Čehijas prokurors: Nav iemesla Latvijai neizdot Ansi Ataolu Bērziņu • IR.lv

Čehijas prokurors: Nav iemesla Latvijai neizdot Ansi Ataolu Bērziņu

34
Ansis Ataols Bērziņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Čehijas tiesa otrdien turpinās skatīt lietu par 13.janvāra grautiņos apsūdzētā Anša Ataola Bērziņa izdošanu Latvijai

Čehijas tiesa otrdien turpinās izskatīt lietu par 2009.gada 13.janvāra grautiņos apsūdzētā Anša Ataola Bērziņa izdošanu Latvijai, aģentūru LETA informēja apsūdzētā advokāts Jānis Mucenieks. Tikmēr Čehijas prokurors Milošs Klatiks Liberecas tiesā teica, ka nav iemesla neizdot Latvijai apsūdzēto, jo to paredz Eiropas aresta ordera noteikumi un “nav pieņemami apsūdzētā argumenti, ka Latvijā tiesa un viņa apsūdzība bija politiska motivēta”.

Bērziņa advokāts teica, ka pirmdien tiesas sēdē kā liecinieks tika izsaukts Bērziņš, precizētas juridiskās detaļas par lietu. Otrdien tiesa izsauks atlikušos lieciniekus. Mucenieks nevēlējās prognozēt, vai ir sagaidāms tiesas nolēmums. Viņš to bija gaidījis jau pirmdien.

Advokāts iepriekš norādīja, ka Bērziņš aizturēšanas valstī lūdzis politisko patvērumu, jo uzskata, ka kriminālprocess pret viņu ir politizēts, turklāt Bērziņš arī esot saņēmis fiziskas izrēķināšanās draudus, ja Latvijā nonāks ieslodzījuma vietā.

“Ņemot vērā Latvijā notikušo politizēto kriminālprocesu pret Bērziņu saistībā ar 2009.gada 13.janvāra masu nekārtībām Vecrīgā, viņš ir vērsies attiecīgajās Čehijas institūcijās pēc politiskā patvēruma,” teica advokāts, piebilstot, ka personisku galvojumu par Bērziņu, lai viņš tiktu atbrīvots no apcietinājuma, Čehijas varas iestādēm sniedzis rakstnieks Jirži Žačeks.

Bērziņš saistībā ar apsūdzību par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz šopavasar viņš tika aizturēts Čehijā.

Rīgas apgabaltiesa pērn februārī noraidīja Bērziņa sūdzību par viņam piespriesto sodu. Līdz ar to vajadzēja izpildīt iepriekš pieņemto spriedumu, kas Bērziņam kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Iepriekš Bērziņam bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz tādu pašu termiņu.

2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi – tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS “Latvijas balzams” produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns “Fīlings”. Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu