”Jā” ar pilnu pārliecību • IR.lv

”Jā” ar pilnu pārliecību

6
Solists Džeimss Hetfilds: «Vai jūs jūtat to, ko jūtu es?» Foto — Raitis Plauks, F64

Rīgas koncerts pierādīja, ka smagie pavadījumi un Metallica dziesmu teksti pārliecinoši izturējuši laika pārbaudi

Atceros, kā 1991.gadā, 13 gadu vecumā, paziņoju vecākiem, ka ar draugiem obligāti ir jābrauc uz Maskavu. Uzstāsies Metallica, AC/DC, Pantera un citas kulta grupas. Biju sašutis, kad man šis piedzīvojums tika liegts. Nespēju pieņemt vecāku, kā man toreiz likās, kategorismu un neiejūtību. Tēvs un māte, maigi izsakoties, nebija sajūsmā par manu aizraušanos ar smago metālu, jo kā obligātie atribūti komplektā nāca gari mati, plakāti ar kapiem, miroņiem un pentagrammām, apzīmētas dienasgrāmatas un, protams, attiecīgu dziesmu drillēšana lielā skaļumā. 

Bet pēc pāris dienām, man par pārsteigumu, tēvs iepriecināja ar ziņu, ka ir nopircis lidmašīnas biļetes un uz koncertu dosimies kopā. Viņam nebija ne mazākā priekšstata par to, kur iepinies. Pāri par miljonu trakojošu klausītāju; 60 kravas mašīnas ar kareivjiem un miliču bari, kas cenšas savaldīt pūli; visapkārt plīstošas pudeles; īsāk – absolūti nekontrolējama vide un milzīga pūļa ielokā skatuvīte, uz kuras izpildītāji ir knapi saredzami. Bet es priekā staroju, jo sapnis bija piepildījies. Nekādu muzikālu baudījumu gan neizdevās gūt, jo visu laiku bija jāuzmanās no tā haosa, kas valdīja apkārt. 

Vēlāk Metallica viesojās Tallinā, un uz turieni mani jau aicināja tēvs. Gribējās braukt, bet man pašam bija jāuzstājas. Tētis brauca bez manis. Pēc tam viņi uzstājās Skonto stadionā, bet es atkal netiku. Kad saņēmu piedāvājumu raksīt recenziju par Metallica koncertu 17.aprīlī Arēnā Rīga, to uztvēru kā zīmi, ka pasākums obligāti jāapmeklē. Neesmu viņus klausījies jau padsmit gadu, bet, izdzirdot vecās dziesmas, vienmēr pārņem nostalģija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu