Reisa MH17 upuru radinieki protestē pret Krievijas nostāju izmeklēšanā • IR.lv

Reisa MH17 upuru radinieki protestē pret Krievijas nostāju izmeklēšanā

20
Piemiņas plāksne reisa MH17 upuriem pie Austrālijas parlamenta ēkas Kanberā. Foto: Reuters/LETA

Austrālija: vainīgos var sodīt arī aizmuguriski

Pirms trim gadiem notikušās traģēdijas upuru radinieki protestē pret Krievijas vēlmi bloķēt pasažieru lidmašīnas katastrofas izmeklēšanu, ziņo Dw.de. Savā vēstulē upuru radinieki aicina Krievijas vadību konstruktīvi sadarboties ar izmeklētājiem, kuri cenšas noskaidrot 2014.gada 17.jūlija traģēdijas vaininiekus. Toreiz gaisa telpā virs Ukrainas tika notriekta pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem.

Liktenīgā reisa MH17 upuru radinieki svētdien, 16.jūlijā, pie Krievijas vēstniecības Hāgā sarīkoja protesta akciju. Nīderlandes televīzijai viņi teica, ka tas tiek darīts tāpēc, ka Krievija mēģina bloķēt šīs krimināllietas izmeklēšanu.

Aptuveni 20 demonstrantu pie vēstniecības novietoja solu ar plakātu, kurā bija uzrakstīti visu 298 bojāgājušo vārdi un aicinājums: “Sagaidām atbildību un pilnīgu izmeklēšanu”, kā arī uzraksts krievu valodā – “Cilvēcība pār politiku”.

Tajā pašā dienā viena no šīs traģēdijas izmeklēšanā iesaistītajām valstīm Austrālija aicināja Krieviju sadarboties ar lietas izmeklētājiem un noskaidrot vainīgos lidmašīnas notriekšanā. Krievijai ir jāturas pie ANO 2166.rezolūcijas un jāatbalsta civilā un kriminālizmeklēšana, paziņoja Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa. Viņa uzskata, ka vainīgos var sodīt arī aizmuguriski.

2015.gada jūlijā Krievija uzlika veto starptautiskā krimināltribunāla izveidei ANO, kam bija jātiek skaidrībā par Malaizijas pasažieru lidmašīnas traģēdiju 2014.gadā. Tikmēr izmeklēšana noskaidrojusi, ka laineris notriekts ar Krievijas armijas raķeti, kuru izšāva no prokrievisko separātistu kontrolētās teritorijas Ukrainā. Nolemts, ka vainīgos tiesās Nīderlandē.

Vairākums lidmašīnas katastrofā bojāgājušo bija Nīderlandes pilsoņi, kopumā lidmašīnā lidoja 17 valstu pilsoņi, tajā skaitā 38 austrālieši.

Pirmdien Nīderlandē paredzēts atklāt piemiņas memoriālu reisa MH17 upuriem.

 

Komentāri (20)

rinķī apkārt 17.07.2017. 10.29

… traģēdijas upuru radinieki protestē pret Krievijas vēlmi bloķēt pasažieru lidmašīnas katastrofas izmeklēšanu…+++ Krievijai šajā tiesas procesā ir tiesības kaut ko bloķēt? :) Kamēr demokrātiskā pasaule Krievijā saredzēs līdzvērtīgu sarunu partneri, tikmēr arī maldīsies kā mežā ar visām paredzamām un neparedzamām sekām.

No Krievijas ir jānorobežojas, šī valsts ir “jāiekapsulē” no ārpasaules līdz brīdim, kamēr šī ļaunuma impērija sabruks pati no sevis

+10
-2
Atbildēt

3

    Anonīms > rinķī apkārt 17.07.2017. 11.48

    vot vāvuļotājs – ko tu vāvuļo ? – Hamburgā , ko Trumps izdarīja? ar ko sēdās pie galda, kā līdzvērtīga partnera?

    tu protestēji pret to? vai tikai vāvuloji?

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    tonijs > rinķī apkārt 17.07.2017. 13.09

    Emocionāli es arī gribētu, lai Krievija sabrūk, bet tad tās drupas gāztos virsū arī Latvijai, piemēram kā bēgļu straumes. Un, ja vienas Krievijas vietā izveidotos vairākas savā starpā konfliktējošas valstis, arī tas mums nenāktu par labu. Jāgaida, kad Putina režīmu nomainīs demokrātiskāka vara. Opozīcija gan ir vāja, toties tautas neapmierinātība pastāvīgi pieaug.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > rinķī apkārt 17.07.2017. 23.19

    MH17 gadījums parāda visai pasaulei to kāda pašreizēja Krievija ir mežoņi un, kā
    tur var melot acīs skatīdamies. Ir liela laime,ka esam “attālinājušies” no šamējiem un vajag arvien vairāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 17.07.2017. 09.47

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu