Aptauja: līdz ar izlēmušo vēlētāju skaitu atbalsts Ušakovam sarūk • IR.lv

Aptauja: līdz ar izlēmušo vēlētāju skaitu atbalsts Ušakovam sarūk

1
Foto: riga.lv

”Saskaņas” un GKR reitings līdzīgs tam, kāds kopumā ir Rīgā kandidējošām labējām partijām

Pieaugot rīdzinieku skaitam, kas izlēmuši, par ko balsos gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, turpina samazināties Nila Ušakova Sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” un Andra Amerika partijas “Gods kalpot Rīgai” (GKR) izredzes saglabāt varu Rīgas domē, vēsta TV3 ziņas. To atbalsts ir līdzīgs kopējam atbalstam tā dēvētajām latviešu partijām.

Kā liecina TV3 Ziņu rīcībā nonākusi socioloģisko pētījumu uzņēmuma “Norstat” aptauja, “Saskaņas” un GKR atbalstītāju skaits kopš februāra ir samazinājies no 46,2% līdz 40,4%, kamēr tiešajiem konkurentiem – piecām labējām partijām – reitings ir pieaudzis galvenokārt uz to vēlētāju rēķina, kas gada sākumā vēl nebija izlēmuši, par ko balsot.

Labas izredzes pārvarēt 5% barjeru ir sešu partiju un partiju apvienību sarakstiem. Saskaņā ar maija sākumā notikušo aptauju 5% barjeru pārvar Zaļo un zemnieku savienība ar līderi Armandu Krauzi. Par politisko spēku bija gatavi balsot 5,8% rīdzinieku, februārī 2,9%. Par Mārtiņa Bondara vadīto Latvijas Reģionu apvienības un partijas ”Latvijas attīstībai” apvienoto sarakstu gatavi balsot ar 7,7%, februārī 4,7%.

Jutas Strīķes vadīto Jauno Konservatīvo Partiju atbalsta 8%, februārī 4,72%. Viļņa Ķirša partijas “Vienotība” listi maijā bija gatavi atbalstīt 8,4%, februārī 3,8%. Par Nacionālo apvienību ar līderi Baibu Broku gatavi balsot 9,6%, februārī 9,1%.

Visiem pieciem tā sauktajiem latviešu partiju sarakstiem, kas sola ar tagadējo Rīgas domes vadību pēc vēlēšanām nesadarboties, kopā ir teju 40% atbalsta, kas ir tikpat, cik Ušakova un Amerika sarakstam.

Par Artusa Kaimiņa vadīto KPV LV maijā bija gatavi balsot 2,4% rīdzinieku, par citiem sarakstiem – 2,1%. Kopš februāra gandrīz divas reizes samazinājies neizlēmušo rīdzinieku skaits – no 22,5% līdz 14,5% maijā. Vēlēšanās nedomā piedalīties 0,7% pilsoņu.

Politologs Ivars Ījabs TV3 ziņām norāda, ka cīņa par Rīgas atslēgām solās būt ļoti sīva un Ušakova un Amerika iespējas saglabāt varu vairs neizskatās tik drošas, pieaugot vēlētāju skaitam, kas savu izvēli jau izdarījuši. Vairākums šo vēlētāju ir latvieši, kas nav Ušakova galvenais elektorāts. “Norstat” aptauja notikusi pa tālruni, aptaujājot 500 rīdzinieku.

Komentāri (1)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu