Vējonis atzīst, ka arī Kalnmeieram jāuzņemas atbildība "oligarhu sarunu" procesā (papild.) • IR.lv

Vējonis atzīst, ka arī Kalnmeieram jāuzņemas atbildība “oligarhu sarunu” procesā (papild.)

39
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Zane Bitere, LETA

Piketā pie Ģenerālprokuratūras prasa Ērika Kalnmeiera atkāpšanos no amata saistībā ar oligarhu sarunām

Saistībā ar tā dēvēto oligarhu sarunu procesu atbildība jāuzņemas arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Uz jautājumu, vai Valsts prezidents var nosaukt vēl kādas konkrētas personas, kurām būtu jāvērtē sava atbildība saistībā ar “oligarhu lietu”, Vējonis sacīja, ka tas ir jādara pilnīgi visām procesā iesaistītajām personām. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tādēļ atbalsta Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, kas būtu viena no formām, kurā var izvērtēt iesaistīto, arī valsts institūciju atbildību konkrētajā gadījumā un nākt ar kādiem priekšlikumiem.

“Ja šīs izmeklēšanas gaitā tiek atzīts, ka kāds ir nolaidīgi veicis savu darbu, tad ir procedūras, kādā veidā tālāk rosināt jautājumus par šo personu novērtējumu un atbilstību ieņemamajam amatam,” piebilda Vējonis.

Atbildot uz jautājumu, vai laikā, kad Vējonis bijis ZZS priekšsēdētājs un virzījis Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”) Ministru prezidenta amatam, viņš ir nojautis par šādu sarunu esamību, Vējonis atbildēja noraidoši. “Kā var zināt, kas un kur notiek, un kas un ko runā? Sarunas notiek katru dienu, par dažādiem jautājumiem. Politiķi tiekas un runājas, un process notiek,” teica Valsts prezidents.

Pēc viņa domām, katrai “oligarhu sarunu” procesā iesaistītajai personai ir pašai jāsaprot sava loma un jāizdara savi secinājumi par to, kas ir vai nav noticis.

Pārbaudēs, ko KNAB veic vai veiks, ir jāvērtē arī, kādā veidā notikusi izmeklēšana konkrētajā lietā, uzsvēra Vējonis. Viņš piebilda, ka gadījumā, ja ir kādas problēmas, tad tās jānovērš vai jāpilnveido likumdošana, ja nepieciešams.

Valsts prezidents skaidroja, ka Nacionālās drošības padome (NDP) vienojusies, ka nākamajā sēdē atkal tiks uzklausīts, kā sokas tām institūcijām, kuras veic papildus izmeklēšanas saistībā ar “oligarhu lietu”. “Protams, turēsim roku uz pulsa,” apliecināja Vējonis.

Kučinskis ar Vējoni apsver tiesībsargājošo iestāžu darbības izvērtēšanu

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikšanās laikā ceturtdien apsvēruši iespēju izveidot ekspertu grupu, kas izvērtētu tiesībsargājošo iestāžu darbību un efektivitāti, pēc tikšanās sacīja Valsts prezidents.

Amatpersonas apsprieda “oligarhu sarunas” un secināja, ka jāizvērtē iespēja izveidot ekspertu grupu. Vējonis šādas grupas iespējamo izveidi pamato ar ļoti daudzām problēmām tiesībsargājošās iestādēs, piemēram, ilgajiem tiesvedību procesiem, par ko tiek saņemti pārmetumi no daudziem uzņēmējiem, arī  ārvalstu investoriem.

“Mums ilgstoši notiek tiesvedības procesi, kā arī saskaramies ar daudzām citām problēmām. Manuprāt, šis ir īstais brīdis, kad sabiedrība pieprasa aktīvu rīcību. Minētā iemesla dēļ kopā varētu sasaukt ekspertus, kas sniegtu priekšlikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem tiesībsargājošajās institūcijās un to procedūrās, lai Latvijā pilnvērtīgā apjomā tiktu nodrošināts tiesiskums,” sacīja Vējonis.

Valsts prezidents trešdien pēc Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes uzsvēra, ka ikvienai tā dēvētajās oligarhu sarunās iesaistītajai personai, īpaši amatpersonām, būtu jāizvērtē sava loma sarunās un jāskaidro sabiedrībai sava rīcība, uzņemoties atbildību par to.

NDP sēdē tika panākta vienošanās, ka jāturpina vērtēt “oligarhu sarunu” saturs un visi ar to saistītie notikumi. Vējonis arī izteica atbalstu Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei un aicināja Saeimas deputātus nekavēties ar tās izveidošanu. Viņš mudināja lēmumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas veidošanu pieņemt jau kādā no jūlijā gaidāmajam Saeimas ārkārtas sēdēm.

Tāpat Valsts prezidents aicināja KNAB veikt visu sarunu izpēti kvalitatīvi un maksimāli ātri, lai pēc tam par to, kas ir vai nav bijis sarunās, varētu informēt gan sabiedrību, gan atbildīgās komisijas parlamentā, gan atbildīgos politiķus.

Prasa atkāpties ģenerālprokuroram

Aptuveni 150 cilvēki ceturtdienass rītā Rīgā bija pulcējušies piketā pie Ģenerālprokuratūras, lai pieprasītu ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos saistībā ar “oligarhu sarunām” un to izmeklēšanu, ziņo LETA.

Piketētāji bija “bruņojušies” ar plakātiem, uz kuriem rakstīts, piemēram, ka “Ērikam nav laika”, “Korupcija ir vēzis” un “Prom!”. Piketētāji ik pa brīdim kopīgi skaļā balsī aicināja ģenerālprokuroru iznākt ārā un skandināja tautā zināmo dziesmu “Projām jāiet, projām jāiet!”.

Pie piketētājiem bija atnākuši arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedri, Rīgas domes deputāti, bijušie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Juris Jurašs un Juta Strīķe. 

Stundu ilgušais pikets noslēdzās mierīgi un tā beigās akcijas rīkotāju pārstāvis aiznesa uz Ģenerālprokuratūru stilizētu iesniegumu par Kalnmeiera atkāpšanos, uz kura nepieciešams “vien ģenerālprokurora paraksts”. Piketētāji atgādināja, ka patiesie darba devēji Kalnmeieram ir tauta.

Piketu pie Ģenerālprokuratūras rīkoja partija “Progresīvie”.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (39)

J.Biotops 13.07.2017. 13.07

Nu re, kāds mums sirsnīgs prezidents – māk lasīt tautas domas (pat internetā), zina, ko nozīmēt par vainīgo, lai publikai patiktu. Tikai tekstā mazs papildinājums vajadzīgs – “…arī Kalnmeijeram jāuzņemas atbildība PAR MANU IEVĒLĒŠANU…”

+13
-2
Atbildēt

4

    basta > J.Biotops 13.07.2017. 18.46

    to Skaisle

    Ar ko? Tādus kā Rinkēvičs, Kazlovskis, Dombrovskis, Zatļers un Bordāns, ar “krampi un sirdsapziņu” elle neizlaiž lielā tirāžā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 13.07.2017. 13.45

    man jua gan šķiet , ka viņam palika bail no Ievas Brantes, jo Ieva paziņoja , ka pieteiks beztermiņa piketu, ja prezidents nereaģēs

    Arī viena dāma var daudz ko iekustināt !

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > J.Biotops 13.07.2017. 15.56

    es saprotu Tavu sāpi par Okupācijas pieminekļa nojaukšanu, bet es domāju, ka mūsu – t.i. Latvijas vara nav gatava kaut ko tādu saremot.

    Sāc no otra gala – vispirms savāc parakstus, lai atlaiž Rasnaču un ieliek par ministru vīru ar krampi un tīru sirdsapziņu. Jums tāds ir?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 13.07.2017. 15.17

    50 velosipēdistu pie Prokuratūras ir “tauta”? :) Bet 12199 balsis par okupācijas pieminekļa nojaukšanu var izmest miskastē.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 13.07.2017. 14.00

Tukša vieta pateica dažas tukšas frāzes.

+14
-3
Atbildēt

0

Skumjais Bruņinieks 13.07.2017. 16.44

Kad agrākajās intervijās paklausies Kalnmeieru(šķiet, viena bija arī IRā), tad tāda sajūta, ka viņš vispār neparko neatbild…tāda butaforija vien..

Viņam jautā, “..kāpēc krimināllieta nav ievadīta, pārtraukta vai tas un tas nav izdarīts no prokuratūras puses..”, bet viņš tik kladzina vienu un to pašu –

“..vot, viņš par to neatbild, par to atbildīgs ir lietas virzītājs un prokurors, kas lietu uzrauga..un viņš nav tiesīgs iejaukties..tas nav viņa kompetencē ..” utt.

Tad ko tad Tu tur sēdi, jomajo, priekš tam jau Tevi sauc par ĢENERĀLprokuroru, jo par visu kopumā Tev ir jāatbild.

Bet šis tik ieslēdz “ķenci” un muļļā vienu un to pašu – ..es vai…vai Tu ar mani runā..?

Bet atkal…KĀDA VALSTS, TĀDS ARĪ ĢENERĀLPROKURATORS.

+10
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu