Pētījums: Globālā sasilšana par pusgrādu pastiprinājusi karstuma viļņus un lietavas • IR.lv

Pētījums: Globālā sasilšana par pusgrādu pastiprinājusi karstuma viļņus un lietavas

18
Vēja enerģijas stacija Glenrokā. Foto: AP/LETA

Vairāki ekstrēmu laikapstākļu veidi kļuvuši ilgāki un intensīvāki

Globālā sasilšana par pusgrādu pēc Celsija bijusi pietiekama, lai daudzos planētas reģionos pastiprinātu karsuma viļņus un lietavas, piektdien paziņoja zinātnieki.

Salīdzinot divus 20 gadu periodus – 1960.-1979.gadu un 1991.-2010.gadu – starp kuriem vidējā globālā temperatūra pieauga par 0,5 grādiem pēc Celsija, zinātnieki konstatēja, ka vairāki ekstrēmu laikapstākļu veidi kļuvuši ilgāki un intensīvāki.

Ceturtdaļā Zemes sauszemes vasaras augstākā temperatūra pieauga par vairāk nekā vienu grādu, bet zemākā ziemas temperatūra bija par 2,5 grādiem siltāka.

Spēcīgu nokrišņu intensitāte pieauga par gandrīz 10% ceturtdaļā sauszemes, bet karstuma viļņi, kas var izraisīt postošus meža ugunsgrēkus, kļuva par nedēļu ilgāki pusē sauszemes.

Šīs izmaiņas krietni pārsniedz dabisko svārstību robežas, teikts žurnālā “Nature Climate Change” publicētajā pētījumā.

“Ar pasaulē pieredzēto sasilšanu mēs varam skaidri redzēt, ka pusgrāda starpībai ir reāla nozīme,” sacīja pētījuma līdzautors Ēriks Fišers no Šveices Federālā Tehnoloģiju institūta Cīrihē.

Kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas, ja sasilšana pārsniegs divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas.

 

Komentāri (18)

Austras koks 30.06.2017. 11.32

Kurš saprātīgs cilvēks vairs tic šitam? Globālā sasilšana vai klimata izmaiņas, kuru iemesls esot cilvēka darbība, ir ticība, pseidozinātne un bizness.

Šeit video ar faktiem, grafikiem utt. Nobela prēmijas laureāts fizikā – Nobel Laureate in Physics; “Global Warming is Pseudoscience”

https://m.youtube.com/watch?v=SXxHfb66ZgM

+9
0
Atbildēt

1

    fretka > Austras koks 30.06.2017. 12.08

    .

    Kurš saprātīgs cilvēks vairs tic šitam?

    ——–

    Es gan pieļauju, ka cilveki ar savu rīcību var mainīt klimatu.

    Tāpēc secinu, ka Latvijas tagadējās, pretīgi aukstās vasaras ir “globālās sasilšanas” fanātiķu darbības rezultāts.

    Un lai šie pamēģina pierādīt pretējo! :)

    https://www.youtube.com/watch?v=52Mx0_8YEtg

    +3
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 30.06.2017. 19.52

“… piektdien paziņoja zinātnieki…” te pamatīgs suns aprakts. Nopietnā zinātnē nav pieņemts muldēt anonīmi un nopietnai žurnālistikai arī pieklātos atturēties lietot anonīmu daudzskaitli. Katrai teorijai ir autors, katram pētījumam – vēl arī metodika, pamatojums, atsauksmes…

Tēmā par klimata izmaiņām būtiski ir zināt, kā “pētījumi” finansēti, jo pārāk daudz visādu līmeņu liekēžu barojas no un ap klimata izmaiņām. Vieni lemj, kuram kādu pētījumu pasūtīt un, galvenais – kādu rezultātu pieprasīt (zinātnisku, protams), citi gatavi tādu pasūtījumu izpildīt. Visaugstāk tikušie dala budžetu miljonus un kad nepietiek – māk arī miljardus paprasīt. Sistēmas uzturēšanai vajag daudz, jo dikti daudzi jābaro.

Rakstā no vienīgā apgalvojuma, kam te zināms autors (Ēriks Fišers no Šveices Federālā Tehnoloģiju institūta Cīrihē) lasām tikai to, ka temperatūras izmaiņām ir nozīme. To neviens neapstrīd un tas nekādi nepamato klimata aizstāvju izvērsto grandiozo resursu pārdali, ko īsāk var nosaukt par zagšanu. Kurš tajā piedalās, dzīvo zaļi.

+6
-1
Atbildēt

0

Absints 30.06.2017. 15.04

Tikko lasīju ziņu, ka Latvijā trešo mēnesi pēc kārtas vidējā temperatūra ir zem normas. Globālā sasilšana?

Pasaulei ,jā, globālā sasilšana neizdevīga. Latvijai? Siltāks laiks neizdevīgs? Labākas ražas? Garāki ūdens prieki? Mazāks apkures periods?

Ja vien būtu…

Dzirdu gan argumentus, ka tā nav tikai temperatūra, bet arī dabas kataklizmas.

Zemestrīces, vētras, plūdi. Ir, ir, protams, kaut kas arī Latvijā, bet vai katastrofāli? Tādi, kā bija iepriekš, ir arī tagad…

Vienīgais, ko esmu lasījis- noskalošot krastu kaut kur. Kataklizma?

Nu nebūs mums tie tuksneši un zemienes mums nepārplūdīs. Zemes vēsturē ir bijusi gan sasilšanas periodi, gan “ledus laikmeti”, mūsu dzīve, paldies Dievam, trāpijusies silšanas laikā..

+5
0
Atbildēt

2

    Neticis > 30.06.2017. 21.22

    Arktikā būtiski samazinās ledus platība. Klajš ūdens virs tā esošo gaisu, vasarā iztvaikojot, atdzesē, bet ziemā kondensējoties, sasilda daudz labāk nekā pārklāts ar ledu.

    Tāpēc Ziemeļeiropā būs siltākas ziemas, bet vasaras lietainākas un vēsākas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    o_ja3_14 > 30.06.2017. 19.13

    Kad tas bija, ap septiņpadsmito gadsimtu, vai? Nu toreiz zviedru laikos, kad bija iestājusies kārtējā globālā atdzišana un kad ziemā pāri Baltijas jūrai braukuši ar ragavām nevis ar kuģiem un pa ceļam uzpravījuši dūšu krogos, kas bijuši sabūvēti uz ledus jūras vidū.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu