Veselības ministre cer, ka līdz mediķu brīdinājuma streikam nenonāks • IR.lv

Veselības ministre cer, ka līdz mediķu brīdinājuma streikam nenonāks

34
Anda Čakša. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Čakša sašutusi par veselības finansējuma problēmas nerisināšanu

Ļoti ceru, ka nenonāksim līdz mediķu plānotajam brīdinājuma streikam, skaidri dodot ziņu, ka algas nākamgad tiks paaugstinātas, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” atzina veselības ministre Anda Čakša (ZZS), vēsta aģentūra LETA.

Ministre uzsvēra, ka ”visi cipari ir zināmi, jārunā tikai par finanšu avotiem”. Viņasprāt, ja nozare saņems skaidru signālu, no kura momenta tiks risināts jautājums par normālo pagarināto darba laiku, streiks varētu izpalikt. “Es ļoti ceru un esmu pārliecināta, ka mēs atradīsim finansējumu,” teica Čakša, piebilstot, ka tic gan premjerministram, gan visai valdības komandai.

Čakša atzina, ka nav pārsteigta par plānotajiem protestiem, jo esot jābrīnās, kā vispār var strādāt tik efektīvi ar esošajām algām. Ministre teica, ka lielā mērā piekrīt daudz kam, ko šobrīd saka medicīnas darbinieki.

Veselības ministre intervijā pauda sašutumu, ka izveidota jau trešā darba grupa, lai risinātu situāciju nozarē, bet aizvien nav skaidrs, kad un kas tiks risināts. “Ja mēs turpinām ņemt analīzes, lai gan zinām diagnozi, tas neveicina atveseļošanos,” teica Čakša. “Pateikt un neko nedarīt, vai tomēr atrast [finansējumu veselības nozarei] un tad meklēt citam,” pauž ministre.

Ja tiek teikts, ka finansējumam ir jānāk no kopējiem valsts budžeta līdzekļiem, viņas ieteikums būtu iezīmēt veselības nozarei budžeta veidošanas procesā vismaz 12%. Kā vēstīts, Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītā darba grupa šodien diskutē par veselības aprūpes nozares finansējumu.

Iepriekš premjerministrs uzsvēra, ka jautājumu par veselības aprūpes finansējumu atlikt nevar, piebilstot, ka šī darba grupa nestrādās ļoti ilgi. Pagaidām iespējamos finansējuma avotus politiķis nenosauca, tomēr akcentēja, ka “būs nepieciešama papildu nauda vai esošā piedāvājuma samazinājums, cita ceļa mums nav”.

Kā ziņots, valdība 9.maijā atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotās nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam, tomēr atsevišķiem jautājumiem, piemēram, veselības nozares finansējumam, risinājums vēl tiks meklēts. Līdz šim izskanējušas dažādas versijas par iespējamo finansējuma avotu veselībai, tostarp minēta sociālo iemaksu likmes palielināšana. To gan pozitīvi nevērtē ne finanšu un sociālās apdrošināšanas eksperti, ne Valsts kontrole.

Komentāri (34)

Absints 17.05.2017. 17.37

Problēma ir tajā, ka aploksnes māsiņas nesaņem. Arī dakteri, kuriem aploksnes ir ienākumu daļa, ar tām nedalās. Tāpēc šajā valsts noteiktajā sistēma lielākie cietēji ir tieši apkalpojošais medicīnas personāls. Tie dakteri, kam Latvijas valsts uzstādījumi nav pieņemami, un kuri grib palikt godīgi, brauc prom, savukārt, konformisti paliek ,un vēl kaut kādā skaitā ir. Medicīnas māsām pat šādas izvēles nav… Tad nu redzam sekas..

Pacientu aprūpe Latvija ir katra paša rokās, pēc šitā tas būs vēl krasāk.

Cik saprotu, tas viss virzās uz to, ka aploksnes būs jādod ne tikai dakteriem, bet arī māsiņām un sanitārēm..

Turpinās Latvijas bezmaksas medicīnas uzvaras gājiens, tikai paši mediķi saka: “par velti ārstēts ir pa velti ārstēts..”

+1
0
Atbildēt

0

Anonīms 18.05.2017. 09.42

Cilvēki mirst,bet politiķi cer… Paskaidrojiet man ,ar ko šī dituācija -kad politiku runas ir pretējas darbiem,atšķiras no padlaikiem?
Cilvēka dzīvībai ir cāļa vērtība.

0
0
Atbildēt

1

    basta > Anonīms 18.05.2017. 12.31

    to Skaisle

    Kādam gan jābūt nelietim, raudāt par cilvēkiem un tai pašā laikā atbalstīt prokremliskos zagļus un sodomītus!

    0
    0
    Atbildēt

    0

jabis 17.05.2017. 18.59

kur paliek nauda???

riebjas tāda nozares vadītāja, kas citu neko nezin, kā tikai meklēt naudu. Nevar nemaz iedomāties kādu firmas vadītāju, kas neko nedarītu, nezinātu neko par izdevumiem, nesekotu jaunumiem nozarē, tikai tupētu pie īpašniekiem un prasītu naudu.

0
0
Atbildēt

1

    basta > jabis 17.05.2017. 21.22

    to jabis

    Viņa jau neuzblieza TECII 2. kārtu, neatdeva čekistiem par sviestmaizi Citadeli, neuzdāvināja čekistiem LM un par brāķi “Gudrona dīķu” projektā un Stradiņa slimnīcā neatdeva čekistiem liekus vairāk kā 30 miljonus. Viņa nav izputinājusi miljardus. Gulēsi jēlu muguru asiņainos palagos un nebūs, kas tevi pagroza un neviens no Vienotības arī neatsteigsies palīgā, jeb to visu piedzīvos tavi tuvinieki.

    Dievs nav mazais bērns.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu