Jurašs nosauc ģenerālprokuroru par Kangaru advokātu, Kalnmeiers gatavs aizstāvēties parlamentā • IR.lv

Jurašs nosauc ģenerālprokuroru par Kangaru advokātu, Kalnmeiers gatavs aizstāvēties parlamentā

71
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Ieva Čīka, LETA

Vai ģenerālprokurors traucēja oligarhu lietas izmeklēšanu? “Ir” intervē bijušo KNAB darbinieku Juri Jurašu un ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru

Skarbu kritiku Ērikam Kalnmeieram par oligarhu lietas izgāšanos velta bijušais KNAB operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, intervijā “Ir” paužot, ka ģenerālprokurors “bija tas, kurš liedza iespēju turpināt operatīvās darbības pasākumus situācijā, kad katru dienu vai nedēļu mums nāca klāt jauni pierādījumi. Viņš personīgi sāka ierobežot mūsu darbības termiņu.”

Jurašs uzsver, ka KNAB amatpersonu “delegācija” vairākkārt devusies pie ģenerālprokurora kā uz cīņu, lai panāktu operatīvās izstrādes termiņu pagarināšanu, jo atbilstoši likumam  to sākotnēji sniedz iestādes vadītājs, bet vēlāk jāprasa akcepts ģenerālprokuroram vai viņa speciāli pilnvarotam prokuroram. Pagarinājumi bija nepieciešami tieši tāpēc, ka KNAB noklausījās “Rīdzenes” sarunas.

“Mēs gājām cīnīties uz prokuratūru – pārliecināt, ka vajag turpināt,” saka Jurašs. “Izcīnījām vairākas reizes iespēju pagarināt. Jo attieksme atnākot – ir skaidrs, ka nedos. Mēs ar delegāciju ejam uz tādu reālu cīniņu. Tu izcīni vienreiz, tad otrreiz, bet jau uz īsāku termiņu, un pēc tam beidzas ar to – bez tiesībām veikt pasākumus. Proti, bez tiesībām turpināt noklausīties,” Jurašs skaidro situāciju 2010. un 2011. gadā.

Jurašs uzsver, ka prokuratūra jau no paša sākuma bijusi informēta par oligarhu noklausīšanos un KNAB tai vēl pirms kriminālprocesa ierosināšanās 2011. gada maijā iesniedzis pilnu operatīvo lietu, ieskaitot visus “Rīdzenes” sarunu ierakstus.

“Mēs ejam ar visu informācijas apjomu. Gribat lasīt izdrukas – lasiet. Gribat klausīties sarunas – klausieties, lūdzu! Beidzās viss ar to, ka vēl pirms kriminālprocesa sākšanas mēs nosūtījām visu operatīvo lietu – ja nemaldos, tuvu pie desmit sējumiem,” saka Jurašs.

“Viņi iepazinās ar visiem lietas materiāliem. Ja viņi šobrīd mēģina apgalvot – nē, nē, mēs tur [prokuratūrā] kaut ko nezinājām, mēs [KNAB] slēpām. Man tas vairāk atgādina signālu patiesajiem saimniekiem – eu, veči, es točna neko nezināju. Patiesībā visi materiāli bija pieejami,” teica Jurašs.

Uz jautājumu, vai personīgi ģenerālprokurors bija informēts par šo operatīvo lietu, Jurašs skaidro, ka sākotnējā informācija sniegta īpaši pilnvaroto prokuroru nodaļas virsprokuroram Ingemāram Masaļskim, bet vēlāk jau KNAB “delegācija” cīnīties par operatīvās izstrādes pagarināšanu devusies tieši uz ģenerālprokurora kabinetu.

“Skaidrs, ka īpaši pilnvaroto prokuroru nodaļas virsprokurors Masaļskis par šo lietu zināja faktiski jau no paša sākuma. Iedomājieties – vai tas būtu vispār iespējams, ka ir tāda mega lieta, par kuru zina ģenerālprokurora pilnvarots virsprokurors, un ģenerālprokurors par to nezina? Ja nezina, tad es nesaprotu, kas viņiem ir svarīgas lietas un par kurām viņš būtu jāinformē,” komentē Jurašs.

Kalnmeiers: troika neizlems!


Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers intervijā “Ir” nosauc Juraša sniegto informāciju par meliem un apgalvo, ka pirmo reizi par oligarhu lietu uzzinājis tikai 2011. gada februārī.

“Tas ir dokumentāli ļoti viegli pierādāms. [Ja] būs parlamentārā izmeklēšanas komisija vai vienkārši [Saeimas] komisijās izskatīs, tur ar dokumentiem to apliecināšu,” sacīja Kalnmeiers. Viņš gatavs visu informāciju pilnā apjomā sniegt parlamentam, bet nevēlējās atbildēt uz detalizētiem “Ir” jautājumiem par datumiem, termiņiem un uzraudzībā iesaistītajiem prokuroriem, jo “tas viss tiks izmantots jūsu publikācijā pret mani”.

Tāpat Kalnmeiers “Ir” apliecināja, ka nav klausījies operatīvās izstrādes laikā ierakstītās sarunas. “Nevienu,” teica ģenerālprokurors. To, kādā apjomā šos materiālus klausījušies piesaistītie prokurori, Kalnmeiers nevarēja komentēt, jo viņam netiekot sniegtas šādas atskaites.

“Es domāju, ka neviens cilvēks – ne KNAB, ne prokuratūrā – visus diskus pilnā apjomā nav noklausījies. Viens fiziski to nevar izdarīt. Šeit satura izvērtējums ir atkarīgs no katra darbinieka. Viens kādā sarunā saskata kaut ko, kur būtu vērts meklēt, cits paklausās, pasaka, ka tur nekā nav,” sacīja Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors uzsver, ka apzināti distancējies no oligarhu lietas, lai viņam nevarētu pārmest tās ietekmēšanu. “Ar šo lietu darbojos tikai tādā apjomā, kādā man bija faktiski jāizdara darbs, lai nodrošinātu tās tālāku virzību. Jo mani vienmēr ir mēģinājuši salaulāt ar Lembergu, tāpēc es arī centos nejaukties nekur iekšā – citādi pēc tam būtu, ka es esmu pārlieku interesējies,” teica Kalnmeiers. Vienlaikus viņš uzskata, ka prokuratūra kvalitatīvi veikusi lietas uzraudzību, jo iesaistītie darbinieki ir profesionāli, pieredzējuši un nopietni attiekušies pret šo procesu.

Juraša teikto, ka operatīvās lietas beigu posmā prokuratūra vairs nav ļāvusi noklausīties sarunas, Kalnmeiers kategoriski noliedz: “Meli, meli!”. Viņš sacīja, ka spēs to pierādīt ar dokumentiem, taču pašlaik tie ir slepeni. “Parlamentā visi šie dokumenti tiks uzrādīti. Jurašs melo! Saprotiet, es netaisos ar jūsu žurnāla starpniecību veikt izskaidrošanos, jo faktiski tas ir tāds, es atļaušos krieviski pateikt – ti durak, sam durak!” (Tu esi muļķis, pats muļķis – krievu val.)

Ģenerālprokurors arī uzsvēra, ka vienmēr darbojies likumā noteiktā ietvarā un nav veicis nekādas darbības, kas būtu pretējas amata statusam. Viņš uzskata, ka šobrīd notiek personiska atriebība viņam un prokuratūras diskreditēšanas kampaņa, kurā “Ir” iesaistījies. “Šlesers teica – sadeva pa purnu ģenerālprokuroram, lai citi baidās. (..) Jūs tagad darāt to pašu – sadodat pa purnu ģenerālprokuroram! Lai citi baidās, precīzi, simtprocentīgi!”

Tāpēc Kalnmeiers atbalsta parlamentāro izmeklēšanu oligarhu lietā un gatavs sniegt visu informāciju Saeimai. “Vai es varēšu turpināt savus pienākumus vai ne – neizlems troika. (..) Parlamentam esmu gatavs skaidrot visu, kas viņus interesēs. Ja viņi uzskata, ka esmu pārkāpis likumu, viņiem ir tiesības iniciēt manu atlaišanu. Ļoti labi! Ejam likumīgo ceļu, būsim tiesiska valsts – nevis izlems cilvēku likteņus no tā, kurš skaļāk bļauj, kurš spēj vairāk piesaistīt medijus,” sacīja Kalnmeiers.

Kurš “izgāza” lietu – KNAB vai prokuratūra?


Jurašam un Kalnmeieram ir pretēji viedokļi arī par to, kam jāuzņemas atbildība par to, ka pēc vairāku gadu izmeklēšanas lieta bija jāizbeidz pierādījumu trūkuma dēļ. Kalnmeiers te saskata izmeklēšanas problēmas, savukārt Jurašs – apzinātu KNAB vājināšanu un prokuroru demotivāciju.

Jurašs uzskata, ka KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks “duetā” ar Kalnmeieru mērķtiecīgi torpedējuši korupcijas apkarošanas bloku KNAB, no kura pamazām aizbēguši vai atlaisti darbinieki, tāpēc izmeklēšana apsīkusi. Turklāt prokuratūrā jau sākotnēji bijusi noraidoša attieksme pret šo lietu. To viņš skaidro ar Kalnmeiera kalpošanu oligarhu interesēm un “godīgo prokuroru” rūgto pieredzes bagāžu, kad tiesās tiek noraidītas perfekti pamatotas apsūdzības un cieti pierādījumi – piemēram, tā noticis “Latvenergo” valdes locekļu kukuļošanas lietā un tā dēvētajā Grinberga lietā, kur tiesa attaisnoja Lembergu.

“Šis konkrētais spriedums [Grinberga lietā] un lēmuma pieņemšana ir tikusi ietekmēta no Lemberga puses – tā ir mana pārliecība. Bet ko tas izdara ar godīgo, principiālo prokuroru? Tā ir reāla trauma. Pēc tam seko Meļko process, “Latvenergo”, kad pēkšņi balts kļūst melns!” skaidro Jurašs. Ņemot vērā šo bagāžu, oligarhu lietā prokuroru attieksme “jau ar pirmo mirkli – ar pirmo momentu! – ka tur nekas nesanāks. Ja ir prokuratūras attieksme, ka nekas nesanāks, tad gandrīz nereāli ir izmeklētājam pārlēkt tam pāri.”

Jurašs arī uzskata, ka oligarhu virzīti cilvēki šobrīd atrodas stratēģiski svarīgos amatos tieslietu sistēmā un arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers savulaik apstiprināts Jāņa Maizīša vietā, jo oligarhi “gribēja tur redzēt noteiktu cilvēku, kurš acīmredzot būs tas, kas rūpēsies par viņu drošību.” Jurašs pauda, ka netic Kalnmeieram un līdzīgs viedoklis esot daudziem godprātīgiem KNAB darbiniekiem. “Es viņu noteikti nevērtēju kā Latvijas tautas interešu pārstāvi. Viņš ir tiem, kurus mēs šobrīd uzskatām par Kangariem, advokāts. Viņš aizstāv viņu intereses,” sacīja Jurašs.

Savukārt Kalnmeiers uzsver, ka pašlaik prokuratūra tiek padarīta par vainīgo lietas izgāšanā, lai gan pierādījumu vākšanas un izmeklēšanas darbs primāri bija jāveic pašam KNAB. Viņš arī pauž, ka savāktie pierādījumi bijuši pārāk vāji lietas virzīšanai uz tiesu – to atzinuši vairāki prokurori.

“Saņemot no KNAB lietu, tā tika dota četriem prokuroriem. Vienam iedod izvērtēt – kā te ir? Nē, priekš vajāšanas par švaku. Iedod citam – vēl, vēl, četri prokurori vērtēja, neviens nebija gatavs celt apsūdzību. Tad kā vajadzēja, pavēles kārtībā likt? Tas atbilst normālas tiesiskas valsts principiem?” situāciju komentēja Kalnmeiers. Viņaprāt, šī lieta pierāda, ka valstī kopumā ir problēmas ar izmeklēšanas kvalitāti.

Jautāts, vai viņam kā pilsonim ir pieņemams “Rīdzenes” sarunu saturs, viņš sacīja: “Man kā pilsonim šāda prakse nav pieņemama. Ierakstiet to, lai jums neaizmirstas.” Uz jautājumu, vai pēc iepazīšanās ar sarunām viņš uzskata Lembergu par cienījamu valstsvīru, Kalnmeiers teica: “Pēc visa tā, kas man iepriekš ir bijis zināms un arī tagad – protams, ka nē. Viennozīmīgi – nē!”

Intervijas formātā Juraša un Kalnmeiera viedokļus lasiet žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (71)

janis_laiks 13.07.2017. 10.59

kalnmeieram nav ko taisnoties, – viņš savu nostāju ir pierādījis darbos, tāpat kā strelcis, bičkovičs.

Mīkstmiesība, lavierēšana, pasivitāte, spēja ignorēt pierādījumus pret “konkrētu izlasi”, likuma burta (grūtupa) kalpība un interpretācija, nevis likuma gars, loģika un veselais saprāts, gatavi spriedumi (redzējis neesmu, bet zinu, ka mēsls; lasījis neesmu, bet nekas tur nav), medības ar apsūdzībās iesaistītajiem, u.tml. – TAS NOTEIKTI NAV ĢENPROKS, KAS LATVIJAI NEPIECIEŠAMS.

Par sadošanu pa purnu prokuroram. Jau atkal – viņš izliekas jeb tiešām nesaprot atšķirību starp sevi un Maizīti, starp situācijām? Maizītim sadeva oligarhi, jo viņš DARĪJA TIEM PĀRI, šim mēģina sadod apzagtā tauta, jo viņš AIZSTĀV SLIKTOS. Tas ir tik sarežģīti?

+25
-3
Atbildēt

4

    edge_indran > janis_laiks 13.07.2017. 11.28

    —————-

    Sarežģīti gan. Ne bez pamata oligarhu dzimšanas notikumi netiek atklāti.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZrIb3fgl8Ag

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > janis_laiks 13.07.2017. 13.39

    Tā varētu būt,ģenerālprokurors tiešām varbūt aizstāv tos,kas pārdeva Citadeli pa lēto.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > janis_laiks 13.07.2017. 13.54

    Tā varētu būt,ģenerālprokurors tiešām varbūt aizstāv tos,kas pārdeva Citadeli pa lēto.

    —————–

    piemēram, nekādi nereaģēja uz Straujumas draudiem PA vadītājam…

    Nebija pārsteigts par histērisko steigu – par katru cenu pārdot pirms Saeimas vēlēšanām…

    Neveica izmeklēšanu par Gruzijas brauciena mērķiem. Kāpēc uz turieni devās godīgie un uzticamie Vienotības biedri Dombrovskis un Zaķis(godīguma etalons) un hūtes ieliktenis Vejonis. Vai man vienam šķiet, ka tā tāda dīvaina kompānija?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Komūnistu pļāvējs > janis_laiks 13.07.2017. 13.10

    Varu derēt uz kasti alus, ka Edžiņš ciest nevar Strīķi :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 13.07.2017. 10.52

Te nu ir viena no tām reizēm, kad ļoti labi var ieraudzīt divas atšķirīgas lietas – likuma garu un likuma burtu. Pirmo uztur sirdsapziņa, otro jēdzienu balsta formālā sirdsapziņa Oligarhu sarunu kontekstā, kur šie abi jēdzini nonāk konfrontācijā, pēc formālās sirdsapziņas prokuratūrai uc ir taisnība. Ja vērtējam visu notiekošo vnk pēc sirdsapziņas, kuru Hēgelis definēja kā cilvēka tikumisko paškontroli, tad, protams, viss ir skaidrāks par skaidru – sarunās iesaistītie ļauži ir nelieši, kuri vispārējās sabiedrības labā ir jāizolē no sabiedrības, tikai nelaime ir tā, ka šī pati sabiedrība paradoksālā kārtā to nevēlas :) Pretājā gadījumā, piemēram, Lembergam sen jau vairs nebūtu nekādas ietekmes LR iekšpolitikā.

Vairumā gadījumu no ļaunuma varas sabiedrību nosargā ne jau tikai restes. Galvenais drošības līdzeklis pret lembergiem un urbanovičiem ir pašu izpratne par labo un ļauno.

Neatkarīgi no tā, kāda šī diena izvērtīsies LR oligarhiem, juristiem un deputātiem, pats galvenais spriedums par to kādai ir jābūt Latvijas nākotnei, tiks pieņemts aptuveni pēc gada, kārtējās Saeimas vēlēšanās, proti pēc kādiem kritērijiem LR pilsoņi vēlēs savus priekšstāvjus. Vai tā būs morāle un izpratne, kas ir tikumiski, un kas nav tikumiski, jeb nākošajās vēlēšanās dominēs “veselais saprāts”, kuru diktēs kaut kādi sekundāri apsvērumi.

+18
-3
Atbildēt

8

    Ēriks > rinķī apkārt 13.07.2017. 11.19

    Nu ārkārtīgi paradoksālā kārtā nevēlas sabiedrība izolēt Lembergu,jo tautai taču ir tik lieliska izvēle,pilni saraksti ar baltajiem tēviem un mātēm,ņem kuru gribi -Zaķis, Kampars, Zatlers,Sprūdžs,Pļiners,Sudraba,Straujuma,Bondars,Potapkins…a bet nē,kā pielipuši pie tā Lemberga!

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 13.07.2017. 11.31

    ko tur reiz Freiberģene teica par Šleseru? – tauta viņu ir ievēlējusi, tātad viņš ir balta lapa.

    Manuprāt Freiberģenes domas par Lembergu varētu būt līdzīgas. Lembergu tauta pārvēl jau kuro reizi. Balta lapa…

    Žēl, ka viņa klusē un neaizstāv Aivariņu, vajadzētu būt konsekventai…

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 13.07.2017. 14.01

    —————

    Sistēmai jābūt, citādi pavisam par mežoņiem pirmatnējā sabiedrībā kļūsim.

    Ar aizstāvēšanu nodarbojās profesionāļi – juristi un advokāti.

    Aivars Borovkovs: Cīnīties pret noziedzību, pārkāpjot likumu, nedrīkst

    http://zinas.nra.lv/_mm/photos/2017-07/540px/255737_2b3edd20da.jpg

    http://nra.lv/politika/215353-aivars-borovkovs-cinities-pret-noziedzibu-parkapjot-likumu-nedrikst.htm

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 13.07.2017. 11.31

    —————

    Nevis “pielipuši”, bet gan “saauguši”. Pat dižauseklis to saprot:

    “….es viņiem visiem maksāju…” (sk. no 1:18)

    https://www.youtube.com/watch?v=T3jR4BamtPk

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 13.07.2017. 11.37

    ————–

    Ko teica VVF, to atkārtos ikviens īstens dermokrāts un neoliberālās ideoloģijas propagandētājs!

    “Levits: “Oligarhu sarunas ir vēlētāju, nevis pašu oligarhu problēma”

    http://www.la.lv/wp-content/uploads/2013/10/g1/Levits2_DB_7-664×431.jpg

    http://jauns.lv/raksts/zinas/246605-levits-oligarhu-sarunas-ir-veletaju-nevis-pasu-oligarhu-problema

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 13.07.2017. 10.58

    likuma garu neuztur nekāda sirdsapziņa – likuma gars tukša skaņa, balona gaiss

    savulaik biju pie juristiem uz konsultāciju , jo gribēju iesūdzēt tiesā Rīgas bāriņtiesu – man bija izdrukas no bāriņtiesu likuma un saucu pantus un lasīju savu apsūdzību, kā šie panti, manuprāt, netiek ievēroti. Uz o man jurists pateica – atslābsti – tie ir panti ar deklaratīvu saturu – pēc tiem tu neko nepanāksi nevienā tiesā un tā kā man nauda bija vajadziga ārstēšanai – es to nevarēju tērēt lai tiesātos – tā kā – nekādas tur ir nav sirdsapziņas – runa ir par – ir nav nauda, lai tiesātos

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Edžiņš ir pirmrindnieks oligarhu aizstāvībai. Viņš tikai tēlo muļķi, bet patiesībā ir sistēmas cilvēks, kurš tīri labi pelna.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Es > rinķī apkārt 13.07.2017. 13.30

    Hose,

    edge pavārdā peksis, ir bijušas sitēmas cilvēks. Šobrīd šis relikts, izmantojot trollešanas paņēmienu, pievēršot savam rakstam uzmanību ar sekojošu bildi, sludina šabrīža vienu no Krievijā valdošajām postkomunistu idejām, kuras proponē mihails hazins, maksims ševčenko un tamlīdzīgi izdzimteņi. Pati šādas vēstures atliekas dalība diskusijā ir normāla un pieņemama. Jo vairāk, ka atbalsta viņam, škiet, nav te vispār nemaz. “Bilžu grāmatas” pieņemamas nav! Jāpanāk, lai šī lieta te beigtos.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 13.07.2017. 10.17

Kalnmeiers gatavs aizstāvēties parlamentā – cirks! Kurš tad no tā parlamenta viņam taisās kaut ko prasīt un pārmest. Visas tās saeimas komisijas un izmeklēšanas ir tikai laika vilcināšana nekas vairāk. Nospiedošais vairākums tādā komisijā būs lietas gremdētāji. Beigās vēl Judinam prasīs atmaksāt naudu par nekvalitatīvu komisijas darbu, kā tas bija ar Spolīti.

+15
-4
Atbildēt

1

    Ēriks > 13.07.2017. 10.40

    Tātad nekādas komisijas,dibinām troiku?Linča tiesu?

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu