"Amnesty International": Kopš puča Turcijā atlaisti 100 000 sabiedriskā sektora darbinieku • IR.lv

“Amnesty International”: Kopš puča Turcijā atlaisti 100 000 sabiedriskā sektora darbinieku

14
Foto: AP-LETA

Atlaišana pamatota ar vispārinātu ”saistību ar teroristu organizāciju”

Turcijā kopš apvērsuma mēģinājuma pērnā gada jūlijā no darba sabiedriskajā sektorā patvaļīgi atlaisti vairāk nekā 100 000 cilvēku, pirmdien paziņojusi starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija “Amnesty International”, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Atlaisto vidū ir 33 000 skolotāju un citu izglītības darbinieku, 24 000 policistu un citu iekšlietu darbinieku. Atlaisti arī 8000 bruņoto spēku pārstāvju, 5000 akadēmisko aprindu un augstākās izglītības sistēmā nodarbināto, 4000 tiesnešu, prokurotu un citu tieslietu darbinieku, pavēstīja “Amnesty International”.

Visi atlaisti no darba, pamatojoties uz dekrētu par ārkārtas stāvokli, kas pieņemts pēc puča mēģinājuma. Ārkārtas stāvoklis Turcijā ir pagarināts vairākas reizes, tā pašreizējais termiņš beidzas 19.jūlijā. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans svētdien paziņoja, ka tas būs spēkā, līdz tiks panākts miers, nenosaucot konkrētus termiņus.

Ziņojumā “Amnesty International” kritizēja masveidīgo atbrīvošanu no darba, kas notikusi “patvaļīgi, pamatojoties neskaidrā un vispārinātā “saistībā ar teroristu organizāciju””. Organizācija aicināja Turcijas valdību nekavējoties noteikt apelācijas mehānismu tiem, kas atlaisti no darba. “Amnesty International” norādīja, ka tās aptaujātajiem atlaistajiem nav sniegti nekādi skaidrojumi par atlaišanas iemesliem, kā vien vispārinātas dekrētā minētās apsūdzības.

Vēl 47 000 cilvēku aizturēti par saistību ar apvērsuma mēģinājuma organizēšanā apsūdzēto islāma garīdznieku Fetullu Gilenu, kurš dzīvo ASV un noliedz savu saistību ar notikušo. “Amnesty International” aptaujāja 31 atlaisto sabiedriskās sfēras darbinieku, kā arī runāja ar Turcijas varasiestādēm, arodbiedrību pārstāvjiem, nevalstiskajām organizācijām un juristiem.

Komentāri (14)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu