Jo runa nav par kriminālprocesu, bet valsts neatkarību... • IR.lv

Jo runa nav par kriminālprocesu, bet valsts neatkarību…

42
Foto: Edijs Pālens, LETA
Edgars Rinkēvičs

Pēc LTV raidījuma “Tiešā runa” par “oligarhu sarunām”

Noskatījos LTV raidījumu “Tiešā runa” par “oligarhu sarunām”. Kā parasti bija gan racionāli, gan emocionāli argumenti. Ļoti labi saprotu prokuroru, kuram ir jāvadās no likuma burta un gara un nevis no emocijām tviterī, presē vai virtuvē. Piekrītu tiem, kas norāda, ka šī epopeja grauj pilsoņu uzticību savas valsts institūcijām, likuma varai un demokrātijai.

Tāpat atbalstu tos, kas saka, ka ar nelikumīgām metodēm nevar panākt taisnību. Daudzus jau sen vairs neuztrauc ņemšanās ap šīm lietām, jo daudz būtiskāk ir izskolot bērnus, apgādāt ģimeni un, nedod Dievs, nesaslimt. Tas nekas, ka tieši šādu ilgstošu strukturālu Latvijas problēmu dēļ mēs neesam tur, kur varējām būt, pat salīdzinot ar vairākām kaimiņvalstīm. Mūsu valstī tiesu vara ir neatkarīga, un visi lēmumi noteikti ir labi noformēti un pamatoti…

Tikai man prātā ir kāda cita vēstures epizode, kur, ja paskatās formāli, laikam arī viss bija kārtībā.

1939.-40.g. Latvija, tāpat kā pārējās Baltijas valstis, formāli piekrita Staļina prasībām izvietot bāzes, ieviest papildus karavīrus un pēc tam nodot varu kirhenšteiniem. Formāli viss bija kārtībā, formāli notika jaunas parlamentu vēlēšanas, kas beidzās ar Latvijas pretlikumīgu okupāciju un aneksiju, tikai pēc kāda laika mēs uzzinājām par Molotova-Ribentropa paktu, par ultimātiem mūsu valdībai un par to, kas patiesībā izšķīra mūsu valsts likteni uz gariem 50 gadiem.

Daudzi man pārmetīs, ka sabiezinu krāsas un šādas analoģijas nav korektas. Lai tā būtu, vienkārši vēlos dalīties savās pārdomās.

Salīdzinot pat ar 2009.-2011.g., šobrīd jautājums par mūsu valsts politisko kursu un neatkarību ir daudz nopietnāks kā jebkad, un tas vairs nav formāli. Tas vairs nav par labi pamatotiem kriminālprocesuāliem lēmumiem, tas ir par nākotni, īpaši nākamā gada vēlēšanu kontekstā. Katram pašam būs iespēja vēlēt par sev pieņemamu politisku partiju, balstoties uz saviem kritērijiem.

Kādam joprojām liksies, ka politiķi ar reklāmas rullīti “Es un zirgs, zirgs un es, mēs abi Saeimā” ir labākie, kādam svarīga būs ideoloģija, kādam jaunas sejas un gaismas nesēji, kādam “vecie vēži jaunā kulītē” vai “uzsildītas zupas”, tas ir katra paša ziņā, tikai galvenais atcerēties, ka tad vēlētājs (mēs) būs tas, kas pieņems politiski procesuālu lēmumu un tad svarīgi neizmirst šovakar [4.jūlijā LTV raidījumā “Tiešā runa” – red.] dzirdēto un vairākas nedēļas lasīto un apspriesto. 

Lai visiem laba nakts un rīt lieliska darba diena!

Autors ir ārlietu ministrs

Redakcijas piebilde: Autors viedokli sākotnēji publicēja Facebook

 

Komentāri (42)

Siguldietis 05.07.2017. 16.22

Autoram taisnība. Cerams kāds tomēr sadzirdēs un atcerēsies Saeimas vēlēšanās.

+29
-3
Atbildēt

2

    edge_indran > Siguldietis 05.07.2017. 17.40

    ————–Siguldietis Autoram taisnība.

    ========================================================================================

    Tieši tā. Latvija ienāk NATO karaspēka daļas, kuras tauta kādā referendumā nav aicinājusi. Par kādu tādu “neatkarību” iet runa, ja “ikdienu Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās par 55 cilvēkiem. Mēnesī tas ir par 1650, bet gadā par 23 tūkstošiem cilvēkiem. Tas nozīmē, ka katru mēnesi mēs paliekam nabagāki par vienu mazpilsētu vai pagastu.” (P.Zvidriņš, radio Baltkom, 2017.)?

    Ar svinīgu ceremoniju Latvijā sagaidīta NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa

    http://zinas.nra.lv/_mm/photos/2017-06/540px/250589_8f12a5a21f.jpg

    http://www.sargs.lv/lv/Zinas/Latvija/2017/06/20-01.aspx#lastcomment

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Siguldietis 05.07.2017. 17.24

    es jau sāku domāt, ka nav ko te sito saeimu marinēt, jo es vairāk domāju par to postu, ko varas cilvēki mums ir sagādājuši , jo lielāks niknums manī briest

    Kāpēc mums jāgaida jaunas velēšanas – ja šī saeima prata tikai izsaimniekot naudu un pakļauties oligarhu komandām – lai skrien ellē – nost no siltās sēdēšanas –

    kāpēc mums par nodokļiem jāuztur veseli simts prātā un sirdī notaukojusies nelieši?!

    Vai NA sasodītā patriote Murniece ir kaut vienu vārdiņu par oligarhu sarunām izteikusi ?!

    Eksprezidenti – dzīvo uz mūsu visu rēķinu , bet klusē kā valodu zaudējuši – kāpēc , par ko mums tādi jāuztur , ja no mums grūtā brīdī norobežojas ?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

Berta 05.07.2017. 17.06

Cilvēki mīļie, stāsts ir par valsts drošību! Re, saskaņietis Elksniņš jau berzē rokas: Saskaņas uzvara pašvaldību vēlēšanās lielākajās Latvijas pilsētās (jādomā, ar “pareizajiem” balsu skaitītājiem, “pareizas” konstrukcijas vēlēšanu urnām, kuru milzīgie caurumi, neesošās plombas CVK-prāt, esot cilvēciskais faktors, u.tml. “nejauši” brīnumi) – esot taisnākais ceļš uz valdību.

Un itin nemaz nav maznozīmīgs (jādomā, rūpīgi nostrādāts) fakts, ka līdz uzraugošajam prokuroram un viņa nolaidīgajam priekšniekam nav nonākusi liela daļa KNAB savākto pierādījumu! Sistēma strādā kā labi ieeļļots un dāsni apmaksāts mehānisms. Čekisti tur, čekisti šur, tajā skaitā, iefiltrējušies valsts nozīmīgākajās drošību sargājošās struktūrās (!!!) – tas ir nopietns valsts neatkarības apdraudējums!

+21
-4
Atbildēt

3

    Anonīms > Berta 05.07.2017. 17.20

    Valsts drošību sargā NATO , jautājums ir par būt vai nebūt Latvijas valstij. Raksti tieši un konkrēti.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    valdemir > Berta 05.07.2017. 19.28

    Diez kāpēc citus zagļus neķer, bet mani ķer? Vai nebūtu prātīgāk nezagt?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    NYT > Berta 05.07.2017. 17.25

    >Berta

    Neatceros, kā beidzās Elksniņa un Saskaņas centra šmaukšanās ar vēlēšanu reklāmu pārtēriņu, ko rādīja televīzijā ar liecinieku liecībām. KNAB reaģēja vai arī viņiem bija dots uzdevums pieķert tikai Vienotību un atņemt tai valsts finansējumu, bet neaiztikt Saskaņas centru?

    Nesaprotami, kā Saskaņas centram un ZZS tiek piedots viss par ko citas partijas soda pēc visas likuma bardzības. Visas tiesībsargājošās instances nopirktas?

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 05.07.2017. 20.42

Manuprāt, Latvijas, sevišķi ZZS un SC vēlētājs atjēgsies tikai tad, kad mēs pēkšņi vairs nebūsim ES, bet gan lūgsim uzņemt mūs NVS.

Kaut, no otras puses, šo partiju vēlētājs taisni to, acīmredzot, arī gribētu.

+15
0
Atbildēt

2

    basta > dzeris49 05.07.2017. 22.03

    to dzeris49

    Lai tas nenotiktu ir jānāk jaunam Ulmanim, tikai šoreiz nekādu žēlastību. Visus prokremliskos izdzimteņus, SC draudziņus, pie Staļina.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 05.07.2017. 21.11

    Tad tas elektorāts nevis atjēgsies, bet žēli kauks un pilnā nopietnībā lamās skaidri zināmos vaininiekus. Vai kādam šaubas, kuri tie būs?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu