Austrijas tiesa liek "Facebook" dzēst naida runas • IR.lv

Austrijas tiesa liek “Facebook” dzēst naida runas

12
Foto: REGIS DUVIGNAU, REUTERS/LETA

Tiesas lēmumam ir starptautiskas sekas, jo tas paredz, ka naida runas jādzēš visā platformā, ne tikai Austrijā. 

Sociālajam tīklam “Facebook” ir jādzēš naida runas saturoši ieraksti, pirmdien nolēmusi Austrijas tiesa. Ar šādu prasību tiesā vērsās Austrijā opozīcijā esošie “zaļie”, kas bija sūdzējušies par to līderei izteiktiem apvainojumiem, ziņo LETA.

Tiesas lēmumam ir starptautiskas sekas, jo tas paredz, ka naida runas jādzēš visā platformā, ne tikai Austrijā. Atbalstot un stiprinot zemākas tiesu instances lēmumu, apelāciju tiesa Vīnē lēma, ka “Facebook” ir jāizņem pret “zaļo” līderi Evu Glavišnigu vērstie ieraksti. Tiesa arī uzsvēra, ka nav pietiekami, ja šie ieraksti tiek bloķēti tikai lietotājiem Austrijā, un tie ir jādzēš ar lietotājiem ārvalstīs. 

“Zaļie” cer šo lēmumu nostiprināt arī Augstākajā tiesā. Partija vēlas, lai tiesa liek “Facebook” izņemt arī līdzīgus ierakstus, kā arī identificēt viltus kontu īpašniekus. Partija arī grib, lai “Facebook” maksā kompensāciju, kas iedrošinātu arī citus lietotājus līdzīgos gadījumus uzņemties finansiālu risku, vēršoties tiesā. 

Šis tiesas lēmums parādās brīdī, kad daudzviet Eiropā likumdevēji apsvers iespējas, kā piespiest tādas interneta kompānijas kā “Facebook”, “Google” un “Twitter” aizvākt uz naidu un vardarbību aicinošas runas. Vācijas valdība aprīlī atbalstīja plānu sociālajiem tīkliem piemērot sodu 50 miljonu eiro apmērā, ja tie neizņems šāda veida saturu.

Komentāri (12)

fretka 09.05.2017. 08.45

Joprojām nav izdevies saņemt atbildi no curikiem, kurā Latvijas Republikas likumā ir atrodams termins “naida runa”.

Ja spriežam pēc Austrijas “zaļo” priekšnieces gadījuma, tad tur vienkārši bijusi politiska lamāšanās, kādu nereti internetā savstarpēji piekopj arī mūsu koalīcijas partiju fani.

«The case was brought by Austria’s Green party after its leader, Eva Glawischnig, was insulted on Facebook by posts from someone who didn’t use their real name. According to the Austrian newspaper Die Presse, the posts called Glawischnig “miese Volksverräterin” and “korrupten Trampel,” which translate roughly as “lousy traitor” and “corrupt bumpkin.”»

http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/05/08/527398995/austrian-court-rules-facebook-must-delete-hate-speech

Kundze nosaukta par “pretīgu tautas nodevēju” un “pērkamu veceni”.

Būtu interesanti uzzināt, kā austriešu politiķei izdevies tiesā pierādīt, ka viņa neatbilst šiem apzīmējumiem :)

+7
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 09.05.2017. 09.04

Ja aicina nosist un izcept tos, kuri nav pietiekoši progresīvi, nu visādus fašistus, apspiedējus, rasistus u.t.t. – tā skaitās neaizskarama vārda brīvības izpausme. Ja to pašu ierosina darīt ar zaļajiem, sociālistiem vai citiem, kas paši sevi sauc par progresīviem un humānistiem – tā ir naida runa. Aizliegt! Ja pietiek spēka un dūšas – arī nosist un izcept. Progresīvi un humāni.

+4
-1
Atbildēt

0

dzeris49 09.05.2017. 10.15

To, vispār, sauc par cenzūru un vārda brīvības ierobežojumiem,, jo “naida runa” var traktēt ļoti plaši, pēc vajadzības.

Kaut, cenzūra, ko sauca “politkorektums”, jau sen pastāv, politkorektums, saprotams, pats par sevi nav nekas slikts, bet, var jau līdz pilnīgākajam absurdam novest pat vislabāko ideju.

Un tas viss velk uz uz tādu savdabīgu totalitarisma paveidu dažādu zaļģansārto interesēs un to ietekmes rezultātā, jo tie varu zaudēt negrib, nu jau tiešām sāk atgādināt PSRS, kur kompartiju un viedokli, ka socialisms nonāks līdz komunismam un ir vislabākā iekārta pēc noklusējuma, ( mēs uzvarēsim, jo mums taisnība, ar dzelzs dūri piespiedīsim visus kļūt laimīgiem, utt., kaut kā tā), kritizēt nedrīkstēja.

+3
-1
Atbildēt

2

    aivarsk > dzeris49 09.05.2017. 12.06

    pareizi,džeri, kad tev to teicu pirms gadiem, tu pretojies “progresīvisma” vārdā!

    Viņi kļūst par fašistiem “anķifašizma” vārdā! Orvels dzīvē!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 09.05.2017. 12.07

    Jūsu pieminētie “zaļsārtie” nav nemaz tik savdabīgs totalitārisma paveids, bet vecs un pazīstams, vistīrākais brīvības noliegums jau no dzimšanas.

    Ja sārto komponenti var uzskatīt par novecojošu un dilstošu kopā ar izzūdošo strādnieku šķiru, tad zaļie murgi pieņemas spēkā un skaisti apvienojas ap visām vecām un jaunām nelietībām kopīgā dziesmā. Grīnpīši nesen pasludinājuši, ka vārda brīvība pieļaujama tikai tiem, kuri runā patiesību. Nav ilgi jāmin, kurš to atšķirs no meliem un ļaus izplatīt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu