"Vienotība" aicinās par "oligarhu sarunām" izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju • IR.lv

“Vienotība” aicinās par “oligarhu sarunām” izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju

34
Foto: Paul Čurkste, LETA

Saeimas NDK lūgusi KNAB un prokuratūru sniegt informāciju par “oligarhu lietu”

Partija “Vienotība” aicinās koalīcijas partnerus izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par tā dēvētajām “oligarhu sarunām”, pēc Saeimas frakcijas sanāksmes sacīja partijas vadītājs Andris Piebalgs. Komisiju izveidot un tās vadību uzticēt Piebalgs aicinās deputātam Andrejam Judinam (V).

Par komisijas veidošanu bija partijas valdes vairākums, skaidroja partijas vadītājs.

Judina godaprātu “man liekas, neviens parlamentā neapšauba”, un viņam ir nepieciešamās spējas, lai parlamentārā komisija sasniegtu ātru un teicamu rezultātu, teica Piebalgs.

Komisijas uzdevumi būtu pārliecināties par izskanējušo faktu autentiskumu, noskaidrot, kāpēc šajā lietā ilgi netika pieņemti lēmumi, un pateikt, kādi politiskie pasākumi vēl ir nepieciešami, lai šāda situācija nekad nevarētu atkārtoties, vēsta LETA.

Vaicāts, vai pēc parlamentārās izmeklēšanas beigām iegūtie secinājumi nesagādās vilšanos, kā tas bijis citos gadījumos, Piebalgs norādīja, ka saprot šīs bažas, taču vairāku iepriekšējo komisiju kļūda bija nevienošanās par sasniedzamajiem mērķiem, un tāpat iepriekš bijušas problēmas ar atbilstoša vadītāja atrašanu.

Komisiju esot nepieciešams veidot, lai dotu signālu, ka varas centrs valstī vairs nav un nekad nebūs “Rīdzene” parlamenta vietā. “Vienotība” “ies tālāk” ar priekšlikumu par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām, lai nostiprinātu tiesiskumu, teica Piebalgs.

Tikmēr Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) trešdien Ģenerālprokuratūras un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadībai lūdza sagatavot un sniegt informāciju par “oligarhu lietu”, pavēstīja komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa (V).

NDK sēdē piedalījās gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, gan KNAB vadītājs Jēkabs Straume.

Prokuratūra un KNAB aicināts izvērtēt un sniegt atbildes komisijai uz vairākiem jautājumiem, tajā skaitā, vai iepriekš veiktās operatīvās darbības bijušas pietiekamas, kādā veidā notikusi pierādījumu vākšana un kādi tai bija rezultāti un vai tiesībsargājošo iestāžu darbinieki savus pienākumus ir pildījuši objektīvi un neatkarīgi.

Tāpat rosināts sniegt informāciju, vai tiesībsargu darbībā nav saskatāma noziedzīgu nodarījumu pazīmes un vai publiskotās “oligarhu lietas” sarunas nesatur valsts noslēpumu, skaidroja Āboltiņa.

Lūgts atbilstoši likumā minētajām iespējām informēt sabiedrību, sniedzot atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem.

Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija nākamnedēļ plāno sasaukt sēdi, par komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska (V) pavēstīto informēja Āboltiņa.

 

Kā ziņots, ka viesnīcā “Rīdzene” noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

 

Komentāri (34)

dzeris49 05.07.2017. 20.24

Nu tad gan man sirds mierīga!

Beidzot mūsu “tautas kalpi” uzzināja, kā pavēles viņi pilda un kam tā vai citādi pēc pavēles balsojot, kalpo, vai nu par “stipendijām”, vai par amatiem, siltajām vietiņām, par palikšanu sarakstos,utt.

Saprotams, ja būtu zinājuši ātrāk, prezidents mums noteikti būtu Eiropas cilvēks Levits, nevis Lemberga cilvēks Vējonis, taukmūļu – Lemberga marionete Kučinskis nekad nebūtu premjers, Kalnmeiejers nebūtu ģenerālprokurors, Bickovics nebūtu “augstākais”tiesnesis, utt., utt.

Nu tagad “tautas kalpi”, beidzot, sapratuši, kas notiek mūsu valstī, līdz šim uzskatīja, ka viss ir normāli, un pēkšņi uzzināja tādas lietas!

Kā no plaukta nokrituši!

Drebiet, 3A, drebiet visi korumpanti, bet labāk uzreiz emigrējiet, gals jums klāt!

Saeimas komisija nāk!

+1
-1
Atbildēt

2

    andrejs > dzeris49 06.07.2017. 08.10

    Drebiet, 3A, drebiet visi korumpanti, bet labāk uzreiz emigrējiet

    ——————-

    3A portfelīša īpašniekam jau pirms laba laika lūpiņa notrīcēja, tad viņš nobimbājās un tagad jau ir emigrējis.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 05.07.2017. 21.49

    Paldies Prezidentam, Bērziņa kungam, ka Vienotībai piekomandētais taukmūlis, Pabriks, netika premjera amatā, kaut arī taukmūlis Straujuma, nebija neko labāka.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

tvverotajs 05.07.2017. 19.36

“Komisijas uzdevumi būtu pārliecināties par izskanējušo faktu autentiskumu, noskaidrot, kāpēc šajā lietā ilgi netika pieņemti lēmumi, un pateikt, kādi politiskie pasākumi vēl ir nepieciešami, lai šāda situācija nekad nevarētu atkārtoties..”

1. Kā komisija varēs pārliecināties par sarunu autentiskumu? Krimināllietā neiekļautās sarunas ir slepenas un ar tām deputātiem iepazīties neļaus. Būs vien jāpaļaujas uz KNAB izdarītajiem secinājumiem, bet to jau mēs tāpat uzzināsim arī bez šīs komisijas.

2. Kā Saeimas komisija varēs izvērtēt drošības iestādē (KNAB) veiktu izmeklēšanu?

Būs vien jāaprobežojas ar KNAB jau publicētajiem datiem par atteikšanos ierosināt krimināllietu. To var izdarīt arī bez Saeimas komisijas.

3. “Kādi politiskie pasākumi nepieciešami” – vispirms nepieciešams, lai būtu nozieguma sastāvs un tad var izveidot lietu, ar revolucionāro vai politisko pārliecību vēl mūsu valstī nevienu notiesāt nevar? Vai Vienotība uzskata, ka tas būtu jāmaina?

+2
-2
Atbildēt

1

    andrejs > tvverotajs 06.07.2017. 08.12

    Sarunu autentiskumu var apstiprināt viens jaunieceltā priekšnieka Straumes vārds.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu