Infografiks: aplokšņu algu saņēmēju profils • IR.lv

Infografiks: aplokšņu algu saņēmēju profils

36
Attēls: VID

VID ģenerāldirektore raksturo finanšu noziedzniekus un aplokšņu algu saņēmējus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ar tam pieejamajiem datiem centies izprast un identificēt, kādi cilvēki iesaistās ēnu ekonomikā, pievēršoties divām kategorijām – finanšu noziedzniekiem un aplokšņu algu saņēmējiem, šodien konferencē “Ēnu ekonomika Latvijā” sacīja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Kā vēsta aģentūra LETA, VID vadītāja norādīja, ka zem ēnu ekonomikas slēpjas reāli cilvēki, kas to plāno, īsteno un no tās iegūst. Vispārējais finanšu noziedznieka profils ir labi izglītots, situēts cilvēks, kurš pārzina tehnoloģijas, uzņēmējdarbības vidi. Šim cilvēkam ir juridiskas zināšanās, plaši kontakti, sadarbība ar citu valstu finanšu noziedzniekiem, kā arī sakari VID, kredītiestādēs un tiesībsargājošajās institūcijās.

Aplokšņu algu saņēmēji visbiežāk ir cilvēki vecumā no 45 līdz 55 gadiem. Šajā vecumā grupā, pēc VID aplēsēm, 32% vīriešu un 22% sieviešu saņem aplokšņu algas. Visbiežāk tās ir šķīrušās personas. Cīrule klāstīja, ka tipiskie aplokšņu algu saņēmēji neizprot nodokļu maksāšanas jēgu vai būtību, ir ar zemiem vai vidējiem ienākumiem, ar kredītsaistībām un apgādājamajiem. Iespējams, šīs personas nevēlas uzrādīt pilnus ienākumus, lai izvairītos no saistību pildīšanas. Atbilstoši VID aplēsēm 71% aplokšņu algu saņēmēju ir zemas kvalifikācijas darbinieki, 29% – augstas kvalifikācijas speciālisti. Aptuveni 40% cilvēku, kuri strādā galvenā grāmatveža amatā, saņem algu aploksnē.

Cīrule uzsvēra, ka ēnu ekonomikas ir būtiska problēma. Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu plaisa ir 617,88 miljoni eiro, pievienotās vērtības nodokļa plaisa ir 419,31 miljons, iedzīvotāju ienākuma nodokļa plaisa – 352,7 miljoni eiro.

Komentāri (36)

Absints 10.05.2017. 17.09

Aplokšņu algas nozīmē mazākas preču un pakalpojumu cenas. Saņemu algu aploksnē, maz … un maz maksāju par pakalpojumu pats. Aplokšņu algu visuresamība, faktiski, tās saņēmējam rada izvēli -“kautko vai neko”. Lai izdzīvotu, izvēlas “kautko”. Aiziet no aplokšņu maksātāju kantora A var tikai uz kantoriem B un C, kur arī tas pats. Neveiksmīgs ir arī mēģinājum radīt stukaču dienestu, tā kā darbinieka ziņošanai par “aploksnēm” faktiski ir tikai viens vienīgs rezultāts – “kautkā” vietā viņš nopelnīs “neko”. Vai nu tāpēc, ka pats tiks atlaists, vai tāpēc, ka kantoris tiks izdzenāts. Aplokšņu algu saņēmējam nav alternatīvas panākt nodokļu maksāšanu. Darbinieks to izdarīt NEVAR! Un ja nevar, tad labāk nemaz nemēģināt… To var tikai represīvie orgāni- VIDs utt Tāpēc paļauties uz stukačiem ir muļķīgi. Protams, gadās jau arī šādi ziņotāji, tāpat kā daži no mums kļūst par pašnāvniekiem.

Man viens paziņa, kas strādā celtniecībā, saka tā- ja es maksātu nodokļus, es bankrotētu, tagad es vismaz cilvēkiem kaut ko samaksāju, viņi nestāv bezdarbnieku rindās, maksā kredītus. Un viņam ir taisnība, jo tādi paši ir kantoris B, un kantoris C., Bet kantoris D, kas maksā nodokļus, zaudē valsts pasūtījumus, jo konkursos ir “zemākās cenas princips” Un te nu ir tā sāls -aplokšņu algas kropļo konkurenci. Neizdevīgā situācijā tiek nostādīti godīgie. Tas, ka valsts tik bezzobaini cīnās ar ēnu ekonomiku, nozīmē to, ka valsts soda godīgos.

Tajā pašā laikā viss sen jau ir elektronizēts. VIDam ir EDS, darbinieku reģistri, viņu algas. Un, ja paliels kantoris darbiniekiem maksā minimālās algas, vai tas nebūtu signāls VIDa auditoriem uz turieni steidzīgi braukt?

Man tas liekas triviāli, VIDam ne. Tad nevar vai negrib?

+5
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 10.05.2017. 13.48

no šitā murga izdarīiju secinājumu , kamēr cīrule neatradīs aplokšņu algu saņēmēja aversu un reversu , tikmēr arī aplokšņu algu saņēmējus neizdosies izskaust.

+2
0
Atbildēt

0

Anonīms 11.05.2017. 09.48

nenoskatījos, bet cik saprotu , tad aizliegtais paņēmiens kā reiz esot par aplokšņu algām smalkajos krogos

Staigāju katru dienu pa Rīgas centru – tie krogi ir tukši. No kā un kā viņi dzīvo un izdzīvo?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu