Līgumu par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju varētu parakstīt rudenī • IR.lv

Līgumu par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju varētu parakstīt rudenī

29
Gudrona dīķu teritorija Inčukalnā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Gerhards izvairīgs par PET pudeļu depozītas sistēmas ieviešanu

Prognozēts, ka jau septembrī vai oktobrī varētu noslēgt līgumu ar kādu no uzņēmumiem, lai notiktu Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijasotrais posms, kam pieejami vairāk nekā 24,8 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļu, šorīt intervijā Latvijas Radio teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Kā citē aģentūra LETA,  Valsts vides dienestam (VVD) vēl jāvērtē, kurš no diviem uzņēmumiem – pilnsabiedrība “Inčukalns Eko” vai AS “A.C.B.” – tiks izraudzīts darbu izpildei. Ministrs cer, ka līgums ar kādu no uzņēmumiem tiks noslēgts jau septembrī vai oktobrī, jo kavēties ar sanācijas darbiem nevar.

“Es ceru, ka nesekos konkursa apstrīdēšana, jo mums ir divi uzņēmumi, kuri ir gatavi minētos darbus veikt profesionāli,” piebilda Gerhards. LETA jau ziņoja, ka 13.martā VVD aicinājis pilnsabiedrību “Inčukalns Eko” un AS “A.C.B.” sagatavot savus tehniskos un finanšu piedāvājumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu otrajam posmam. Šā gada 6.janvārī tika saskaņoti vērtēšanas kritēriji, un dienestam ir pārliecība, ka izdosies saņemt Eiropas Savienības (ES) finansējumu projekta otrajam posmam, kā arī netiks zaudēts pirmā posma finansējums.

Patlaban dīķi ir nosegti ar divus milimetrus biezu pārklājumu, kas nodrošina, lai piesārņojuma apmērs nepalielinātos. Paredzēts, ka līdz 2023. gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri. Sākotnēji sanācijas darbu termiņš bija 2015.gada nogale, taču tagad tas pagarināts līdz 2022.gadam.

Kā ziņots, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju “Skonto būve”, tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta pabeigšana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Intervijā Latvijas Radio Gerhards šorīt izvairīgi runāja par jau gadiem apspriesto PET pudeļu depozīta sistēmas ieviešanu. Viņš norādīja, ka tā maksā dārgi, solot, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šogad sagatavot slēdzienu par sistēmas panākumiem Lietuvā, kur tā izmaksājusi ap 30 miljoniem eiro.

Komentāri (29)

Absints 30.05.2017. 15.29

Kā sanēja, tā sanē. Sanēšana turpinās… Sanē Inčukalnā, bet naudas krāniņš Rīgā.

Interesanti vai toreiz gudronu dīķu veidotāji krievu okupācijas gados vispār kaut drusku aizdomājās, cik miljonus tāda sanēšana maksās. Ja būtu..

A par PET pudeļu risinājumu – i neceriet, jo tur vajag domāt, tas tev nav aizliegt specifiska materiāla, specifiska tilpuma, specifiska dzēriena pārdošanu. Nevar gribēt to, ko mūsu valstsvīri nespēj pacelt..

+2
0
Atbildēt

0

basta 30.05.2017. 16.59

to Ķīps

Depozīts PET pudelēm laupītu daudzmiljonu ienākumus Vējoņa laikā izveidotām Zaļam punktam un Zaļai jostai un atkritumu vācēju firmām.

0
0
Atbildēt

0

basta 30.05.2017. 12.51

Putina favorīts Vējonis bez konkursa atdeva čekistiem daudzus miljonus ienesošo Gudrona dīķu līgumu, bet Vienotības valdība tiem vēl papildus uzdāvināja 16,5 miljonus nodokļu maksātāju naudas. “Inčukalns Eko” vai AS “A.C.B.” droši vien tādi pat universāli speciālisti valsts naudas apgūšanā kā Meļņiks un Rāvis. Lai nebūtu kārtēja valsts nozagšana, bija jāizsludina starptautisks konkurs, kur piedalītos firmas, kas ir speciālisti sērskābā gudrona utilizācijā un kuras nosolītu līgumu ar lejupejošu soli.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu