Rīgas domes priekšsēdētājs - Ušakovs; opozīcija pamet sēdi (papild.) • IR.lv

Rīgas domes priekšsēdētājs – Ušakovs; opozīcija pamet sēdi (papild.)

54
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Zane Bitere, LETA

Domes sēdē apstiprināto komiteju sastāvu opozīcija uzskata par nedemokrātisku un proporcionalitātes principu pārkāpumu, tāpēc apstrīdēs VARAM

Rīgas domi arī turpmāk vadīs partijas “Saskaņa” līderis Nils Ušakovs. Viņš amatā apstiprināts jau trešo termiņu pēc kārtas. Par Ušakovu nobalsoja 32 deputāti, bet par opozīcijas partiju izvirzīto mēra amata kandidātu Mārtiņu Bondaru (LRA) savu balsi atdeva 26 deputāti.

No Rīgas domē ievēlētajiem 60 deputātiem, ceturtdienas sēdē piedalījās 59. Vēlēšanu kastē bija 58 vēlēšanu zīmes, visas atzītas par derīgām.

Savukārt piektdienas naktī vicemēra amatā ievēlēts partijas “Gods kalpot Rīgai” dibinātājs Andris Ameriks, kurš šo amatu ieņems trešo termiņu pēc kārtas. Opozīcija uz amatu virzīja Jāni Bordānu (JKP).

Rīgas vicemēra vēlēšanās piedalījās 58 deputāti. Par Ameriku nobalsoja 32 deputāti, savukārt Bordāns saņēma 26 domnieku atbalstu.

Ušakovs aģentūrai LETA atzina, ka piedzīvota līdz šim garākā mēra izraudzīšanās procedūra Rīgas domes vēsturē. Rīgas domes jaunā sasaukuma pirmā sēde ceturtdien sākās plkst.9, jautājumam par pilsētas vadītāja izraudzīšanos kopumā veltot vairāk nekā deviņas stundas.

Vairāk nekā pusi – aptuveni piecas stundas, aizņēma jautājumu un atbilžu sesija abiem mēra amata kandidātiem. Savukārt pēc tam aptuveni stundu deputāti viens pēc otra no tribīnes vēstīja, kāpēc viņu pārstāvētais kandidāts ir vislabākais.

Līdzšinējās Rīgas domes valdošās partijas uzsvēra, ka uzticību Ušakovam vēlēšanās pauduši tūkstošiem cilvēku, līdz ar to viņa ievēlēšana ir tikai likumsakarīga un loģiska. Pozīcijas deputāti uzsvēra, ka deputātiem dots mandāts turpināt iesākto kursu, pret kuru savukārt iestājās opozīcijas partijas.

Opozīcijas partiju deputāti pauda, ka ir nepieciešams mainīt esošo kārtību, ieviešot jaunu vadības stilu, padarot caurspīdīgāku un tiesiskāku galvaspilsētas vadības darbu.

Sēdes laikā neizpalika arī savstarpēji aizvainojumi, ko viens otram raidīja kā pozīcijas, tā arī opozīcijas partiju deputāti.

Kad vēlā vakarā pēc pārtraukuma atsākās domes sēde, nesamierinoties ar Rīgas domes valdošo partiju izstrādāto frakciju vietu sadalījumu komitejās, opozīcijas deputāti pameta sēdi un gatavojas vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), apstrīdot vietu sadalījumu komitejās.

Sākot izskatīt jautājumu par komiteju sastāvu apstiprināšanu, opozīcijas deputāti norādīja, ka, iedalot komiteju vietas frakcijām, nav ievērots proporcionalitātes princips. Partijas “Vienotība” Rīgas domes frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis skaidroja, ka līdz šim izstrādātajā komiteju sastāva projektā ir nesaprotama un neloģiska proporcija, kas turklāt neatbilst normatīvajiem aktiem.

Domes pozīcija noraidīja pārmetumus, uzsverot, ka normatīvie akti nenosaka, kādā veidā proporcija nosakāma, un, viņuprāt, izstrādātais komiteju vietu sadalījums ir atbilstošs proporcionālajam sadalījumam.

Deputāts Juris Pūce (LA) uzsvēra, ka, ja tiks apstiprināts šāds komiteju sastāvs, tad tas būs prettiesisks, līdz ar to tādi būs arī turpmākie komiteju lēmumi. Tādēļ viņš aicināja vadošās partijas neatbalstīt šādu projektu, uzsverot, ka par šo lēmumu būs atbildīgs katrs no deputātiem.

Pēc viedokļu apmaiņas opozīcijas partiju deputāti vienojās nepiedalīties, viņuprāt, prettiesiskā balsojumā un pameta sēžu zāli.

“Tas, ko patlaban veic Rīgas domes pozīcija, ir kā minimums antidemokrātiski, jo mūsu vēlēšanu sistēma balstās uz proporcionalitātes principu, proti, katram ir atbilstošs deputātu skaits un iespēja piedalīties komiteju darbā atbilstoši vēlētāju dotajai uzticībai. Tagad šis proporcionalitātes princips netiek ievērots un mēs šajā nelikumīgajā lēmumu pieņemšanā nevaram piedalīties. Tāpēc pametām sēžu zāli,” aģentūrai LETA sacīja Ķirsis.

Viņš uzsvēra, ka nakts vidū apstiprināto komisijas sastāvu opozīcijas partijas apstrīdēs VARAM, paturot iespēju apstrīdēt arī pirms divām dienām grozīto Rīgas domes nolikumu, kas ļāva palielināt pozīcijas deputātu skaitu komisijā, ziņo LETA.

Ušakova pārstāvētā partija vēlēšanās Rīgā ieguvusi 50,82% balsu, savukārt pats jaunievēlētais mērs savācis 105 006 plusus, kopumā gūstot 231 116 balsis.

Ušakovs par Rīgas mēru pirmo reizi kļuvis 2009.gadā, pēc četriem gadiem saglabājot šo pašu amatu.

 

Komentāri (54)

lno 22.06.2017. 22.18

Šlesers: krievu skolas Rīgā ir īsta «zelta ādere» — jo uzturēšanās atļauju pircēji ir sajūsmā, uzzinot, ka Eiropā ir valsts ar krievu skolām.

+17
-2
Atbildēt

0

west 22.06.2017. 19.32

Šodien tramvajā divas aizdomīga izskata tantiņas sprieda, ka Latvijai nekādus krievu tankus sen vairs nevajagot. Pietiekot ar to, ka lielās pilsētas pārvalda likumīgi ievēlētie Maskavas ietekmes cilvēki. Un tāpēc Saeima un sīkie latviešu miesti varot iet ieskrieties. Valsts jau esot savākta.

Lūk, ko teica aizdomīgās tantiņas. Laikam bija kaņepju sviestu pārēdušās.

Ā, un vēl teica ,ka ES komisārus šāda situācija labi apmierinot, jo principā tas neko nemaina. Galvenais, lai valstī miers, klusums un lai visi maksā nodokļus.

Pārējās, svarīgās neatkarīgās Latvijas lietas komisāri lemšot paši.

+14
-4
Atbildēt

1

    DD1 > west 23.06.2017. 12.16

    > west

    “tantiņas sprieda, ka Latvijai nekādus krievu tankus sen vairs nevajagot”

    Kādā valodā tantiņas sprieda: krievu, kā uzvarētājas vai latviešu – ar rūgtumu?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Müller 24.06.2017. 14.31

Secinājums vienkāršs. 1. Ja saskaņa nonāktu valdībā ar vairākumu(51 balss), tad tā veiktu TĀDAS pārmaiņas valstī. Uzminēt nav grūti. 2. Uz visām Rīgas domes sēdēm, par dažādu politisku un amatu jautājumu lemšanu, Saskaņai būs jāierodas pilnā sastāvā, pretējā gadījumā opozīcija iebalsos latviskus virzienus Rīgā, kas Saskaņai nebūtu pa prātam. 3. Šī valsts virzās austrumu virzienā- lēni, bet neiedomājami stabili. Tas notiek ar dažu “latvisko” partiju palīdzību, kā piemēram Jūrmalā.

+9
-2
Atbildēt

14

    lno > Müller 27.06.2017. 07.19

    klusais. Sakarā ar senāku polemiku: Lietuva parakstījusi 1. kontraktu ar ASV par gāzes piegādi:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > Müller 27.06.2017. 14.35

    to lno

    Nemurgo nu, iztapīgais pulka poļutruka mīluli? LC mērglis, čekas kurmis Bordāns un krievu militārista atvase, Potapova un Vienotības prokremliskā kleptokrātija un sodomija rada draudus, ka SC varētu pārņemt varu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > Müller 27.06.2017. 14.48

    to klusais

    “.. kapēc Baiba Broka bija sarakstā ar Nr. 1 ? :)

    Par ko nacionālpatriotu nīdējiem par Brokas kundzi tāds satraukums? Man pilnīgi vienalga, ko kremļjaģas virza par mēri: Ždanoku, Gapoņenko, Bordānu, Ķirsi, vai Ušakovu. Galvenais ir fakts, ka čekas un tās nolādēto pakalpiņu pūles, nemitīgi demonizējot NA, ir attaisnojušās, un vismaz līdz jaunai Saeimai čekisti, komuņjagas, staļinisti, rusisti, sātanisti un krievu armijnieki – deģenerāti valdīs Rīgā.

    p.s. pēc gāzes termināļa uzbūvēšanas Gazprom cena Lietuvai uzreiz būtiski nokritās.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > Müller 24.06.2017. 16.35

    to Müller

    Saskaņa viena nevar tikt pie varas, tāpēc jādara viss, lai tās eventuālie koalīcijas biedri: Vienotība un JKP, netiktu.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > Müller 26.06.2017. 13.02

    basta. Jādara viss, lai ZZS ar SC varētu vadīt valsti:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Müller 27.06.2017. 11.18

    klusais. Kādu prioritāti izvēlamies – cenu vai drošību? ;Kīna tagad iepērkot 1/3 daļu naftas no ASV, RU vadam krusts. Tagad slānekļa naftu izdevīgi iegūt jau pie cenas 50 USD…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > Müller 27.06.2017. 16.11

    basta. Kā ar daiktu? Viss OK?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Müller 26.06.2017. 22.20

    klusais. Jautājums nemaz nav tik vienkāršs, iespējamās atbildes NA nelabvēlīgas, bet jautājums nav pēc adreses = neesmu ne NA spices cilvēks, pat ne biedrs:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > Müller 26.06.2017. 13.31

    lno – Vai tad tas jau nenotiek ? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > Müller 27.06.2017. 20.36

    to lno

    Mazāk pļūtī! Man nekas nav pretī, ka Lembergu aizlaiž uz pārstrādi pēc tam, kad viņš ir noskatījies, kā utilizē Vienotību un LC, Bordānu ieskaitot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Müller 27.06.2017. 16.32

    Lembergs: “Lielākais kliedzējs šai pērkamās žurnālistikas daudzbalsīgajā korī ir lumpenproletariāta politaģitācijas lapele – žurnāls „Ir”

    Lembergu par prezidentu, bastu par Lemberga staļmeistaru!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > Müller 27.06.2017. 08.14

    lno – par senāko polemiku – vai cena ar ir zinama jeb tikai kontrakta fakts ? :)

    Pie Brokas jautājuma vien piebilde par patiesajiem mērķiem kas slēpjas aiz skaistajiem vārdiem . Tas tādā plašākā skatījumā un ne tikai NA virzienā . Man ļoti patika Dzintara izbrīna par Latkovski , tas no pedējā laika notikumiem :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > Müller 26.06.2017. 21.38

    lno – tad vienkāršs jautājums – kapēc Baiba Broka bija sarakstā ar Nr. 1 ? :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Müller 26.06.2017. 20.00

    Pēc Nila Ušakova ievēlēšanas amatā opozicionāri nolēma nefotografēties kopīgajā bildē ar saskaņiešiem uz domes kāpnēm, bet organizēja paši savu fotosesiju Rātslaukumā. Tomēr Baiba Broka (NA) šajā attēlā nav redzama, jo viņa izvēlējās pozēt vienā bildē ar Ušakovu, nevis ar pārējo opozīciju….Broka un vēl pāris NA pārstāvji vienīgie no opozicionāriem atbalstīja “Saskaņas/”GKR” priekšlikumus ierobežot debates par priekšsēdētāja kandidātiem, tāpat NA pārstāvji balsu skaitīšanas komisijā atbalstījuši “Saskaņas”/”GKR” virzīto komisijas vadītāju An­dri Bērziņu. Ieilgušās sēdes laikā Broka vairākkārt esot mēģinājusi neformāli runāt ar kareivīgākajiem opozīcijas līderiem un aicinājusi “nevilkt sēdi garumā”, “strādāt konstruktīvāk”. http://www.la.lv/kareivigs-sakums-vai-notures-cinassparu/2/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu