Latvijas pētnieki saņems naudu inovatīviem digitāliem projektiem • IR.lv

Latvijas pētnieki saņems naudu inovatīviem digitāliem projektiem

29
NULL

Fonds “Digital News Initiative” sadarbībā ar “Google” sadala vairāk nekā 21 miljonu digitālajām iniciatīvām, Latvijai tiks 100 tūkstoši eiro

Lai atbalstītu kvalitatīvu žurnālistiku Eiropā un tehnoloģijas inovāciju attīstību, fonds “Digital News Initiative” (DNI) sadarbībā ar “Google” nule izsludinājuši uzvarētājus, kuriem tiks sadalīti gandrīz 22 miljoni eiro. Latvijai tiks 100 tūkstoši eiro.

Fonds informē, ka šī iniciatīva tika izveidota pirms diviem gadiem un šogad finansējums tiek sadalīts jau trešo reizi.

21 968 154 eiro tiks sadalīti 107 projektiem 27 valstīs. Kopumā tika iesniegti 988 projekti.

No finansējuma saņēmējiem 49 projektos tiek izstrādāti prototipi, kur izstrādē nepieciešamais finansējums ir līdz 50 tūkstošiem eiro. 31 ir vidēji liels projekts, kam nepieciešams līdz 300 000 eiro finansējums, bet 27 ir lielie projekti, kuriem nepieciešams līdz miljonam eiro.

Ir atbalstīts arī Latvijas projekts “news.bridge” (DW&LETA), sociālajā tīklā Twitter paziņoja Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta (MII) vadošais pētnieks Guntis Bārzdiņš.

Bārzdiņa, kurš par savu darbu šogad saņēma prestižo Eižena Āriņa balvu datorzinātnē, vadībā izstrādātā semantiskās analīzes tehnoloģija ir pielāgota arī latviešu valodai, ieviesta mediju monitoringā informācijas aģentūrā LETA un tiek izmantota Eiropas vadošajās ziņu aģentūrās BBC un “Deutsche Welle”. Tā ir precīza, ātra un praktiski izmantojama lielu dabiskās valodas datu analīzē.

“Deutsche Welle” ziņo 30 pasaules valstu valodās un medijam ir vairāk nekā 135 miljoni klausītāju visā pasaulē. DNI informē, ka “Deutsche Welle” ar fonda piešķirtajiem 437 500 eiro veido «news.bridge – Bridge the Language Barrier for News» platformu, kurā apvieno un paplašina automātiskās tulkošanas, ieskaņošanas, transkripcijas, audio un video satura apkopošanas instrumentus praktiski jebkurā valodā.

Bārzdiņa vadībā LU MII Mākslīgā intelekta laboratorijā jau desmit gadus tiek veikti fundamentāli un praktiski pētījumi dabiskās valodas automātiskā semantiskajā analīzē un citos mākslīgā intelekta virzienos. Viens no jaunākajiem sasniegumiem ir inovatīvas mašīnmācīšanās metodes izstrāde un tās sekmīga pielietošana, kas prestižajās starptautiskajās sacensībās SemEval-2016 tika atzīts par tā brīža pasaulē precīzāko rīku nozīmes reprezentācijas izguvei no angļu valodas teksta, bet Latvijas Zinātņu akadēmija to ir atzinusi par vienu no 2016.gada nozīmīgākajiem Latvijas zinātnes sasniegumiem.

Otrs projekts, kas saņems finansējumu, ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” un Latvijas mākslīgā intelekta un audio analīzes tehnoloģiju startupa “Toneboard” kopdarbs, lai izstrādātu faktu pārbaudes platformu.

Ideja ir izveidot “4facts.org” platformu, kur faktus pārbauda ne tikai profesionāļi, bet arī ikviens cilvēks no pūļa. Šim projektam piešķirs 50 000 eiro.

 

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu