Saeima atbalsta atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem • IR.lv

Saeima atbalsta atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem

37
Foto: Evija Trifanova, LETA

Pāreja plānota pakāpeniski līdz 2020.gadam; grozījumus parlamentā izskatīs steidzamā kārtā

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās un vēlāk atbalstīja pirmajā lasījumā likumprojektu par pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem, vēsta aģentūra LETA. Deputāti vienojās par likumprojekta izskatīšanu steidzamības kārtībā.

Priekšlikumus deputāti varēs iesniegt līdz 2.jūnija plkst.17, bet galīgajā lasījumā šo ieceri plāno izskatīt pēc nedēļas, 8.jūnijā.  Jāpiebilst, ka pagarinātā normālā darba laika atcelšana ir viena no prasībām, kuras dēļ mediķi plāno jūlijā rīkot protesta akciju.

Plānots, ka pārejas periodā no šī gada 1.jūlija līdz 31.decembrim ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes personām, kas nav ārstniecības personas, varēs noteikt pagarināto normālo darba laiku, kas nepārsniedz 55 stundas nedēļā, 2018.gadā – 50 stundas, 2019.gadā – 45 stundas nedēļā, aģentūru LETA informēja parlamenta preses dienestā.

Plānots, ka darba samaksu par darba laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto normālo darba laiku, pārejas periodā aprēķinās, ņemot vērā koeficientu. Šogad tas būs 1,1, 2018.gadā – 1,2, 2019.gadā – 1,35. Patlaban ārstniecības personai var noteikt pagarināto normālo darba laiku, kas nepārsniedz 60 stundas nedēļā un 240 stundas mēnesī, paredzot darba samaksu tikai ārstniecības personai noteiktās darba algas apmērā.

Pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem finansēs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, paredz 30.maijā Ministru kabineta sēdē atbalstītais Finanšu ministrijas (FM) priekšlikums. Šogad Ministru kabinets plāno nodrošināt papildu finansējumu līdz 2 miljoniem eiro, vienlaikus palielinot Veselības ministrijas (VM) budžeta bāzes izdevumus 2018.gadam un turpmākajiem gadiem līdz 4 miljoniem eiro.

FM norāda, ka jautājumu par turpmāku pakāpenisku atteikšanos no Ārstniecības likumā minētā pagarinātā normālā darba laika ārstniecības personām Ministru kabinets risinās likumprojekta “Par valsts budžetu 2018.gadam” un likumprojekta “Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam” sagatavošanas procesā, iesniedzot grozījumus Ārstniecības likumā 2018.gada valsts budžeta likumprojektu paketē. Tā nodrošinās, ka sabalansēšana notiek kopējā sagatavošanas procesā, neizraisot apstiprinātā valsts budžeta deficīta palielinājumu.

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu