Krievijas pilsoņiem par ielaušanos NBS bāzē piespriež jau izciesto cietumsodu, Lindermanu attaisno • IR.lv

Krievijas pilsoņiem par ielaušanos NBS bāzē piespriež jau izciesto cietumsodu, Lindermanu attaisno

22
Vladimirs Lindermans pirms tiesas sēdes. Foto: Ieva Makare, LETA

Abiem Krievijas pilsoņiem liegts iebraukt Latvijā vairākus gadus

Rīgas rajona tiesa diviem Krievijas pilsoņiem par 2015.gada vasarā notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāzē piesprieda cietumsodu, kuru viņi jau iepriekš bija izcietuši. Savukārt prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans ir attaisnots, ziņo LETA.

Huligānismā apsūdzēto Krievijas pilsoņu Aleksandra Kurkina un Andreja Popko advokāte Imma Jansone pastāstīja, ka abiem vīriešiem piemērota trīs mēnešu un 27 dienu ilga brīvības atņemšana. Tas ir laiks, ko viņi iepriekš pavadīja apcietinājumā. Tāpat abiem liegts iebraukt Latvijā uz vairākiem gadiem.

Savukārt huligānisma atbalstīšanā apsūdzētais Lindermans ir attaisnots.

Lai arī klientiem cietumā nav jādodas, Jansone “juridisko nianšu un kolīziju” dēļ spriedumu pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesā. Motivētais spriedums būs pieejams augusta otrajā pusē.

Krimināllietu iztiesāja aiz slēgtām durvīm. Krimināllikums par inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Drošības policijas (DP) veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015.gada jūnijā nelikumīgi iekļuva NBS militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecina, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs Lindermans.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā. Krievijas pilsoņu apcietināšanai sekoja arī Lindermana aizturēšana.

Aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas pēctece – partija “Cita Krievija”.

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Krievijas pilsoņi iepriekš paziņoja, ka notikušais bijusi mierīga akcija un viņi vēlējušies parādīt, ka “esam pret to, ka ASV un Eiropas Savienība veic mācības tik tuvu Krievijas robežai”, jo to Krievija saskata kā draudu. Tas bijis mierīgs protests un vīriešu mērķis nav bijis kādu iebiedēt.

Tiesa pēc aizturēšanas abiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, taču pēc vairākiem mēnešiem viņus no cietuma atbrīvoja un atļāva izbraukt uz Krieviju.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības “Saber Strike 2015”, kurās piedalījās arī ASV karavīri.

 

Komentāri (22)

rinķī apkārt 04.08.2017. 09.47

Lai arī klientiem cietumā nav jādodas, Jansone “juridisko nianšu un kolīziju” dēļ spriedumu pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesā, +++ cik zinu, advokātiem tas nav obligāts pasākums – pārsūdzēt spriedumu, tātad Jansones kundze LR ienaidniekus aizstāv ar vislielāko savu pārliecību :)

Kas attiecas uz Lindermaņa attaisnošanu – pavisam dīvains spriedums – no pret valsti vērsta nozieguma idejiskā tēva un organizātora iztaisīt cietēju :).

+6
-1
Atbildēt

5

jurisml_inbox_lv 04.08.2017. 09.48

2002 . gadā ļindermans devās uz krieviju , sāka tur politisko darbību nacbolu partijā, bija ļimonova vietnieks, šai laikā Latvijā viņam tika uzrādītas apsūdzības par aicinājumun gazt Valsts varu un spridzekļu glabāšanā , ļindermans tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā , krievijā ticis vairākkārt aizturēts , bet Latvijai netika izdots . 2008 . gada sākumā ļindrmans tiek izdots Latvijai , tiesa viņu uzrādītajās apsūdzībās attaisnoja , nodibina organizāciju dzimtā valoda un savāca parakstus referendumam par krievu valodu kaa otro valsts valodu , 2012 gadā izvirzījis tēzi par Latgales neatkarību…nav saprotams , kādēļ šis terorists vēl dzīvo Latvijā

+4
0
Atbildēt

4

    basta > 04.08.2017. 11.04

    to andrejs

    Nevis izdots, bet atsūtīts darbam ienaidnieka aizmugurē, pēc vairāku mēnešu sagatavošanas kādā no čekas teroristu mācību centriem.

    Ja Latvija būtu valsts bet ne “прибалтийский военный округ”, abi Ādažu bāzē aizturētie krievu fašistiskie izdzimteņi pēc pamatīgākās nopratināšanas būtu “aizgājuši bojā” uzkāpjot uz prettanka mīnas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > 04.08.2017. 10.28

    to Ebenemezers

    Nezinu caur kuru no čekas mūdžiem: Pabriku vai Riekstiņu, Krievijas FSB nokārtoja, ka Linģerman var atgriezties Latvijā graujošās darbības turpināšanai un varēs izvairīties no soda par terora aktu gatavošanu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > 04.08.2017. 11.26

    abi Ādažu bāzē aizturētie krievu fašistiskie izdzimteņi pēc pamatīgākās nopratināšanas būtu “aizgājuši bojā” uzkāpjot uz prettanka mīnas.

    ———————-

    gluži manas domas. militāros poligonos tā bieži gadās.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > 04.08.2017. 10.58

    basta to Ebenemezers

    Nezinu caur kuru no čekas mūdžiem: Pabriku vai Riekstiņu, Krievijas FSB nokārtoja, ka Linģerman var atgriezties Latvijā

    —————–

    vai nevienam nelikās savādi, ka Linģermanu Krievija tik labprāt izdeva Latvijai tiesāšanai, bet īstus slepkavas krievu omoniešus slēpj?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

fretka 04.08.2017. 09.08

Mūsu tiesa ir taisna kā miets.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu