Muciņš Ukrainas medijam: Godmanis bija aģents • IR.lv

Muciņš Ukrainas medijam: Godmanis bija aģents

29
Linards Muciņš. Attēls no "Ukrinform"
Māra Miķelsone

Bijušais Augstākās padomes deputāts uzskata, ka VDK kartotēkai jābūt pieejamai

Jurists un piesaistītais eksperts Latvijas Universitātes paspārnē strādājošajai LPSR VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijai Linards Muciņš Ukrainas ziņu aģentūrai “Ukrinform” intervijā 1.augustā apgalvo, ka bijušais Latvijas premjerministrs Ivars Godmanis bijis VDK aģents.

“..viņš bija aģents. Aizgāja uz Tautas fronti, pēc tam kļuva par Latvijas Ministru padomes priekšsēdētāju. Tajā laikā tas bija izplatīti. Lietuvas premjerministre Kazimira Prunskiene arī bija aģente. Čekisti daudzus savējos iesaistīja spēlē,” intervijā stāsta jurists Muciņš, kurš bija Latvijas parlamenta deputāts un piedalījās VDK dokumentu pārņemšanā pagājušā gadsimta 90.gados.

Kā zināms, Godmanis savulaik bijis gan LTF priekšsēdētājs, gan Latvijas Ministru padomes jeb valdības vadītājs. Viņš 1998.gadā lūdza prokuratūru pārbaudīt izskanējušo informāciju par viņa saistību ar VDK. Tieša Ivara Godmaņa sadarbība ar LPSR VDK nav pilnīgi pierādīta – tas izrietēja no atzinuma, ko pēc pārbaudes sagatavoja Reabilitācijas un specdienestu prokuratūra. Tādu pašu slēdzienu par Godmani deva arī Jūrmalas pilsētas tiesa.

Arī Muciņa pieminētā bijusī Lietuvas premjermnistre Prunskiene, tāpat kā Godmanis, 1988. gadā iesaistījās politikā, kļūstot par vienu no Lietuvas neatkarības kustības “Sajudis” iniciatorēm. Vēlāk viņa tāpat kā Godmanis tiesājās, lai atspēkotu apgalvojumus, ka bijusi VDK aģente un iefiltrējusies lietuviešu neatkarības kustībā.

Godmanis par šo Muciņa intervijā apgalvoto “Latvijas Avīzei” trešdien saka, ka “šos viņa murgus esmu dzirdējis jau desmitiem reižu, un man apnicis uz tiematbildēt. Bija tiesas process. Mani attaisnoja. Viss. Uz redzēšanos!”

Uz “Ir” jautājumu, vai Muciņš, kurš pats kā Latvijas Augstākās padomes deputāts 90.gados bija klāt Latvijas VDK dokumentu pārņemšanā un to pietiekami tēlaini apraksta intervijā Ukrainas medijam, savām acīm redzējis VDK aģenta kartīti uz Godmaņa vārda, otrdien atbildēja, ka to medijam minējis tikai kā piemēru. “Biju tas, kurš čekai atņēma dokumentus, bet neesmu pieskāries un lasījis.” Viņaprāt, svarīgāk ir rīkoties kā Ukrainā – visi VDK dokumenti ir publiski pieejami, nevis ierobežotas pieejamības kā Latvijā.

Pēc Muciņa domām, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis ir pret VDK aģentu kartotēkas publiskošanai tāpēc, ka tad atklātos nesmukums, ka daži cilvēki, kuru vārdi atrodas šajā kartotēkā, saņēmuši SAB pielaides valsts noslēpumam.

Intervijā Ukrainas medijam Muciņš stāsta, ka pagājušā gadsimta 90.gados Baltijas valstīs bijusi “masa ielikteņu, lai varētu manipulēt ar kustībām, sapulcēm, kongresiem”. Jurists saka, ka šie cilvēki, no malas raugoties, liekas dīvaini, nenormāli. “Taču viņi speciāli tā rīkojās – dezorganizēšanas dēļ. Vai viņus tādus izraudzījās. Viņus vadīja čekas kuratori,” stāsta Muciņš.

Intervijā viņu iztaujā arī par Latvijas PSR VDK dokumentu pārņemšanu 1991.gada augustā pēc tam, kad bija izgāzies pučs Maskavā. Muciņš stāsta, ka bijis klāt dokumentu pārvešanā no VDK ēkas Stabu ielā. “Mēs toreiz arhīva priekšnieka kabinetā skatījāmies tur esošo kartotēku. Mūsu konsultants no VDK apstiprināja, ka ir arī pati svarīgākā kartotēka – ar norādītiem aģentu uzvārdiem. Mēs aizzīmogojām šo seifu, aizvērām. Es paņēmu atslēgas pie sevis. Atzīstu, toreiz tā bija spontāna rīcība. Taču ļoti labi, ka toreiz tā rīkojos. Mēs seifu un maisus aizzīmogojām ar saviem zīmogiem, čeksti – ar saviem. Tomēr noņemt zīmogus un atvērt – vienkārša lieta,” atceras Muciņš par tā saucamo čekas maisu pārņemšanu.

Lai neko nevarētu no dokumentiem nozagt, abas puses svarīgos dokumentus norīkojušas apsargāt. “Pēc tam veikt kaut kādas izmaiņas aizzīmogotajās kartotēkās un vienlaikus arī žurnālos vairs nav bijis iespējams,” uzskata Muciņš. Taču pirms šīm darbībām toreizējais VDK arhīva priekšnieks principā varējis kartotēku iznest no sava kabineta.

Sarunā ar “Ir” Muciņš uzsver, ka VDK kartotēka būtu jāpublisko, bet SAB vadītājs Maizītis “sēžot uz informācijas un nedod to sabiedrībai”.

Visu interviju ar Linardu Muciņu lasiet šeit.

 

Komentāri (29)

tara 09.08.2017. 11.52

Nu jau gan pienācis laiks to visu publicēt. Nu cik tad var …

Bailes nav labs padomdevējs. Galu galā visas spekulācijas reiz beigsies. Ir aģents, nav aģents …

Manuprāt Latvijas sabiedrība tam ir gatava.

+13
-3
Atbildēt

3

    edge_indran > tara 09.08.2017. 23.54

    —————–

    Iepazinās, nu un? Ne jau čekisti bija tie “mūsu laika” varoņi, lai par viņu darbošanos tagad laiku tērētu puzles likšanai. Visa tā VDK darbība tiek krietni pārspīlēta, speciāli pašlaik tiek izvirzīta priekšplānā, lai aizsegtu būtiskāko padomju laik reāliju izpratnei.

    Ja cilvēks vēlas būt brīvs, tad viņš tāds varēja un var būt vienmēr, visos laikos pie visiem režīmiem.

    Intervija ar mākslinieku Andri Grīnbergu. Visu laiku brīvs

    http://klasika.lsm.lv/public/assets/media/e/f/mlarge_1f86553a.jpg

    https://www.diena.lv/raksts/kd/intervijas/intervija-ar-makslinieku-andri-grinbergu.-visu-laiku-brivs-14176822

    0
    0
    Atbildēt

    0

    west > tara 09.08.2017. 19.52

    Tu laikam slikti saproti rakstīto tekstu latviešu valodā :

    “Tomēr noņemt zīmogus un atvērt – vienkārša lieta,” atceras Muciņš par

    tā saucamo čekas maisu pārņemšanu.”

    Kāda jēga tagad publicēt čekistu izrediģētos papīrus ? Kam no tā paliks labāk, izņemot ciema klaču vecenes ? Vel ko vairāk,ka visi galveno aģentu saraksti vienmēr ir bijuši un būs Maskavā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Pandora > tara 09.08.2017. 22.44

    Iztaujāt, nopratināt, ņemt liecības. Ne jau to maisos atrasto nabagu pazemošanai, bet viņu priekšnieku “izlustrēšanai”. Bez tam “ķolektīvos” daudzi taču zināja savus kolēģus denunciantus. Ne viens vien iepazinās ar savas mācību iestādes vai zinātniskā institūta kuratoriem no VDK. To grupas puzli varētu salikt, ar visām “zvaigznēm”. Nez vai, piemēram, Savickis vai Indriksons uzrakstīs tādus izsmeļošus memuārus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Austras koks 09.08.2017. 14.12

Godmanis, protams, var atrunāties, ka tiesa pateica, ka nav aģents. Bet nu pēc šī paziņojuma būs grūti Godmanim atmazgāties. Viena lieta ir, ja to, ka Godmanis čekists, vienkārši deklarē visādi politiskie pretinieki, kas nekur nav klāt stāvējuši. Tam arī tad neviens tā īsti netic un neņem nopietni, jo tā parasti ir vai nu citu politisko uzskatu personāža propaganda, vai arī personas nojauta.

Protams, juridiski tiesas nolēmums ir tiesas nolēmums, bet zinot mūsu tiesu sistēmā daudzu strādājošo korumpētību un neuzticamību (varbūt pat tādu pat saistību ar KGB), sabiedrība Muciņa izteikumiem noticēs vairāk kā tiesai. Līdz šim tomēr lielākā daļa sabiedrības bija tādā kā šaubu stāvoklī, un pārliecināti tomēr bija maz. Domāju, ka pēc Muciņa izteikumiem, pārliecināto (to, kas nešaubās) par Godmani kā čekas aģentu būs daudz vairāk. Muciņš nav nekāds marginālis, kas pabļaustās par Godmani čekistu.

+11
-1
Atbildēt

4

    edge_indran > Austras koks 09.08.2017. 15.56

    —————-

    Rokas nost no Gudmena! Savu vēsturisko misiju Godmanis izpildīja, tagad var baudīt sasniegto labklājības līmeni. Mācās, študenti, mācās kā dzīvot reālajā pasaulē!

    Godmanis atklāti par “Parex bankas” pārņemšanu

    https://www.youtube.com/watch?v=5ojinQvyhGY

    http://www.la.lv/godmanis-atklati-par-parex-bankas-parnemsanu-2/

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    tvverotajs > Austras koks 09.08.2017. 15.19

    Ticība jau ir katra personīgā padarīšana, bet lai kādu citu pārliecinātu par savu izteikumu pareizību, vajadzētu norādīt kaut kādus faktus, argumentus, nevis vienkārši kaut ko apgalvot.

    Vai, piemēram, ir kāds, kurš var apliecināt, ka Godmanis viņu ir nosūdzējis?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 09.08.2017. 16.32

    —————-

    Katram ierindniekam jāizpilda sava virspavēlnieka pavēle!

    Russian leader Vladimir Putin and Head of the European Commission Jean Claude Juncker

    http://www.cityam.com/assets/uploads/getty/russia-luxembourg-eu-juncker-putin-152757637.jpg

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 09.08.2017. 14.40

    —————

    “…. Es [M.Brauns] domāju, ka Atmodu arī ļoti labi koordinēja čekisti, kas tagad ir miljonāri. Ja tu vari milzīgu armijas daļu prihvatizēt par sertifikātiem un zināt, kad to izdarīt un kā… Es domāju, ka tie komunistu līderi ir vinnētāji Atmodas gadījumā.” Mārtiņš Brauns 65. jubilejā atskatās uz klasiķa cienīgu veikumu

    ( Neizbēgamā latviskuma brīnums / IR)

    =====================================================================================

    Pat pēc Mārtiņa Brauna izteikumiem Latvijas pilsonīšu vairākums, kā bija klusi, tā arī palika klusi un mierīgi. Patiesību jau atklāt nav grūti, jautājums ir par to, kā dzīvot tālāk. Atkal meklēt vainīgos, uz kuriem norakstīt atbildību? Vajag apjēgt esošās sistēmas reālijas:

    ” Kapitālismā, ko kā valsts iekārtu TF laikos vēlējās vairākums, identificējot to ar labklājības valsti, neizbēgami radās un rodas kapitālisti – jaunbagātnieki, un kādam šajā uzņēmības, riska un sabiedriskā labuma pārdales iekārtā veicas bēdīgāk. Iekārta, ko mēs visi kopā radījām, nav vairs sociālisms, un tajā dzīvo pēc citiem – sacensības – principiem.”

    Maija Kūle: Latvija – kas mūs var izglābt?

    http://g4.delphi.lv/images/pix/520×315/8HSVa9fZROE/file40869549_27696b02.jpg

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/maija-kule-latvija-kas-mus-var-izglabt.d?id=40869429

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

fretka 09.08.2017. 11.24

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu