ASV nosaka Irānai jaunas sankcijas raķešu programmas dēļ (papild.) • IR.lv

ASV nosaka Irānai jaunas sankcijas raķešu programmas dēļ (papild.)

27
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AP/LETA

Sankcijas vērstas pret 18 indivīdiem un organizācijām, kas atbalsta Irānas ballistisko raķešu programmu vai ir saistīti ar bruņoto spēku elites vienībām

ASV otrdien noteikušas Irānai jaunas sankcijas tās ballistisko raķešu programmas dēļ, kā arī tāpēc, ka Teherāna atbilstoši Vašingtonas pārliecībai Tuvajos Austrumos atbalsta teroristu organizācijas, ziņo LETA/AFP.

Valsts departamenta izsludinātās sankcijas vērstas pret 18 indivīdiem un organizācijām, kas atbalsta Irānas ballistisko raķešu programmu vai ir saistīti ar bruņoto spēku elites vienībām – Revolūcijas gvardi.

Paziņojums par sankciju ieviešanu izplatīts dienu pēc tam, kad ASV bija apliecinājušas, ka Irāna ievēro pirms diviem gadiem ar pasaules lielvarām noslēgto kodolvienošanos. Vienlaikus Vašingtona pirmdien arī apliecināja, ka tiek gatavotas jaunas sankcijas.

“Savienotās Valstis joprojām ir dziļi nobažījušās par Irānas postošajām aktivitātēm daudzviet Tuvajos Austrumos, kas apdraud reģionālo stabilitāti, drošību un labklājību,” norādīja Valsts departaments.

ASV ārlietu resors skaidroja, ka Teherāna atbalsta Libānas šiītu kustību “Hizbollah”, palestīniešu kustību “Hamas”, Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, kā arī Jemenas šiītu kaujiniekus to cīņā pret Saūda Arābijas vadīto koalīciju.

Tramps atstāj spēkā kodolvienošanos ar Irānu

ASV prezidents Donalds Tramps atkāpies no sava priekšvēlēšanu kampaņas solījuma lauzt ar Irānu noslēgto kodolvienošanos. Baltā nama amatpersonas atzīst, ka vienošanās un ar to saistītā atteikšanās no sankcijām pagaidām paliek spēkā, ziņo LETA/AFP.

Pirmdien bija pienācis jauns Kongresa termiņš, līdz kuram Trampa administrācijai bija jāpaziņo, vai Irāna atbilstoši līgumam ierobežojusi savu kodolprogrammu.

Kā paredz pirms diviem gadiem noslēgtais līgums, Teherānai jāsamazina kodolieroču izgatavošanai izmantojamo materiālu ražošana apmaiņā pret sankciju samazināšanu.

“Atbilstoši Savienotajām Valstīm pieejamajai informācijai nosacījumi ir izpildīti,” atzina amatpersona, kuras vārdu Baltais nams publiski nav minējis.

Kopš stāšanās amatā Tramps jau divas reizes apstiprinājis, ka Irāna pilda līguma prasības, tādējādi paturot vienošanos spēkā.

Tomēr Baltais nams uzsvēra, ka negrasās atmaigt pret Irānu, minot sankcijas, kas nav saistītas ar kodolvienošanos, kā arī striktāku vienošanās īstenošanu.

Amatpersona piebilda: “Mēs sagaidām, ka tiks ieviestas jaunas sankcijas, kas attieksies uz Irānas ballistisko raķešu programmu un ātrgaitas kuteru programmu.” “Irāna joprojām ir viens no bīstamākajiem draudiem ASV interesēm un reģionālajai drošībai,” sacīja amatpersona.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu