Saeima otrreizējā caurlūkošanā saīsina termiņu alus divlitreņu aizliegšanai • IR.lv

Saeima otrreizējā caurlūkošanā saīsina termiņu alus divlitreņu aizliegšanai

15
Foto: Agnese Gulbe, LETA

Alu “divlitrenēs” aizliegs tirgot no nākamā gada aprīļa

Saeima ceturtdien pieņēma grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot aizliegumu no nākamā gada aprīļa tirgot alu liela tilpuma plastmasas pudelēs, vēsta aģentūra LETA. Deputātu otrreiz caurlūkotie likuma grozījumi paredz, ka alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus lielajās plastmasas pudelēs, kas saražoti līdz 2017.gada 31.decembrim, būs atļauts pārdot līdz to derīguma termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2018.gada 31.martam.

Jau vēstīts, ka Saeima šī gada 11.maijā galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā, aizliedzot pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs no 2020.gada 1.septembra. Valsts prezidents Raimonds Vējonis likumprojektu nosūtīja parlamentam otrreizējai caurlūkošanai, iebilstot par nesamērīgi garu pārejas periodu, kā arī rosinot vispār atteikties no alkoholisko dzērienu fasēšanas plastmasas iepakojumos.

Aizliegums attieksies uz alu, sidru, kā arī alkoholiskajiem kokteiļiem un dažādiem starpproduktiem, piemēram, stiprinātiem vīniem, vermutiem, liķieriem un liķiera tipa vīniem. Izmaiņas paredz, ka alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus, kā arī starpproduktus aizliegs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 5,8 grādiem. Šos dzērienus nedrīkstēs tirgot plastmasas pudelēs ar tilpumu virs 1 litra, ja to stiprums nepārsniedz 5,8 grādus.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka, metāla vai kompleksā iepakojuma, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē. Aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad dzērienu tirgos ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Alus darītavās un to specializētajos veikalos izlejamā alus tirdzniecība būs atļauta arī plastmasas pudelēs.

Komentāri (15)

Austras koks 08.06.2017. 13.55

Manuprāt, totāls stulbums. Vajadzēja vienkārši alum, kas stiprāks par 5,5%, uzlikt milzīgu akcīzi. Un viss.

+5
-1
Atbildēt

1

    basta > Austras koks 08.06.2017. 22.00

    to Austras koks

    Nevajadzīgo ūdeni var izsaldēt (kriokoncentrācija) Applejack metode, vai atdalīt ar osmozes membrānu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 08.06.2017. 12.52

Nu ko tur teikt – Saeima strādā, un pieņem vienu vēsturisku lēmumu pēc otra!

Nu tagad gan dzīvosim, alkoholisms Latvijā izskausts!

+7
-3
Atbildēt

3

    andrejs > dzeris49 08.06.2017. 12.59

    Pret EP lēmumu aizliegt ražot un ievest Eiropas Savienībā kvēldiega spuldzītes mūsu saulvedim tik lielu iebildumu nebija, kā pret centieniem ierobežot žūpību.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 08.06.2017. 13.16

    Dzeršanu tas noteikti neietekmēs, dzērājiem tikai mazāk atliks līdzekļu ēšanai un daba tiks vairāk piesārņota. Vēl jau atliek brāga. No 1kg cukura sanāk 0,5l absolūtā spirta, kas atbilst vismaz 3 stipriem divlitrīgiem Apinīšiem. Kvēlspuldzes bija jāaizliedz, jo tās baro fašistiskos petrokrātiskos režīmus un taisa robu ģimeņu budžetos. Valstiski pareizi būtu katram pansim uzdāvināt 2 LED spuldzes, apmaiņā pret kvēl vai luminiscējošām spuldzēm.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Absints > dzeris49 08.06.2017. 13.23

    uz andreju. Vai tā tiešām ir cīna pret žūpību? Vai tāpēc dzers mazāk?

    Tā ir rosīšanās, darbības imitācija, lēmumi bez jēgas..

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Absints 08.06.2017. 13.20

Kā jau teicu, ražos alu ar alkohola procentu 5,7. Vai arī esošās līnijas pārregulēs (vai turpmāk iepirks) pusgalona pudelēm 1,9 litru lielumā. Latvijā gada laikā viens iedzīvotājs (arī zīdainis, arī sirmgalvis) izdzer ap 10 litru alkohola. Vai tagad dzers mazāk? Kāds ir ieguvumu no šī likuma?

Vai tā vietā, lai Saeima lemtu par specifiska tilpuma, specifiska dzēriena specifiska materiāla aizliegumu, nevajadzētu strādāt, lai sakārtot Izglītību, medicīnu, NĪN , tieslietas? Vai tiešam šis un Rāmuļu skolu durvju remonts, ir tās lietas, kas Saeimai jārisina? Vai mums nav vajadzīga institūcija, kas domā un lemj par Latvijas likteni? Vai mums ir vajadzīgs kantoris, kas vasarā nestrādā?

IR?

+4
-2
Atbildēt

2

    andrejs > 08.06.2017. 13.23

    Vai Jums nešķiet savādi, ka IRsi tik ļoti interesē šī tēma? Runā, ka Ozoliņš esot alkoholiķis… Varbūt tāpēc?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Absints > 08.06.2017. 13.58

    Vai tas kaut ko maina? Nezinu ir vai nav, nezinu vai IR interesē šī tēma vai ne, bet vai tas kaut ko maina? Saeima māk šaut pa zvirbuļiem ar lielgabalu. Tad nu arī to dara un dara..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu