Nākamgad varētu dzēst uzkrātās nokavējuma un soda naudas par nodokļu parādiem • IR.lv

Nākamgad varētu dzēst uzkrātās nokavējuma un soda naudas par nodokļu parādiem

23
Foto: pixabay.com

VID soda naudu varētu atlaist gan fiziskām, gan juridiskām personām

Iespējams, jau nākamgad fiziskām un juridiskām personām Valsts ieņēmumu dienests (VID) dzēsīs uzkrātās nokavējuma un soda naudas, dodot iespēju noteiktā termiņā atmaksāt izveidojušos nodokļu parādus, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM). Par to šodien spriests Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomes sēdē.

Jaunās programmas mērķis ir atvieglot nodokļu parāda nomaksu. Patlaban nodokļu parāda apmērs, kas būtu attiecināms uz minēto priekšlikumu, ir aptuveni 163 miljoni eiro. Vienkāršota nodokļu parāda nomaksa sekmēs godprātīgas uzņēmējdarbības attīstību, kā arī mazinās ēnu ekonomikas riskus.

Vidējais piedzenamā parāda apmērs ir 1570 eiro uz vienu parādnieku. Privātpersonu vidū visbiežāk šādās situācijās nonāk nodokļa par kapitāla pieauguma nemaksātāji, jo, pārdodot īpašumu, cilvēks nereti aizmirst vai nav zinājis, ka šāds nodoklis ir jāmaksā. Tāpat grūtības piedzīvo salīdzinoši nelieli uzņēmumi, kuriem nav paveicies ar sadarbības partnera izvēli, jo tie savlaicīgi nesamaksā par sniegtajiem pakalpojumiem un precēm.

Atbalsts nokavējuma un soda naudas dzēšanai būs vienreizēja aktivitāte tiem nodokļu maksātājiem, kas līdz noteiktam brīdim, vienojoties ar VID, būs samaksājuši visu nodokļu pamatparāda summu. Programmu plānots attiecināt uz iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Programmā varēs piedalīties nodokļu maksātāji ar parādiem, kuru samaksas termiņš ir iestājies līdz 2017.gada 1.jūnijam. Lai pieteiktos nodokļu parāda sloga atvieglošanai, nodokļu maksātājam VID būs jāiesniedz iesniegums par atbalsta izmantošanu. Pieteikšanās datums atbalsta pasākumam vēl tiks precizēts šā gada rudenī, kad Saeima izskatīs attiecīgo likumprojektu.

Plānots, ka VID, izskatot iesniegumu, 30 dienu laikā pieņems lēmumu par atbalsta piemērošanu. Ja nodokļu maksātājs samaksās atbalsta pamatparādu, VID dzēsīs uz atbalsta pamatparādu attiecināmo nokavējuma naudu un soda naudu pilnā apmērā. Savukārt, ja nodokļu maksātājs nesamaksās atbalsta pamatparādu, nokavētie nodokļu maksājumi tiks piedzīti bezstrīda kartībā.

Atbalsts netiks piemērots nodokļu atbalsta pasākuma maksājumam, kas piešķirts saskaņā ar Nodokļu atbalsta pasākuma likumu. Uz atbalstu nebūs tiesību pieteikties nodokļu maksātājam, ja attiecībā uz to ir pieņemts lēmums par saimnieciskās darbības apturēšanu, kā arī gadījumā, ja tas izslēgts no PVN maksātāju reģistra.

Uz atbalstu nebūs tiesību pieteikties nodokļu maksātājam, ja tā amatpersona vai adrese ir iekļautas riska personu vai adrešu sarakstā, vai, ja VID ir informējis Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru par to, ka sabiedrības valdei ilgāk par trim mēnešiem nav pārstāvības tiesību, bet sabiedrības darbība vēl nav izbeigta.

FM uzsvēra, ka uz atbalstu nebūs tiesību pieteikties nodokļu maksātājam, ja tiesa attiecībā uz to ir pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa pasludināšanu. Līdzīgs atbalsts nodokļu maksātājiem tika piedāvāts jau 2012.gada nogalē, kas veicināja labprātīgu nodokļu parādu nomaksu pēckrīzes gados. Tas bija pasākums nokavējuma naudas un soda naudas 90% apmērā dzēšanai, ja persona līdz noteiktam brīdim samaksāja nodokļu pamatparādu un 10% no soda naudas.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu