Jūrmalā nodegušās nelegālās atkritumu glabātuves vietu sakārtos "Clean R" • IR.lv

Jūrmalā nodegušās nelegālās atkritumu glabātuves vietu sakārtos “Clean R”

11
SIA "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics un Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova piedalās preses konferencē. Foto: Ieva Čīka, LETA

Darbus paredzēts paveikt viena mēneša laikā

Jūrmalā 18.jūnijā ugunsgrēkā cietušās nelegālās atkritumu glabātuves vietu sakārtos SIA ”Clean R”, piektdien preses konferencē sacīja VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Teritorijas attīrīšanas darbi valstij izmaksās 700 000 eiro, ko pēc tam paredzēts piedzīt no uzņēmuma SIA ”Prima M”, kas saimniekoja šajā teritorijā. 

“Clean R” valdes loceklis Guntars Levics teica, ka neesot pamata apsvērt darba izmaksu sadārdzināšanos. Darbus paredzēts sākt uzreiz pēc līguma noslēgšanas. Paredzēta atlikušo atkritumu izvešana, pārstrāde un utilizācija. Darbus paredzēts paveikt viena mēneša laikā. Pārstrāde notiks SIA ”Getliņi EKO”. Arī pagaidu uzturēšanas vieta būs Getliņu poligons, taču laika gaitā tie tiks sašķiroti un pārstrādāti.

Lielākā daļa atkritumu tiks pārvērsta kurināmajā. Daļa atkritumu tiks nodota pārstrādei SIA “Cemex”, bet bīstamos atkritumus paredzēts nodot drošai uzglabāšanai. “Ir skaidrs, ka mēneša laikā pārstrādāt to nav iespējams, bet turpmāko mēnešu laikā tie lielākoties tiks palaisti uz šķirošanas līnijas,” skaidroja Levics.

Pašreizējie uzņēmuma aprēķini liecina, ka atkritumu pārvešanai no Jūrmalas līdz Getliņu poligonam būs nepieciešami 600 līdz 700 reisi.

Koļegova norādīja, ka teritorijā ir sarežģīti hidroģeoloģiskie apstākļi, kam ir ietekme uz teritoriju. Ir paņemti paraugi gan no seklākajiem, gan arī mazliet dziļākiem 18 metru urbumiem. Pagaidām rezultāti liecina, ka kaitīgo vielu robežlielumi ir pārsniegti tikai ugunsgrēkam tuvajās meliorācijas sistēmās, tādēļ no tām ir paredzēta ūdens atsūknēšana, lai nepieļautu kaitīgo vielu nokļūšanu līdz gruntsūdeņiem.

Jūrmalas pašvaldība ir paņēmusi ūdens paraugus no ugunsgrēka teritorijai tuvākajām mājām. Koļegova sacīja, ka šajos paraugos nav konstatēts piesārņojums.

Līdz nākamās nedēļas trešdienai no laboratorijas tiks saņemti atlikušo virsūdens un virsaugsnes paraugu rezultāti, pēc kuriem būs zināms, vai teritorijas apkārtnē ir dioksīda vai furāna piesārņojums.

Jūrmalā degušās nelegālās atkritumu izgāztuves sakārtošanai VVD bija pieteikušies trīs uzņēmumi – SIA “Clean R”, SIA “Ragn-Sells” un SIA “Eco Baltia vide”. Iepirkumu komisija izvērtēja iesniegtos piedāvājumus un izraudzījās komersantu, kam ir visas nepieciešamās atkritumu apsaimniekošanas atļaujas darbu veikšanai un kura piedāvājumā būs norādīta zemākā cena.

Uzņēmums “Prima M” ir atteicies attīrīt šo teritoriju, jo tam nav nepieciešamās naudas, tādēļ valdība atbalstīja līdz 700 000 eiro piešķiršanu ugunsgrēka teritorijas attīrīšanai.

Pēc VVD sniegtās informācijas, pašlaik uzglabāšanas vietā atrodas aptuveni 14 000 tonnu atkritumu. Lai sakoptu teritoriju un apsaimniekotu atkritumus, kas ir palikuši pēc ugunsgrēka, VVD izsludinās iepirkumu. Provizoriskās izmaksas būs aptuveni līdz 50 eiro par tonnu ar pievienotās vērtības nodokli (PVN). Izmaksās iekļauta teritorijas sakopšana, loģistika, monitorings un citas izmaksas seku pilnīgai likvidācijai.

Finansējums Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) tiks piešķirts no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

 

Komentāri (11)

valdemir 30.06.2017. 19.08

Loģiski. Kurš gan cits, ja ne Šķēles ģimene? Nebrīnīšos, ja arī Prīma pieder viņiem.

+4
0
Atbildēt

2

jurisml_inbox_lv 30.06.2017. 19.18

sakārtos tas labi , bet kurš maita to vietu rupji runājot , smalki izsakoties , piedi*sa, un kad to partiju balstu ,sponzoru sauks pie kriminālatbildības? teju 20 000 tonnu nešķirotu mēslu, kas zin cik bija toksisko , sadedzis bez pierādījumiem, šis mahinātors ir atrodams un metams aiz restēm, rezultātā koļēgovai amats jāpamet, nevar strādāt izliekoties neredzam tāda mēroga sūdus, iespējams kontrabandas

+2
0
Atbildēt

0

basta 30.06.2017. 20.36

Par savējiem. Priekš “Skonto būve” par plānu bija?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu