Valsts vadītāji: oligarhu sarunas jāizvērtē tiesībsargājošajām iestādēm • IR.lv

Valsts vadītāji: oligarhu sarunas jāizvērtē tiesībsargājošajām iestādēm

95
Foto: pixabay.com
Indra Sprance

Žurnāls “Ir” jautā politiķiem – kādi ir secinājumi pēc oligarhu sarunu izlasīšanas un kam jānotiek tālāk?

Mums visiem ir vajadzīga skaidrība


Ināra Mūrniece, Saeimas priekšsēdētāja (NA)

Tā saukto Rīdzenes sarunu publicēšanas jēga, manuprāt, ir tāda, ka tām būtu jāmaina vēlētāju attieksme pret korupciju, naudas pārmērīgo lomu politikā, politikas pirkšanu, valsts izzagšanu, oligarhiem. Politiskajai videi ir jāattīrās, bet, ja nemainīsies sabiedrības attieksme, tad lielāku pārmaiņu nebūs. 

Otrkārt, šīs sarunas ir radījušas jautājumus, uz kuriem šobrīd nav atbilžu. Ja šīs sarunas ir autentiskas, vai tās nonākušas izmeklēšanas rīcībā? Ja kāds tās ir “pieturējis”, tad – kurā iestādē, kura amatpersona? Kā interesēs? Pirmos neatbildētos jautājumus jānoskaidro KNAB jaunajam vadītājam Jēkabam Straumem. Ceru, ka viņš būs uzdevuma augstumos. Tas viņam ir šobrīd svarīgākais uzdevums – noskaidrot ierakstu izcelsmi, operatīvo darbību norisi un izmeklētāju rīcību. 

No tā varētu izrietēt arī KNAB un arī Ģenerālprokuratūras darbības vērtējums. Sabiedrībai jābūt drošai, ka sarunas ir autentiskas, jo tiesiskā valstī ir ļoti svarīgi, lai līdzekļi, ar kādiem cenšamies sasniegt godīgumu un taisnīgumu, arī būtu likumīgi. 

Politiķu uzdevums ir pārraudzīt un mudināt, lai tiesībsargājošās un valsts drošības iestādes pie šīs lietas strādātu un meklētu atbildes. Tā nedrīkst kādā atvilktnē pelēt un pārklāties ar putekļiem. Pirmās atbildes noteiks lietas ievirzi.  

Pēc atgriešanās no vizītes ASV esmu rosinājusi Āboltiņas kundzi sasaukt Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdi. Arī Nacionālā apvienība tuvākajās dienās plāno vērsties valsts drošības iestādēs saistībā ar publicētajiem sarunu ierakstiem.  

Attiecībā uz personālijām. Ar Aivaru Lembergu, Aināru Šleseru un Andri Šķēli netiekos un nekādus jautājumus nerisinu. Jāņa Dūklava teiktais par sev piederošo zemi ir jāpārbauda, un tas ir pierādīšanas jautājums. 

Politiķiem, protams, ir tiesības uz savstarpējām sarunām, taču jebkuras valsts amatpersonas rīcības kritērijs ir valsts intereses un godprātība. Publikācijās atspoguļota amatpersonu rīcība, kas vairs neiederas ētikas un godprātības laukā, bet varētu būt likuma pārkāpumi. Tas jāizvērtē tiesībsargājošajām iestādēm. 

Gribētu atgādināt arī citus bēdīgus un pavisam nesenus piemērus. Mediji ziņoja, ka Rīgas dome, tās struktūras un uzņēmumi aizvadītajā priekšvēlēšanu gadā līgumiem ar medijiem atvēlējusi 1,2 miljonus eiro. Tika maksāts dažādiem medijiem par publikācijām un raidījumiem. Daudzos gadījumos šie raidījumi nebija skaidri nodalīti no mediju satura, dažos – norādes ir grūti pamanāmas, bet par dažiem līgumiem informāciju nemaz nesniedz. Tā ir tā pati mediju pirkšana, politiskās ietekmes panākšana ar nodokļu maksātāju naudu. Vai to kāds pārbauda? 

Sekošu līdzi “Rīdzenes sarunu” izmeklēšanas gaitai. Ir aktualizēti jautājumi, kas nevar ilgstoši palikt bez atbildēm un izvērtējuma. Mums visiem ir vajadzīga skaidrība.

Jāstiprina tiesībsargājošo iestāžu kapacitāte


Raimonds Vējonis, Valsts prezidents

Uzskatu, ka tiesībsargājošām iestādēm ir jāvieš skaidrība par šo notikumu iespējamo ietekmi uz procesiem valstī un, ja tiks konstatētas krimināli sodāmas darbības, vainīgie jāsauc pie atbildības. 

Sarunu dalībnieku attieksme ir nepieņemama un liek uzdot būtiskus jautājumus. Tie ir jautājumi par cieņu pret savu valsti un Latvijas iedzīvotājiem. 

Aicinu žurnālu “Ir” publiskot visus tā rīcībā esošos “Rīdzenes sarunu” ierakstus, lai ikvienam būtu iespēja tos noklausīties un katram pašam izdarīt secinājumus. Tas no dienas kārtības noņemtu arī jautājumu par to autentiskumu. 

Sabiedrībai ir jābūt pārliecībai par tiesībsargājošo iestāžu profesionalitāti izmeklēt un atklāt noziedzīgus nodarījums, kā arī saukt pie atbildības vainīgās personas. Tāpēc jāstiprina tiesībsargājošo iestāžu kapacitāte. Esmu jau rosinājis piešķirt tām papildus valsts budžeta finanšu līdzekļus.

Kučinskis ir lasījis


Māris Kučinskis (ZZS), Ministru prezidents

Ministru prezidents ir lasījis žurnāla “Ir” publiskotās “Rīdzenes” sarunas. Pirmām kārtām šis materiāls jāvērtē tiesībsargājošajām iestādēm un šajā kontekstā jānorāda, ka KNAB jau ir paziņojis par sarunu autentiskuma pārbaudes uzsākšanu.

Vairāk par Oligarhu sarunām viesnīcā Rīdzene lasiet šeit.

Komentāri (95)

jurisml_inbox_lv 07.07.2017. 09.13

Ir tāda latviešu tautas pasaka , sistais nesisto nes , tas ir, tiesībsargājošie līdz šim aizstāvējuši valsts vadīitāju un oligarhu intereses, tāpēc domāju , ka noraks , ka jau tas bija izdarīts agrāk, ja otrādi , mēs varam palikt bez valdības ,tāpat augstām amatpersonām , valstī iesāktos haoss, dziļi ielaista kaite, tomēr jāarstē , daudzkas atkarīgs no vēlētāju aktivitātes un gribu palīdzēt valstij tikt ārā no astoņkāja taustekļiem

+25
-3
Atbildēt

7

    Normunds > 07.07.2017. 11.54

    Skaisle ar ko man grūti samierināties – tas ir šī latviešu vīriešu vaimanāšana un žēlošanās – abi ar džeri kā tādi kapu zvani ai un vai – elle un indija – u sanem dūšu kungs – nesēdi., bet dari kaut ko – domā tu paraudāsi un lembergs tavu asaru dēļ aizies tuksnesī par svēto ?

    saņemies !

    ===================================

    Skaisle aicina uz linča tiesu.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 07.07.2017. 10.08

    ar ko man grūti samierināties – tas ir šī latviešu vīriešu vaimanāšana un žēlošanās – abi ar džeri kā tādi kapu zvani ai un vai – elle un indija – u sanem dūšu kungs – nesēdi., bet dari kaut ko – domā tu paraudāsi un lembergs tavu asaru dēļ aizies tuksnesī par svēto ?

    saņemies !

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 07.07.2017. 11.07

    nu jau tu pārspilē mīļais džeri – optimismu pielīdzinot idiotismam, vienkārši gribiet atņemt sieviešu priekšrocību būtu vājām un raudāt un žēloties – tiktu tu manos nagos , es tev šitos patriarha niķus izdzītu – noskanētu vien – izlaidies jau esi daudzējādā ziņā

    Lūk, Ieva Brante – sieviete, stapr citu , sola organizēt piketu 24 ha garumā pie prezidenta pils, ja prezidents neko nedarīs – to es saprotu – es iešu viņu atbalstīt , protams ,

    nu ko darīt, ja vīrieši mums gļēvi – tad sieviešiem jākļūst stipriem – variantu nav

    bet nu es tevi mīlu – tas paliek cieti džeri

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 07.07.2017. 12.24

    Anonīms > 07.07.2017. 11.20

    nepatīk ?! – pareizi – man arī nepatīk , ka jāžēlojas par tiem, kuri tik žēlojas

    lūk !

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 07.07.2017. 12.24

    nu normuniņ – par cik tu pret imigrantiem, tad tāda simpātija esi, bet ja gribi , lai tev iesperu – nav problēma – varu arī vienkārši pļauku iesist – kā gribēsi kundziņ?>!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 07.07.2017. 10.37

    Reizēm neadekvāts optimissms ir sinonīms idiotismam.

    Un, varbūt, paskaties, kurš te “zēlojas” visvairāk, paskaties pati savus komentārus.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

zanE. 07.07.2017. 18.10

V.Kairišs: “Lemberga vēlētājiem man,protams, jautājumu nav. Jūs vienkārši esat Latvijas traģēdija. Jūs ar savu aklumu terorizējat visu valsti.”

+18
-3
Atbildēt

2

    basta > zanE. 07.07.2017. 18.34

    to zanE

    Un kas ir tie 3-4% atlikušo padibeņu, kas vēl atbalsta Vienotību? Starp maniem paziņām neviena tāda vairs nav, jo savādāk man tādu kropli nāktos fiziski ietekmēt.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 07.07.2017. 18.18

    A ko viņš saka par Vienotības vēlētājiem?

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

dzeris49 07.07.2017. 10.47

Mūrniecrei vispār liela ticība nav, viņas viedoklis mainās.

Kad Poikāns( NEO) nopublicēja informāciju par valsts ierēdņu algām krīzes laikā, Mūrniece krita histērijā, prasīja sodīt un astklāt visus, kas tur iesaistīti, meklēja vainīgos, attaisnajo brutālu kratīšanu Naglas dzīvoklī, ar datu nesēju izņemšanu, kas bija absolūti nelikumīga, tātad, nostājas pret informācijas atklātību.

Pēc visiem šiem uzbrukumiem un Mūrnieces ( toreizējā IM histērijām un mēģinājumiem atmazgāt policijas nekompetento rīcību), ECT nolēma, ka Latvija att. pret žurnalisti pārkāpa ES konvenciju par vārda brīvību, žurnalistu tiesībām paust sab. svarīgu informāciju, utt., un lika Naglai maksāt kompensāciju.

Tad kad Mūrniece runāja to, ko domā?

Nu, ir jau variants, ka pēc ECT lēmuma Mūrniece nedaudz pamācījās un saprata, kas ir žurnalistu aizsardzības likums ( kas stāv virs kriminālprocesa likuma), pārvērtēja savus uzskatus, un tagad domā savādāk, tā sacīt, “mūža izglītība”, tad tas ir ļoti apsveicami.

Kaut, ja tu esi IM, viss tas tev, it kā, būtu jāzina jau tad.

Nu te ir tas lēmums īsumā http://www.irlv.lv/2013/7/17/ect-zurnalistes-dzivokla-kratisana-parkapta-konvencija-par-varda-brivibu.

+14
-6
Atbildēt

15

    lno > dzeris49 07.07.2017. 11.46

    fretka. Zemo mūrīšu apčurātājs, precīzi. Viņa skats tālāk par Aizputes dzirnavu dīķi nevelk:)

    +4
    -14
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 07.07.2017. 11.20

    dzeris49. Tu taču būtu laimīgs, ja man būtu skleroze, kurš tad atgādinātu par tavu “gaišredzību”? Kuram no mums tad ir skleroze, ja neatceries, kura Mūrniece ko teikusi? Lielākais trūkums Mūrniecei – NA biedre:):):)

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 07.07.2017. 10.50

    dzeris. Nevar, nevar ticēt, toties ticēji Putinam Grūzijas konflikta laikā:) Te tev būs vēl viena ziņa: Krievija bloķē ANO paziņojumu, kurā nosodīta Ziemeļkoreja un prasītas sankcijas http://www.delfi.lv/news/arzemes/krievija-bloke-ano-pazinojumu-kura-nosodita-ziemelkoreja-un-prasitas-sankcijas.d?id=49024805

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 07.07.2017. 11.26

    andrejs. Dzerim NA kā bullim sarkana lupata:)

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 07.07.2017. 12.03

    Klau, kur pazuda dzera koments par to Ināra Mūrniece ir slikta tikai tāpēc, ka iestājusies NA…? :)

    Reiz dzeris49 izteica patiešām spārnotu frāzi: “tas nekas, ka Spolītis ir dzērājšoferis, bet MAN viņš patīk”… :))

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 07.07.2017. 14.21

    to dzeris49

    “Quod licet bovi non licet Iovi”

    Ja ko dara Linda Mūrniece, tas ir apsveicami, ja to pašu izdarīs Ināra Mūrniece, tas jau būs noziegums.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Normunds > dzeris49 07.07.2017. 13.24

    Vienotības Linda Mūrniece izdarīja dzerim pāri. Nabadziņš!

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 07.07.2017. 12.04

    to Skaisle

    Izņēmu Tevi no domubiedriem – Tu man esi apnikusi.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 08.07.2017. 00.13

    ————-dzeris49:”… nu tu mums vispār esi ģēnijs, tev vai Mūrniece, vai Muižniece, viss viens.”

    =======================================================================================

    Es neesmu to “viens-viens” vidū – par Jēkabielas “blondīnēm” nefanoju.

    LNT ziņas: Saeimai uzticas vien 11% iedzīvotāju….

    http://tautvaldiba.lv/wp-content/uploads/2014/11/saeima.jpg

    http://www.protesti.lv/lnt-zinas-saeimai-uzticas-vien-11-iedzivotaju-lielaka-uzticiba-gimenei/

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 07.07.2017. 11.01

    ————dzeris49:”…Tagad šī lakstīgala dzied pretēju dziesmiņu, nu tad ko tad īsti domā Mūrniece, un kad viņa saka, ko domā?”

    ========================================================================================

    Svarīgi ir darbi, nevis tikai domāšana. Noder atcerēties vēl kādas “blondīnes”, dermokrātijas mūrētājas (ne) darbus:

    “Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments noraidījis bijušās Saeimas [priekšsēdētāja biedres] Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces kasācijas sūdzību, līdz ar to stājas spēkā notiesājošais spriedums, ar kuru Muižniece atzīta par vainīgu Juridiskās komisijas protokola viltošanā un sodīta ar naudas sodu 10 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 2845,74 eiro, informēja AT.”

    http://i3.apollo.lv/img_thumbs/23_9b8f1/201209/505/318413.jpg

    http://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/stajas-speka-sods-vinetai-muzniecei-par-dokumentu-viltosanu-1740.a89090/

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 07.07.2017. 11.43

    Džeris sajaucis Ināru Mūrnieci (NA, pieminētajā laikā laikam pat vēl nebija politikā) ar Lindu Mūrnieci Abu Meri (Jaunais laiks, iekšlietu ministre)

    https://www.diena.lv/raksts/latvija/politika/murniece-pirms-balsojuma-par-demisiju-joprojam-gatava-aizstavet-policiju-neo-lieta-733967

    Poļi tādos gadījumos saka – obszczymurek (zemo mūrīšu apčurātājs) :D

    Bet tā gribējās iekost NA :)

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 07.07.2017. 11.06

    to lno

    šunelis laikam piemirsis, ka Latvijas politikā ir (bija) divas Mūrnieces

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 07.07.2017. 12.00

    nu ko veči dara – pavaid, paraud un tad vēl pavillojas savā starpā – nu ar kadiķzariem pa ciskām jums – lūk, ko es teikšu

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 07.07.2017. 12.08

    debess – kā es varēju būt domubiedre zvērinātam naciķim ?! Vari man paskaidrot?!

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 07.07.2017. 11.02

    Ino – un kāds tam sakars ar šo tēmu, pēc būtības arī ko spēj pateikt?

    Tu, Ino, man atgādini vecu sklerotiķi, kas neko jaunu uztvert nespēj, adekvāti spriest vairs nespēj, toties visiem stāsta, cik varens viņš bija jaunībā un sen visiem apnicis ar savu jaunības atmiņu un avīžu virsrakstu izklāstīšanu.

    edge_indran – nu tu mums vispār esi ģēnijs, tev vai Mūrniece, vai Muižniece, viss viens.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu