Pelnu pārsteigtie • IR.lv

Pelnu pārsteigtie

6
Pauls Raudseps

Neviens nekad nezina, kad izvirdīs vulkāns vai sāksies ekonomiskā krīze 

Jau pašā pirmajā dienā, kad Īslandes Eijafjadlajekidla (Eyjafjallajökull) vulkāna augstu gaisos uzpūstā sīko putekļu strūkla sāka aizvilkt ciet debesis virs Lielbritānijas, vērotāji šo dabas parādību steidza saistīt ar ekonomisko krīzi. Īslandieši izvirdumu esot organizējuši speciāli kā slepeno ieroci cīņā ar britu valdību par sabrukušās īslandiešu bankas Icesave parādu. Ja briti atlaidīs parādu, vulkāns tikšot izslēgts. 

Kas to lai zina, varbūt tiešām senie ziemeļnieku dievi, raganas un troļļi zemes dzīlēs ir pamodušies un vāra smalku pelnu putru vikingu pēcteču pretiniekiem. Lielas, nekontrolējami postošas dabas parādības – vulkānu izvirdumi, zemestrīces, cunami – var mūsos viegli pamodināt pagāniskas bailes no tiem spēkiem, kuri, neskatoties uz visiem cilvēces sasniegumiem, ik pa brīdim atgādina par katra indivīda niecību Visuma priekšā. 

Šie triecieni, tāpat kā ekonomiskās krīzes, ir vienlaikus neprognozējami un neizbēgami. Mēs nevaram zināt, kad tieši mūsu sabiedrību skars viens vai otrs satricinājums, taču negaidīti triecieni mūs pārsteigs un pārbaudīs atkal un atkal. Tāda ir dzīve. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu