Kam traucē Latvijas Radio? • IR.lv

Kam traucē Latvijas Radio?

30
NULL
Sigita Roķe

Latvijas Radio valdes locekles atklāta vēstule

Šāds jautājums atkal un atkal nāk prātā, vērtējot pēdējo mēnešu aktivitātes, kur Latvijas Radio vārds tiek regulāri piesaukts ar aicinājumiem visu sakārtot. Tikai – ko un ar kādu mērķi?

Visā šajā kontekstā neviļus nāk prātā žurnālā “Ir” publicētās “oligarhu sarunas”, kur sarunu varoņi sūkstījās tieši par to, ka neizdodas sakārtot Latvijas Radio – “tas valsts radio, kā bija, tā palika”. Lai arī pagājuši vairāki gadi, arī šodien varam pašapzinīgi teikt to pašu – neviens nevar ienākt Latvijas Radio un “sakārtot”… Vai tas būtu iemesls nemitīgiem aicinājumiem kaut ko Latvijas Radio darīt, apokaliptisku ainu zīmēšanai? Vai šādas sarunas notiek joprojām dažādos tādos vai citādos sastāvos?

Ja tā, tad jau pavisam citādi uztverami pēdējās dienās medijos publicētie teksti, ka radio valda haoss, ka guļam uz lauriem, raidām ne tādu mūziku un vispār nesaprotam paši, ko darām.

Atbildīgi esam izanalizējuši un sistematizējuši mūsu struktūru un procesus, ņemot vērā labāko Eiropas pieredzi. Mums ir skaidrs plāns, ko, kā un kad mēs varam izdarīt, ko varam pilnveidot šī brīža situācijā, bet kam mums iekšēju resursu nepietiek.

Šobrīd pārmaiņas skar visus radio visā pasaulē. Mēs gribam sekot labākajām tendencēm un zinām, kā, bet te mēs nonākam pie akūtas finanšu nepietiekamības, kas radio ir jau gadiem. Neskatoties uz to, ka radio saturs pilnveidojas un attīstās arī pats uzņēmums, tieši tam finansējuma nav bijis. Vēl vairāk – krīzes gados tika ļoti būtiski samazināts gan darbinieku skaits, gan izmaksas, tostarp algas. Šobrīd krīzes nav, bet vēl joprojām mēs dzirdam tekstus par kādiem mītiskiem, slēptiem iekšējiem resursiem, ar kuriem mēs, ja vien gribētu, visas savas problēmas atrisinātu.

Ar savām programmām un milzīgo satura apjomu, lielāko, lojālāko auditoriju, kas uzticas Latvijas Radio saturam, mēs esam viens no nabadzīgākajiem radio Eiropā. Iespējams, šobrīd jau paši nabadzīgākie – pērn aiz mums bija Ukrainas un Armēnijas radio. Ņemot vērā, kā Ukraina šobrīd attīsta savus medijus, pieņemu, ka viņi ar visu to, ka valstī ir karš, šobrīd būs jau mūs apsteiguši.

Vai tas, ka Latvijas Radio, kas “katru dienu, [b..], skalo smadzenes”, tiek turēts nabadzībā, ir nejauši vai apzināti? Pilnīgi noteikti var likties, ka turot mūs īsā naudas saitītē, mēs būsim mazāk lepni. Pazīstot Latvijas Radio cilvēkus, es varu droši teikt, ka savu mugurkaulu mēs noturēsim jebkuros apstākļos. Jo mēs ļoti labi zinām – cik stipri būsim mēs, tik stipra būs demokrātija mūsu salīdzinoši jaunajā valstī. Un mūs dara stiprus mūsu auditorija – paldies tiem 700 000 klausītāju lineārajā apraidē, paldies visiem tiem, ar kuriem mēs sastopamies datoru un telefonu ekrānos, diskutējam sociālajos tīklos. Jūsu dēļ mēs strādājam un turpināsim to darīt pēc vislabākās profesionālās un personīgās sirdsapziņas.

Autore ir Latvijas Radio valdes locekle

 

Komentāri (30)

zanE. 07.07.2017. 18.00

….NEPLP…Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome…uzraugošā iestāde…

…LR1 programmā “Pēcpusdiena” Ivars Āboliņš neveikli, bet zīmīgi pārteicās – “kad mēs pārņēmām padomi”…un pauda savu redzējumu par notiekošo LR, secināja: pārāk horizontāli viss radio notiekot, cik redakcijas, cik programmu direktori, kas atbild katrs par savu lauciņu, nepieciešamas pārmaiņas un jaunas struktūras, kas nodrošinātu saskaņotu rīcību…hmmm…tā teikt – nepieciešama varas vertikāle…kur jau to esam dzirdējuši?…

….un “pārņemt” izdevās…viss tik ātri gan negāja – ZZS reklāmas kanāls(EHR), kurā atļāva reklamēties arī NA ministriem, bija cīnītāju pirmajās rindās…tas nebija nemaz tik sen…un tad jāatceras Mūrnieces slavas dziesmas Āboliņam par iecelšanu amatā, kurš kļuvis par līdzstrādnieku NA propagandas izdevumā “Kodols”, gan G.Līdakas slavināšana…un NA nemaz vairs netraucēja Līdakas darbošanās kopā ar Krievijas vēstniecību Latvijas žurnālistu apbalvošanā par centīgu Latvijas un Krievijas attiecību sekmēšanu…kā atceramies – īpašo balvu saņēma publicists Viktors Avotiņš — par analītisko rakstu sēriju izdevumā “Neatkarīgā Rīta Avīze”…

…un tā jau tikai tāda sakritība, ka šodien amatu atstājis KM Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis…

…oligarhu sarunas par nepakļāvīgo Latvijas radio…un vēl…un vēl…un tā tā puzle saliekas….

+18
-4
Atbildēt

1

    Anonīms > zanE. 08.07.2017. 08.26

    zane, nu tev ir krampis, kas nu ir tas ir un tas ir jāsaka skaidri un gaiši

    Un šito tavu komentāru – ja vien drīkst – es labprāt iekopētu savā FB laikjoslā , jo konkrētāk un precīzāk izteikt lietas būtību nav iespējams

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

juris 07.07.2017. 16.55

Es klausos!!!

+10
-2
Atbildēt

0

dzeris49 09.07.2017. 09.57

west – par to Eiropas musulmanizāciju es daļēji pekrītu, tur Rietumu kreisie “internacionalisti” ( nevis liberāļi klasiskā izpratnē) aizgājuši par tālu.

Bet, Latviju, vismaz patreiz, tas sevišķi neapdraud.

Ja Latviju kas tiešām nopietni apdraud, tad tie ir mūsu pašu bāliņi, 3A, līdzīgas mazāka mēroga figūras valstī un pašvaldībās, un viņu pērkamie sulaiņi visās struktūrās, sākot no Saeimas, beidzot ar tiesām un prokuratūru.

+9
-1
Atbildēt

4

    lno > dzeris49 09.07.2017. 12.08

    riņķī apkārt. Ko Tu ņemies šeit? Nāc uz tviteri vai feisbuku.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 09.07.2017. 10.56

    Dzeri. Jēdziens “klasiskais liberālisms” jau sen kā aizgājis vēsturē. “Seno laiku liberālis – klasiķis”:) – indiviudālists, kurš nodrošina sevi pats, liberālim – klasiķim valsts kā institūts uztur vidi, kurā pašam saimniekot un arī pašam atbildēt par šīs savas saimniekošanas sekām.

    Mūsdienu liberālisms – tā ir kreisā domāšana. Sociāldemokrāti, zaļie uc sarkanie, “Hamburgas antiglobālisti” tai skaitā :). Bet mūsdienu konservatīvie šobrīd savā pasaules skatījumā ir tuvi, pagājušā gadsimta liberāļu – individuālistu vērtību izpratnei :)

    Tāpēc man nav skaidrs, kāpēc Tu, ik pa laikam raksturojot 21. gs konservatīvi domājošus ļaužus, lietot tādus apzīmētājus kā Lembergs, Putins, Krievija utt, piedēvējot visiem konservatīvajiem tādas īpašības kā zaglīgumu, melīgumu utt

    Es domāju, ka šāds Tavs spriedums nav īsti objektīvs :)

    Kas attiecas uz Krieviju, tad tur šobrīd valda tie paši komunisti ar savu morāli, kurai ar konservatīvo domāšanu nav nekā kopīga. Krievijā Zjugānovs un Putins politiskajā izpratnē ir viens un tas pats. Gluži tā pat kā Ždanoka un Ušakovs Latvijā. Ždanoka šobrīd Ušakovam Latvijā ir kā papildus spaile zivju tīklam ar kuru piezvejot sev klāt sev elektorātu. Ameriks ar savu GKR ir vēl viena papildus spaile:) Bet kopumā viņi visi ir sarkanie. Tas, ka viņi sev savu “vērtību” sarakstam ir piekabinājuši klāt baznīcu, tai skaitā tradicionālas vērtības, tas jau ir tikai apliecinājums viņu bezmorāles nelietībai

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 09.07.2017. 21.20

    Ino. Tas par daudz laika prasītu. IR – šad tad ienāku aiz ieraduma.Man ir vesels saraksts grāmatu, kuras gribas vēl savā dzīvē paspēt izlasīt, bet netieku klāt – jāstrādā :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 09.07.2017. 11.28

    Tie Hamburgas protestētāji gan, drīzāk, ir kreisie radikāļi, kuriem ne ar liberāļiem, ne ar konservatoriem vispār nav nekas kopējs.

    Un ne Lembergu, ne pārējos par konservatoriem nekad saucis neesmu, tā ir klasiska kleptokrātija, kurai vispār nav nekādas ideoloģijas, vai, kura tikai izmanto ideoloģiju, vai, drīzāk, visprimitīvākās raudzes populismu, fobijas, utt, saviem elektorāliem un kleptokratiskiem mērķiem, tāpat, kā neesmu piedēvējis konservatoriem ne zaglīgumu, ne melīgumu.

    Cita lieta, ka tie Rietumu konservatori stipri atšķiras no Krievijas putinistiem, toties mūsu “konservatoriem” Saeimā ar tiem ļoti daudz kas kopējs – mīlestība uz autoritarismu, ksenofobija, ārkārtīgs primitīvisms, un, jā, arī tas pats melīgums un pērkamība, kā visai mūsu politiskajai “elitei”, saprotams, es te nerunāju par ierindas cilvēkiem, kas vienkārši atbalsta tos konservatorus ( starp citu, kurus Saeimā tu uzskati par tiem konservatoriem, droši vien, ka to pašu NA).

    Kas attiecas uz liberālismu, tad es arī runāju par liberāļiem klasiskā izpratnē, nevis par dažāda veida socialistiem – internacionalistiem, kas, kā nesen teica Latiņina, ar tiem imigrantiem vairo savu elektorātu, tātad, nodrošina savu palikšanu pie varas, tāpēc tiem tie imigranti vajadzīgi, jo vairāk, jo labāk, un vēlams tādi, kas dzīvos uz pabalstiem.

    Nesen mans paziņu paziņa stāstīja, ka no Francijas izraidīja viņa paziņu, kas tur godīgi strādāja, pats sevi nodrošināja, maksāja nodokļus, utt., jo viņam nebija kāda tur atļauja.

    Toties tos, kas ierodas no Āfrikas, kas strādāt negrib, un dzīvo uz pabalstiem, kaut kā sevišķi nemeklē un neizraida, jo viņi, lūk, nabadziņi un nākamais 100% kreiso elektorāts, jo pabalstus jau vairāk maksā kreisie, lai kā viņi sevi arī nesauktu – par liberāļiem vai vēl kā.

    Un tas patiešām nākotnē var būt reāls drauds Eiropai un tās vērtībām, atšķirībā no mūsu “konservatoru” sadomātajiem apdraudējumiem ( seks minoritāšu tiesības), kuri nekādas Eiropas vērtības neapdraud un kaut kā dīvaini sanāk – tās minoritātes un viņu tiesības neieredz gan tie musulmaņi, gan Latvijas “konservatori” ( atšķirībā no Rietumeiropas konservatoriem), gan putinisti.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu