IZM esot gatava pārņemt algu maksāšanu pirmsskolas pedagogiem • IR.lv

IZM esot gatava pārņemt algu maksāšanu pirmsskolas pedagogiem

28
Kārlis Šadurskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pārmaiņas neatbalstot pašvaldības, kas nevēlas pārņemt sākumskolas bērnu bezmaksas ēdināšanu

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) ir taisnība – pirmsskolas pedagogu algu finansēšana būtu jāpārņem valstij, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāmā” pauda izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība), citē aģentūra LETA.

Šadurskis uzsvēra, ka pērn par šo jautājumu runāts ar pašvaldībām, kurām piedāvāts, ka valsts pārņems bērnudārzu pedagogu atalgojumu, bet pašvaldības nodrošinātu skolēnu bezmaksas ēdināšanu, kuru pašlaik sākumskolās nodrošina valsts. Pēc Šadurska vārdiem, šo sarunu laikā katrs izrēķināja savu izdevīgumu un daļa pašvaldību secināja, ka tas tām nav izdevīgi, bet Latvijas Pašvaldību savienība izlēmusi rīkoties “tā, kā parasti rīkojas, ja ir domstarpības, – labāk nedarīt neko”.

Komentējot LIZDA aicinājumu nodrošināt kompensācijas visiem līdz ar skolu reformu atlaižamajiem skolotājiem, ne tikai pirmspensijas vecuma pedagogiem, Šadurskis atteica, ka “diemžēl mums nav tādu līdzekļu”. Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta LIZDA ierosināta parakstu vākšana par vienlīdzīgas attieksmes nodrošināšanu pirmsskolas pedagogiem.

Latviešu valodas domraksta tematus pirms centralizētā eksāmena varētu būt nopludinājusi viena persona, kura šādi rīkojusies, drīzāk vēloties negodprātīgi palīdzēt kādam radiniekam vai paziņam, nevis nopelnīt, stāstīja Šadurskis. Pēc politiķa stāstītā, IZM un Valsts izglītības satura centram esot skaidrs, kā noplūde varēja noteikt.

Ar lielu varbūtību zināma vainīgā persona, jautājums ir, vai Valsts policija spēs savākt pietiekami daudz pierādījumu pret šo cilvēku, sacīja ministrs. Viņš sīkāk neko nedrīkstot teikt, jo notiek izmeklēšana un tā ir ierobežotas pieejamības informācija.

Pēc Šadurska domām, sistēma sevi pierādīja kā efektīvu, jo vairākumā izglītības iestāžu ātri nomainītas eksāmena tēmas. Pat ja kādas skolas vadība arī rezerves tēmas nopludināja saviem skolēniem, tad tas nav labi, bet tas vairs nedeva nekādas būtiskas priekšrocības, piebilda ministrs.

Šadurskis pauda viedokli, ka nākotnē eksāmenos no aploksnēm jāpāriet uz digitālām piegādēm, līdz ar to mazinātos uzdevumu noplūdes riski. Līdz ar to nākamgad eksāmenu uzdevumu piegādē šis un tas tiks mainīts, tomēr bez rūpīgas analīzes vēl nevarot pateikt, kas tieši, jo, piemēram, ja skolā eksāmenu kārto vairāki simti jauniešu, tad eksāmenu uzdevumu izdrukāšana arī var aizņemt gana lielu laiku, kad var notikt eksāmenu satura noplūdes.

Kā ziņots, 16.maijā pirms centralizētā eksāmena latviešu valodā bija noplūduši trešās daļas jeb domraksta temati. VISC norādīja, ka temati laikus nomainīti pret rezerves variantiem, netraucējot eksāmena norisi. Taču pēcpusdienā kļuva zināms, ka, iespējams, ne visi skolēni, neskatoties uz VISC norādījumiem, saņēmuši rezerves variantus. Vēlāk tapa zināms, ka noplūduši arī rezerves domraksta temati. Notikušā izmeklēšanā iesaistīta Valsts policija.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu