Ministre: valsts veselības apdrošināšana ir viens no sliktākajiem variantiem • IR.lv

Ministre: valsts veselības apdrošināšana ir viens no sliktākajiem variantiem

17
Foto: Edijs Pālens, LETA

Čakša rosina veselības nozari finansēt ar 1% no sociālā nodokļa, pamazām daļu palielinot līdz 5%

Ministru prezidenta Veselības darba grupas priekšlikumu ieviest valsts veselības apdrošināšanu veselības ministre Anda Čakša (ZZS) uzskata par vienu no sliktākajiem variantiem un piedāvā nozarei nepieciešamo finansējumu novirzīt 1% apmērā no pašreizējā maksājuma sociālajā budžetā. Šorīt intervijā Latvijas Radio Čakša atzina, ka darba grupas piedāvātais risinājums ir viens no nevienlīdzīgākajiem, tāpēc vajadzētu meklēt tādu, kas būtu vienlīdzīgs visiem iedzīvotājiem, citē aģentūra LETA.

“Manā ieskatā veselības nozares finansēšanai ir jānāk no kopējiem nodokļiem, tāpēc tā pārnešana uz sociālo nodokli ir tīri labs risinājums. 1% pārnešana nav pietiekama, bet tas būtu tikai pirmais solis, un nākotnē varētu vērtēt tā palielināšanu. Izvēloties šādu modeli, visu mērķu sasniegšanai veselības nozarē ir nepieciešama vismaz 5% novirzīšana no pašreizējā sociālā budžeta,” stāstīja Čakša.

Jau ziņots, ka pret 1% novirzīšanu veselības sistēmai no sociālā budžeta iebilst Labklājības ministrija (LM), savukārt pret sociālā nodokļa likmes celšanu iebilst Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTKR).

Darba grupa turpina meklēt risinājumu. Pēc Kučinska iepriekš paustā, jaunākais plāns paredz, ka ikviens iedzīvotājs būtu apdrošināts un, ja valdība negrib pazaudēt atbalstu no Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, koalīcijai tiks piedāvāts variants apdrošināšanas polises summu noteikt konstantu, piemēram, 20 eiro mēnesī. Darba grupa sliecoties atbalstīt priekšlikumu apdrošināšanas polisei noteikt konkrētu summu, taču tas nenozīmējot, ka šo summu nevarēs diferencēt.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādīja, ka joprojām uzskata – varētu veidot sasaisti ar esošo nodokļu nomaksu, bet jaunu maksājumu noteikt tiem, kuri nemaksā nodokļus. Šāds maksājums varētu neattiekties uz atsevišķām iedzīvotāju grupām, kuri ir attaisnotie nodokļu nemaksātāji.

Politiķe uzskata, ka “pareiza diskusijas secība” paredz vispirms runāt par to, kādas būtu atšķirības starp maksātājiem un nemaksātājiem, tad nonākt pie finansēšanas modeļa, un visbeidzot diskutēt par to, vai maksājums būtu fiksēts vai atšķirīgs atkarībā no cilvēku labklājības līmeņa. Finanšu ministre domā, ka “jābūt progresīvai sistēmai” vai diferencētam maksājumam. Viņa uzsver – nodrošinot papildu resursu veselības aprūpei, jāsaprot, vai pašreizējā sistēma ļauj to novirzīt līdz tiem, kam pašlaik to visvairāk vajag – ārstu un medmāsu atalgojuma palielināšanai.

Komentāri (17)

Absints 29.05.2017. 11.11

Vislabāk man patika teikums:

>Darba grupa sliecoties atbalstīt priekšlikumu apdrošināšanas polisei noteikt konkrētu summu, taču tas nenozīmējot, ka šo summu nevarēs diferencēt.

Darba grupa strādā labi, re kādi šedervi nāk ārā..

Ja salīdzina Eiropas valstis, ja salīdzina vidējos rādītājus, tad Latvija ir “ekstrēma” divos – tai ir viens no zemākajiem tēriņiem medicīnas nozarei (bet nav zemākais, lai cik jocīgi tas nebūtu) un augstākais tēriņš izglītībai (rēķinot vidēji uz vienu iedzīvotāju). No šejienes arī atbilde- kur ņemt naudu – samazinot izglītībai un palielinot medicīnai. Un tas nebūs nekas neparasts, tā tikai tuvosimies “normālas” Eiropas valsts standartiem. Taču tas nozīmē būtiskas reformas abās nozarēs. Pirmām kārtām samazināt skolotāju skaitu, kur pēc to proporcijas pret skolniekiem esam pirmajā vietā Eiropā, skolotājiem maksāt par kvalitāti, ne kvantitāti, kā tagad, izskaust “aploksnes” medicīnā. panākt to, lai par pakalpojumu legāli maksātu tik, cik tas maksā, ieviest BRĪVPRĀTĪGO individuālo apdrošināšanu.

Jeb, citiem vārdiem- veikt būtiskas reformas. Neticu gan, ka šī Saeima, kurai tagad fokusā ir specifiska materiāla- plastmasas, specifiska tilpuma – 2L, specifiska dzēriena- alus, pārdodošanas aizliegšana, varētu risināt šādas Latvijai būtiskas lietas. Tagad politiķiem tam nav laika, jādomā par pašvaldību vēlēšanām, par vairāksolīšanu pensionāriem. Bez tam tūlīt jau Saeimai sāksies vasaras brīvlaiks… un tad jau Saeimas vēlēšanas…

Labāk, lai darba grupa rosās, nosaka fiksētu summu, kuru var mainīt… tad Saeima varēs pieņemt kārtējo aizliegumu, kuru varēs nepildīt…

+8
-1
Atbildēt

1

    Anonīms > 29.05.2017. 19.49

    es uz skolu strādāt vairs neiešu – tas nu ir skaidrs

    0
    0
    Atbildēt

    0

Absints 29.05.2017. 13.04

Medicīnas sistēmā būtu jāmaina principi. Līzekļi ir jāpieškir nevis pakalpojumu sniedzējiem, bet to ņēmējiem. Tagad sistēma ir kurizora. Slimnīcā, piemēram, ir personāls, kuram ir “cietā” alga, kas nav atkarīga, ne no apkalpoto pacientu skaita, ne no darba kvalitātes. Tajā pašā laikā ir kvotas. Kvotas kaut kad rudenī beidzas, un pēc uzstādījumiem slimnīcai būtu jāstrādā bez slimniekiem – jo algu ta personālam jāsaņem, uz darbu jānāk.., Un slimnīcai tas ir ideālais variants- tā strādā, bet slimnieku nav. Protams, dzīvē tā nenotiek. Un paldies Dievam! Jo mediķu darbam te ir cits dzinulis. Normalā “modē ” medicīnas personāls ir neieinteresēts pacientu apkalpošanā, pieņemot vienu “lieku”: pacientu, ne naudas vairāk, ne kādi citi ieguvumi, tikai problēmas. Un te nu ir arī atbilde, kāpēc iestādes tomēr strādā- aploksne. Valsts PATI ir radījusi augsni koprupcijai. Un tas nupat ir tik tālu, ka medicīnas darbinieki nav ieinteresēti reformās, jo aploksnes ir kļuvušas par patstāvīga ienākuma daļu. Viss tas ir nekontrolēti, un šī ienākumu daļa neattiecas uz vidējo medicīnas personālu, jo dakteri ar aploksnēm nedalās. Un tāpēc briest māsu (ne dakteru !) streiks..

Vajadzētu otrādi – medicīnas iestādes ienākumiem būtu jābūt atkarīgiem no apkalpoto pacientu skaita un kvalitātes. Pie kam pacienti “uz sliktu kantori” neies. Ies uz to, kur labi ārstē… Bet tad aploksnes nebūs…

Un viss turpinās…

+4
0
Atbildēt

4

    Anonīms > 29.05.2017. 19.59

    interesanti – kāda medicīnas sistēma ir igauņiem? Lasīju, ka tie nelieši tagad vairāk dzimstot nekā mirstot, ka par slimnīcu šiemm neesot jāmaksā , ka – vispār, ka šiem viss esot ļoti loti labi – bet kāpēc nevar konkrētāk uzrakstīt – lai vismaz zinam par ko ienīst kaimiņus

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 29.05.2017. 20.03

    jūs te visi tikai nogaudosieties ar džeri kā barvedi un nekas , pilnīgi nekas nemainīsies.

    Drīz jau beigsies cirks ar Rīgas kārtējo atdošanu kremlim un kremļa latviešiem, tad nebūsim elpu atvilkuši – kad sāksies jauna izrāde – tad par veselības nozares sakārtošanu būs visādas pērles –

    ne tikai, ka izglītība jāatņem bauriem …

    Jā …. tā nu lēnām un mierīgi būsim sevi nomušījuši … nevaru kultūršoku ar pārliecinošo Vitu Jermoloviču aizmirst … jā …tikumīgi un likumīgi …

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > 29.05.2017. 20.09

    to Skaisle

    Jo vairāk tu, nolādētā prokremliskā kuce, nīdisi latviešus, jo tev mazāk cerību atliek, ka kad gulēsi jēlu muguru aiņainos palagos, kāds tevi pagrozīs uz sāniem. tava nāve būs baisa, tu vispār nebiji pelnījusi piedzimt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > 30.05.2017. 11.22

    Uz Skaisli. Džerim ir savādāks skatījums, bet mana interpretācija par igauņu sistēmu ir vienkārša- tur ir mazāka valsts iejaukšanās, lielāka privātīpašuma daļa. Un privātīpašnieki, atšķirībā no valsts grib nopelnīt. Un nopelnīt var ,sniedzot labāku un lētāku pakalpojumu, jo tad cilvēki nāk vairāk.

    Tuvākais piemērs Latvijā – zobārstniecība. Vai Jums vai jūs paziņām kādam kaut reiz galvā ir ienākusi doma, ka zobārstam vēl kaut kas ir jāmaksā ķešā? Pie kam tie pakalpojumi nemaz nav tik lēti… Kaut gan ir arī pavisam lētie valsts, bet “normālu” pakalpojumu varat dabūt privātajos kantoros. Izvēle paliek jūsu ziņā: vai nu sāpes vai nauda… Par velti ir tikai siers peļu slazdā.

    Kaut gan – nesen viens paziņa ASV par divām vizītēm pie zobārsta, lai salabotu sāpošu zobu, samaksāja vairāk par 700 usd. Viņam, protams, nebija viņu apdrošināšanas..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 29.05.2017. 10.46

Muļķuzemes korumpētie un nekompetentie politiķi un ierēdņi turpina izgudrot velosipēdu.

Ja nebūtu tik korumpēti, sen jau būtu aizbraukuši uz Igauniju un nošpikojuši viņu modeli, kas, vairāk vai mazāk, pieņemts visā civilizētā pasaulē.

Bet, tas modelis nebūtu izdevīgs šo klaunu sponsoriem, kas uz med. budžeta rēķina iedzīvojas, tāpēc, protams, velosipēda izgudrošana, saprotams, ar labām algām un prēmijām visiem tiem, kas šai bezgalīgajā procesā piedalas, turpināsies.

Un ir piln’igi vienalga, kas būs VM, Čakša vai kāds cits, jo visas valdošās Latvijas “elites” motivācija nebūt nav cilvēku labklājība, veselība, utt., bet gan tas, ko sauc par “valsts nozagšanu”, vieniem, un miers un deputātu privilēģijas citiem( galvenais – atsēdēt savu laiku deputātu krēslos un būt paklausīgam, lai arī otrreiz ieliktu sarakstos), kuriem, it kā, būtu pret to jācīnas ( par TS, prokuratūru, utt., pieminēt nav jēgas, jo tās visas ir iekšā sistēmā).

Tāpēc turpināsies “kompromisu” meklēšana starp šo “eliti” un vairākumu pilsoņu, kas izpaudīsies kā dažādi melīgi paziņojumi no “elites” puses, kā šis pats “|Cakšas paziņojums un visa viņas vāvuļošana.

Pirmajā vietā, protams, kā vienmēr, būs korumpētās “elites” intereses, un lai šo “eliti” kau kā atmazgātu, reāli nesamazinot tās peļņu, aborigēniem tiks pamesti daudzi iegansti, kāpēc mums nevar būt tā, kā civilizētās valstīs, nu kaut vai Igaunijā un pat Lietuvā.

Un aborigēni, protams, visu “sapratīs”, nekādi protesti nenotiks, ja nu no ārstu un vidēja med. personāla puses, jo to domāšana no “elites” domāšanas atšķiras visai maz, ja tā nebūtu, mums arī nebūtu tādas kvalitātes “elite”, un būtu tikpat pieejama medicīna, kā pat Igaunijā un Lietuvā.

Vispār, te nesen visi dru’džaini meklēja “nacionālo ideju”, daudzi ierēdņi par to pat saņēma labu naudu.

Nu tad es pilnīgi par velti pasviežu šio ideju – panākt Igauniju visos rādītājos, teiksim, 20 gadu laikā!

Saprotams, tas ir nereāli, bet, tā sacīt, mērķim jābūt nereālam, tas mobilizē un iedvesmo, aizmirsu, kurš to teica, saplūdīsim vienotā ekstāzē un kopīgi iesim uz uz šo mērķi mūsu partiju un valdību vadībā!

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu