Latvijā mājsaimniecību patēriņa izdevumi pērn pieauga par 5,4% • IR.lv

Latvijā mājsaimniecību patēriņa izdevumi pērn pieauga par 5,4%

29
NULL
Auto avārija Rīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pagājušajā gadā visstraujāk izdevumi pieauguši izdevumi transportam, bet trešais lielākais pieaugums bija  veselībai

Latvijā mājsaimniecību patēriņa izdevumi, rēķinot vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, pagājušajā gadā faktiskajās cenās pieauga par 5,4% jeb 17 eiro un bija vidēji 333 eiro, informē Centrālā statistikas pārvalde.

Statistikas pārvaldē arī norādīja, ka salīdzināmajās cenās, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu par 0,1%, mājsaimniecību patēriņa izdevumi pagājušajā gadā Latvijā palielinājās par 5,3%.

No visām mājsaimniecībām 2016.gadā visvairāk tērēja mājsaimniecības Rīgā – vidēji 406 eiro mēnesī uz vienu mājsaimniecības locekli, kas ir par 4,7% jeb 18 eiro vairāk nekā 2015. gadā.

Pēc statistikas pārvaldes datiem, pērn mājsaimniecību tēriņi Latvijas pilsētās auga par 5,9 % jeb 20 eiro un sasniedza vidēji 363 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. Savukārt laukos patēriņa izdevumi palielinājās par 4% jeb 10 eiro un sasniedza vidēji 269 eiro mēnesī uz vienu mājsaimniecības locekli, ziņo LETA.

“Patēriņa izdevumu pieaugumu kopš 2011. gada veicināja atalgojuma kāpums, kā arī nodarbinātības pieaugums. 2016.gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, neto darba samaksa pieauga par 4,7 %, savukārt nodarbināto iedzīvotāju īpatsvars palielinājās par 0,8 procentpunktiem. Tomēr jāatzīst, ka tēriņu pieaugums ir visai lēns, kas liecina par zināmu mājsaimniecību piesardzību savu tēriņu realizācijā, domājot par uzkrājumiem nākotnes izaicinājumiem. Pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datiem 2016. gada beigās rezidentu mājsaimniecību noguldījumi Latvijas bankās bija par 9,8% jeb 481 miljonu eiro lielāki nekā gadu iepriekš,” skaidroja statistikas pārvaldē.

Centrālajā statistikas pārvaldē norādīja, ka kopējā patēriņā joprojām nemainīgs saglabājies ikdienas vajadzību nodrošināšanai – pārtikai, mājoklim, transportam, apģērbam un apavu iegādei, kā arī veselībai – nepieciešamo izdevumu īpatsvars, kas veidoja vairāk nekā divas trešdaļas jeb 68% no kopējiem patēriņa izdevumiem. Tostarp visvairāk mājsaimniecības tērēja uzturam – 26% no visiem patēriņa izdevumiem. Mājsaimniecību izdevumi pārtikai vidēji uz mājsaimniecības locekli mēnesī palielinājās no 84 eiro 2015. gadā līdz 87 eiro 2016. gadā.

Pagājušajā gadā visstraujāk izdevumi pieauguši izdevumi transportam (par 11,4 %). To galvenokārt ietekmēja izdevumu pieaugums personisko transportlīdzekļu ekspluatācijai un automobiļu iegādei. Otrs lielākais izdevumu pieaugums bija dažādām precēm un pakalpojumiem – par 10,3 %, no tiem galvenokārt personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem. Trešais lielākais pieaugums ir veselībai – par 9,1 %, tostarp galvenokārt medicīniskiem produktiem un slimnīcu pakalpojumiem.

Izdevumi palielinājušies arī mājokļa iekārtām un piederumiem (par 8,3%), apģērbiem un apaviem (par 4,8%), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī sakariem (par 4,1%), restorāniem un viesnīcām (par 3,3 %) alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai (par 3,1 %), mājoklim un komunālajiem maksājumiem (par 2,8 %) un atpūtai un kultūrai (par 1,5 %).

“Patēriņa izdevumi faktiskajās cenās pērn par gandrīz trīs eiro uz mājsaimniecības locekli mēnesī pārsniedza 2008. gada (pirmskrīzes) izdevumus. Mājsaimniecību izdevumi faktiskajās cenās tādiem pirmās nepieciešamības pakalpojumiem kā mājoklis un komunālie pakalpojumi bija par 12 eiro, veselībai – par sešiem eiro, bet pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem – par trīs eiro lielāki nekā 2008.gadā. To ietekmēja patēriņa cenu pieaugums mājokļa komunālajiem pakalpojumiem par 23%, veselībai par 23%, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem par 11%, salīdzinot ar 2008.gadu,” klāstīja statistikas pārvaldē.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu