Krievijas uzņēmējs interesējas par LG un ''Conexus Baltic Grid'' akcijām • IR.lv

Krievijas uzņēmējs interesējas par LG un ”Conexus Baltic Grid” akcijām

35
Foto: Zane Bitere, LETA

Savickis: Krievijas uzņēmējs Igors Makarovs interesējies par “Itera Latvija” piederošo akciju iegādi

Krievijas uzņēmējs, starptautiskās grupas “Areti” (iepriekš “Itera”) īpašnieks Igors Makarovs interesējas par SIA “Itera Latvija” piederošajām akcijām AS “Latvijas gāze” un AS “Conexus Baltic Grid”, aģentūrai LETA apliecinājis “Itera Latvija” valdes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Viņš atzina, ka Makarovs ir viens no pretendentiem uz “Itera Latvija” piederošajām akcijām. Kurš kuru uzrunājis par iespējamu darījumu, Savickis neatklāja, norādot, ka Makarovu pazīst jau aptuveni 20 gadus un pagaidām sarunas vēl ir sākuma līmenī.

Taujāts, vai atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām Makarovam būtu iespēja iegādāties akcijas gan “Latvijas gāzē”, gan “Conexus Baltic Grid”, Savickis atbildēja, ka patlaban tas tiek pētīts. Vēl nav skaidrības, vai iegādātas varētu tikt tikai pašas akcijas uzņēmumos vai arī visa “Itera Latvija”.

Iespējamo darījuma cenu Savikcis neatklāja, vien norādot, ka runa ir par summām aptuveni tādā līmenī, kāds iepriekš izskanējis publiskajā telpā. “Plus, mīnus 5%,” viņš piebilda. Darījums vēl ir sākuma stadijā, tāpēc lielāka skaidrība šajā jautājumā varētu prasīt mēnešus, turklāt, pēc Savicka teiktā, “pretendenti nāk un iet”.

Atbilstoši datubāzes “Lursoft” informācijai Makarovs ir Kiprā reģistrētā “Areti International Group Limited” īpašnieks. Makarovs 1992.gadā nodibināja gāzes kompāniju “Itera”, kura attīstījās par starptautisku enerģētikas uzņēmumu grupu un savulaik bija gāzes importētājas “Itera Latvija” līdzīpašniece.

Pēc tam, kad “Itera” naftas un gāzes bizness 2013.gadā tika pārdots Krievijas valsts gāzes kompānijai “Rosneft”, otrai grupas daļai – “Itera International Group of Companies” – tika nolemts mainīt zīmolu. Tā kļua par “Areti International Group”. Makarovs savulaik bija “Itera Latvija” amatpersona, ilgus gadus ieņemot uzņēmuma padomes priekšsēdētāja amatu, kuru viņš atstāja 2014.gada janvārī.

Kā ziņots, “Conexus Baltic Grid” tika dibināts pērnā gada nogalē, tam no “Latvijas gāze” nododot uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvus. Kompānijas pamatkapitāls ir 39 786 089 eiro, kas sastāv no 39 786 089 akcijām viena eiro nominālvērtībā.

TV3 raidījums “Nekā Personīga” iepriekš vēstīja, ka “Conexus Baltic Grid” akciju vērtība varētu būt 200 miljoni eiro. “Conexus Baltic Grid” lielākie īpašnieki ir tie paši, kas “Latvijas gāzei”. Tie ir Krievijas “Gazprom” (34,1%), pastarpināti Eiropas investīciju banku veidotais “Marguerite Fund” (29,1%), Vācijas “Uniper Ruhrgas International GmbH” (18,3%) un “Itera Latvija” (16%). “Latvijas gāzes” lielākie akcionāri ir “Gazprom” (34%), “Marguerite Gas II” (28,97%), “Uniper Ruhrgas International” (18,26%) un “Itera Latvija” (16%).

Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz gada beigām uzņēmums jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ”Latvijas gāzes” īpašniekiem nesaistītas personas. Tiesa gan, šī prasība neatteicas uz finanšu investoru “Marguerite Fund”. Līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu 3.aprīlī spēkā stājās Enerģētikas likuma normas, kas paredz valsts pirmpirkuma tiesības attiecībā uz dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru “Conexus Baltic Grid”.

Komentāri (35)

Austras koks 10.06.2017. 12.34

Conexus faktiski ir Inčukalna gāzes krātuve. Inčukalna gāzes krātuve ir stratēģisks objekts. Ja Inčukalna gāzes krātuve šajā ģeopolitiskajā situācijā nonāks Krievijas vai ar Krieviju jebkā saistītu cilvēku rokās, tad tie, kas valdībā to pieļaus, ir vienkārši jātiesā.

Pie kājas cik tas maksā, Inčukalna krātuvei ir jābūt LV rokās vai drošu LV partneru rokās, ja paši nevar pavilkt. neviena normāla valsts neatdod savus stratēģiskos objektus ienaidniekam vai potenciālam ienaidniekam.

Tā kā šogad labi redzēsim, kuri politiskie spēki un kuri cilvēki piespēlēs RU interesēm. Nāksies vien daļai RU aģentu visās partijās izgaismoties.

+2
0
Atbildēt

1

    basta > Austras koks 10.06.2017. 13.27

    to Austras koks

    Domā Vienotības saimniekiem par Inčukalna krātuvi mazāka interese, kā bija par LM, Citadeli un AirBaltic? Vai tad vēl nav gana izgaismojušies? Ja valsts vara ir nodevēju rokās un kā vēl atdod savus stratēģiskos objektus ienaidniekam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

KoKatrina 09.06.2017. 11.48

Droši vien par šo uzzinām tikai tādēļ, ka bez MK atļaujas neiztikt, ja pārdos nevis apgalvotos plus mīnus 5%, bet >10%. Tausta ūdeņus.

Ja pati Itera mainīs rokas, tad gan laikam Nacionālās drošības likums neattiecas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu