Judins norāda uz institūciju birokrātisko pieeju sadarbībai oligarhu lietas izmeklēšanā • IR.lv

Judins norāda uz institūciju birokrātisko pieeju sadarbībai oligarhu lietas izmeklēšanā

21
Deputāts Andrejs Judins. Foto: Ieva Lūka, LETA

Deputāts: prokurori ir piesardzīgi un nevēlas riskēt

Atsevišķu tiesībsargājošo institūciju pārstāvji dažās situācijās ar oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātiem sadarbojas birokrātiskā veidā, izriet no komisijas un “Vienotības” frakcijas deputāta Andreja Judina sacītā pirmdien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā”.

Viņš stāstīja, ka atsevišķām tiesībsargājošajām institūcijām nav skaidras ieinteresētības atklāt patiesību. Tas gan drīzāk neesot skaidrojams ar apzinātu rīcību, bet ar darbinieku izdegšanas sindromu, pauda politiķis.

Judins norādīja, ka viņam netiek dots nokopēt, piemēram, šajā lietā pieņemto lēmumu, kas ir uz 68 lappusēm. Līdz ar to no šā dokumenta, kā arī no vairāk nekā 100 sējumiem informāciju iespējams fiksēt, to pierakstot ar pildspalvu, ziņo LETA.

Raidījumā Judins teica, ka “mūsu prokuratūra pēc būtības ir traumēta. Daži uzskata, ka viņi nesagatavoja pietiekami kvalitatīvus pierādījumus. Bet viņi nepieņem vienkāršu domu, ka varbūt viņiem pašiem vainas nav. Varbūt koruptīvajā vidē tāds lēmums jau ir nopirkts”.

“Ja cilvēks to attiecina uz sevi un uzskata – es zaudēju lietu, tātad kaut ko neizdarīju, nākamreiz mēģināšu vēl. Viņš zaudē nākamo lietu. Un kad pienāk trešā lieta, viņš uzskata, ka standartam ir jābūt tik augstam, ka viņš to nevar izpildīt,” Judina teikto atreferē portāls Lsm.lv.

Deputāts to nosauca par “oligarhu mazu uzvaru”, jo tādējādi panākts, ka prokuroriem nav degsmes un ticamības. Tāpēc prokurori uz krimināllietām skatās ļoti piesardzīgi un izvēlas neriskēt.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests (VID) par pieņemto lēmumu par krāpšanu attiecībā uz nekustamo īpašumu Jūrmalā deputātam atsūtījis lēmumu, kurā nav veikta iesaistīto pušu apzīmēšana ar attiecīgajiem burtiem, bet ir dzēsta visa to identifikācija.

Līdz ar to institūcijas darot tik daudz, cik likumā tieši ir noteikts un “pieklājīgi sniegs informāciju”, teica politiķis. Kad viņš atsaucies uz parlamentārās izmeklēšanas likumā noteiktajām tiesībām saņemt informāciju, deputātam lūgts, lai attiecīgo pieprasījumu paraksta komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL).

Sudraba raidījumā uzsvēra, ka viņa ir “gatava nākt pretī” un tiks uzrakstīti visi nepieciešamie pieprasījumi tiesībsargājošajām iestādēm. Politiķe arī norādīja, ka gan prokuratūra, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir ieinteresēti noskaidrot patiesību.

Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

 

Komentāri (21)

jurisml_inbox_lv 14.08.2017. 17.26

sadarbība tiek virzīta uz neko , kā lembes padauza teica , paliks kā bijis.

+1
0
Atbildēt

0

Mantrausis 15.08.2017. 07.59

Judins un viņam līdzīgie neapjauš, ka paši tur – parlamentā – ši sistēmu ir radījuši. Pie tam paša Judina sīkmanība un piņķerīgums vismaz man liecina, ka satraukums ir labi iestudēta liekulība. Ja cilvēks ir profesionālis kādā jomā, viņš nevar nepamanīt, ka sabiedrības domas jau gadiem novirza uz neesošiem, formāli kabinetos izdomātiem interešu konffliktiem, kas skaļi tiek sodīti un top klaigāts, ka uzraugi strādā. Kā redzam no viena, otra pasākuma, likumsargi (vai – sistēmas sargi), sastopoties ar īstu, sarežģītu un nopietni pārbaudāmu interešu konfliktu, kur valsts nauda plūdisi kā Venta pār rumbu, zaudē spējas un saprātu.

Patlaban šī komisija izskatās smieklīga tieši muļķīgu prātulu dēļ!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu