Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

Eiropas debesīs piecas dienas gandrīz nebija lidmašīnu, bija atceltas trīs ceturtdaļas visu reisu, jo 6-10 km augstumā klejoja Īslandes vulkāna Eijafjadlajekidla izvirdumā izmestie putekļu mākoņi, kuri apdraudēja lidojumu drošību. Vairāk nekā astoņi miljoni cilvēku bija spiesti nīkt lidostās un hoteļos vai meklēt vietu vilcienos, autobusos, prāmjos un pat taksometros, lai nokļūtu mājās. Pēc aizvien uzstājīgākām gaisa transporta uzņēmumu sūdzībām, ka lidojumu aizliegumi balstās nevis uz faktiem, bet gan uz datora programmas ģenerētu modeli, ES valstu transporta ministri nolēma pieļaut lidojumu atjaunošanu daudzviet Eiropā, kur riski šķita mazāki, un jau otrdien atsāka darbu virkne pirms tam slēgto lidostu, tai skaitā arī Rīga. Eksperti tiešām atzīst, ka izpratne par pelnu ietekmi uz lidmašīnu dzinējiem ir nepilnīga. Tas pats attiecas uz cilvēku veselību. Pasaules Veselības organizācija neparedz apdraudējuma palielināšanos, kamēr pelni paliek atmosfēras augšējos slāņos. 

Svētdien Krakovā notika aviokatastrofā bojā gājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska un viņa sievas Marijas bēres , uz kurām ieradās miljons cilvēku. Apmēram 30 valstu līderu ieceres piedalīties atvadās izjauca Īslandes vulkāna izvirdums.Vizīti atcēla ASV prezidents Baraks Obama, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Latvijas prezidents Valdis Zatlers devās uz Poliju ar auto, bet Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pat demonstratīvi ieradās ar lidmašīnu.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs prāto, ka Kirgizstānas scenārijs varētu atkārtoties citās NVS valstīs, ja vara «zaudēs kontaktu ar tautu». Pirms tam viņš bija izteicies, ka Kirgizstāna atrodoties uz pilsoņu kara robežas un varot kļūt par «otru Afganistānu». Masu nekārtības Kirgizstānā sākās 6.aprīlī, kad galvaspilsētā Biškekā tika aizturēti opozīcijas līderi, un ilga vairākas dienas. Opozīcija paziņoja par jaunas valdības izveidošanu un ar dekrētu atņēma imunitāti prezidentam Kurmanbekam Bakijevam, kurš 16.aprīlī pameta valsti. Notikumu attīstība satraukusi citas reģiona valstis. Kazahstāna ieviesusi visu NVS valstu pilsoņu reģistrāciju, Uzbekistāna pastiprina drošību pierobežā, Armēnijas iekšlietu ministrs ir brīdinājis opozīciju, ka Kirgizstānas scenārijs šajā valstī nebūšot iespējams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu