Jaunsleinis: Pašvaldībām viena no centrālajām problēmām ir jaunā nodokļu politika • IR.lv

Jaunsleinis: Pašvaldībām viena no centrālajām problēmām ir jaunā nodokļu politika

42
Andris Jaunsleinis. Foto: Zane Bitere, LETA

Pašvaldību savienības vadītājs norāda uz vietvaru ieņēmumu sarukumu, pieaugot cilvēku ienākumiem

Viena no centrālajām problēmām pašvaldībām ir jaunā nodokļu politika, intervijā aģentūrai LETA pavēstījis Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis. Pēc viņa teiktā, no vienas puses, jaunajā nodokļu politikas plānā ir daudz pozitīvu lietu, kas palielina ieņēmumus cilvēkiem, bet, no otras puses, izmaiņas pamatā skar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas ir svarīga pašvaldību pamatienākumu sastāvdaļa.

“Patlaban mums ir valdības solījums, ka pašvaldību ieņēmumu kritums tiks kompensēts. Taču pašvaldību ieņēmumu kritums ir pietiekami liels. Ja solītā kompensācija neizdosies vai ar nodokļu reformu kopumā radīsies problēmas, pašvaldībām būs jālemj, kā rīkoties,” skaidroja LPS vadītājs.

Jaunsleinis apgalvo, ka gaidāmais pašvaldību ieņēmumu kritums var būt ne desmitiem, bet simtiem miljonu eiro. Pēc viņa teiktā, pateikt, kāda konkrēti ir nodokļu reformas ietekme uz pašvaldību budžetu, varēs tikai pēc tam, kad tās būs pieņemtas Saeimā, kas plānots vasarā.

Līdzīgi kā izglītības un veselības jomā, arī ceļu sakārtošanā ir nepieciešami nopietni stratēģiski lēmumi, atzina Jaunsleinis. Viņš ir pārliecināts, ka agrāk vai vēlāk valstij nāksies atrisināt autoceļu problēmu. Pirmkārt, valdības kļūda esot bijusi savulaik likvidēt Autoceļu fondu, jo tas devis iespēju plānot ceļu remontu ilgākā laika posmā.

Komentāri (42)

Anonīms 24.05.2017. 09.33

1.Samazināt pašvaldību skaitu (vismaz 20’000 iedzīvotāju)

2.Pārskatīt pašvaldību funkcijas, vismaz izglītību un veselības aprūpi pārņemot valsts pārziņā un šīs sistēmas plānojot centralizēti

3.Atbalstīt Konkurences padomes pilnvaru paplašināšanu, lai pašvaldības neizšķērdētu līdzekļus kabatas medijiem un nanoūdeņiem

+7
0
Atbildēt

1

    jupissb > Anonīms 24.05.2017. 20.22

    Kristap, 1. un 3. labi ieteikumi, 2. īsti nepiekrītu, bet nevar jau visu gribēt. Jautājums – kurš politiskais spēks, tavuprāt, ir gatavs šo īstenot?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Rasa 25.05.2017. 11.18

Tas jau arī ir mērķis – iedzīvotājiem ienākumu pieaugums , bet vietvarām – mazāka nepieciesamība noņemties ar pārdali.

Kristaps Andersons. Precīzi – izglītība ir valsts kompetence un skolām ir jābūt valsts pārziņā, tas atļaus risināt jautājumu par izglītības saturu un valodu.

0
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 24.05.2017. 08.56

kara budžetu nedrīkst aiztikt , tad atliek ķērties pie zociālā, tur nauda žāvējas , taisīsim ceļus , būs mediķiem , bet bagātieie kā dziivioja tā dzīvos , bet nabagie vēl vairāk savilks jostas ,vane , Jaunsleiņa k-gs? bet pie mums diezvai cilvēki gatavi nosprāgt par saviem valdniekiem kā krievijā

http://agonia-ru.com/wp-content/uploads/2017/05/i.jpg

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu