PVD "Tukuma straume" barībā "Dogo ar mājputnu gaļu" atrod neatļautu vielu • IR.lv

PVD “Tukuma straume” barībā “Dogo ar mājputnu gaļu” atrod neatļautu vielu

28
Dogo dzīvnieku barība. Datorattēls

PVD aicina suņu īpašniekus pārskatīt savus suņu barības krājumus un neizmantot ēdināšanā “Dogo ar mājputnu gaļu” barību

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzņēmuma “Tukuma straume” ražotajā barībā “Dogo ar mājputnu gaļu” konstatējis neatļautu vielu – karbamīdu jeb urīnvielu, aģentūru LETA informēja PVD. Minētās barības partijas numurs (kods) ir 2870, un tās derīguma termiņš ir līdz 2018.gada 29.jūnijam.

PVD Sabiedriskās daļas attiecību vadītāja Ilze Meistere pastāstīja, ka uzņēmums patlaban atsauc piesārņoto barības partiju no tirgus, savukārt PVD aicina suņu īpašniekus pārskatīt savus suņu barības krājumus un neizmantot ēdināšanā “Dogo ar mājputnu gaļu” barību ar iepriekš minēto partijas numuru un derīguma termiņu.

Meistere sacīja, ka piesārņotās partijas apjoms ir 31 tonna, no kuras tirdzniecībā, pēc uzņēmuma sniegtās informācijas, nonākušas aptuveni divas trešdaļas. Atsauktā barības partija uzņēmumam būs jāiznīcina.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga aģentūrai LETA teica, ja suns vai kaķis ieēd attiecīgo barību lielā devās, iznākums var būt letāls. “Suņiem vai kaķiem reakcija var būt toksiska. Atkarībā no devas dzīvniekiem var iestāties nāve,” teica Lamberga, piebilstot, ka suņu un kaķu barībā nedrīkst būt šī viela.

Ja dzīvnieku saimnieks ir iegādājies barību ar minēto sērijas numuru, to nekavējoties jāpārtrauc dot uzturā mīlulim. Ja dzīvnieks barību jau lietojis uzturā, tā īpašniekam, novērojot izmaiņas dzīvnieka uzvedībā, jākonsultējas ar veterinārārstu. “Normālos apstākļos urīnviela izdalās no organisma, bet, protams, tas viss ir atkarīgs no konkrētā dzīvnieka jūtības, no daudzuma, cik ilgi dzīvnieks barību ēdis. Ja barība dota pāris reizes, nekas nenotiks, bet, ja ir liels iepakojums, dzīvnieks to ilgstoši ēd, organisms vielu nespēj izvadīt, rodas toksiska reakcija un jāvēršas pie vetārsta,” teica Lamberga.

Aizliegtā viela “Tukuma straume” ražotajā barībā atklāta rutīnas uzraudzības rezultātā barības uzraudzības programmas ietvaros. Pārbaudes vēl nav noslēgušās un šodien turpinās. Paralēli pret “Tukuma straumi” ierosināta administratīvā lietvedība, un PVD noņēmis paraugus vēl četru citu partiju barībai. Laboratorisko analīžu rezultāti būs zināmi pēc vairākām dienām. Pēc tam, kad būs noslēgusies administratīvā lietvedība, PVD lems par to, vai “Tukuma straumei” pienākas kāds sods.

Ar uzņēmumu aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

Karbamīds jeb urīnviela ir barības piedeva, kuru atļauts lietot atgremotāju ēdināšanā, bet suņu un kaķu barībā tā nedrīkst būt vispār, jo var dzīvniekiem izsaukt organisma saindēšanos.

Jau ziņots, ka starp “Tukuma straumi” un veterinārārstiem 2015.gada martā pēc suņu slimības – barības vada sašaurinājuma – uzliesmojuma sākās konflikts. Līdz šim saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta “Bior” budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Savukārt LVB neatkarīgus pētījumus veic par portālā “ziedot.lv” saziedotajiem 31 212 eiro.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu