Izmeklē iespējamu viltus ziņu izmantošanu Francijas vēlētāju ietekmēšanai • IR.lv

Izmeklē iespējamu viltus ziņu izmantošanu Francijas vēlētāju ietekmēšanai

52
Foto: Language Room

Prokurori pārbaudi sākuši pēc valsts prezidenta amata kandidāta Makrona prasības

Parīzes prokurori trīs dienas pirms Francijas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas pēc centriskā kandidāta Emanuela Makrona prasības sākuši izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai vēlētāju ietekmēšanai netiek izmantotas viltus ziņas, vēsta aģentūras LETA-AFP/AP.

Makrons iesniegumā norādījis uz savas sāncenses, galēji labējās kandidātes Marinas Lepēnas vārdiem trešdienas vakarā notikušajās televīzijas debatēs, kurās viņa netieši atsaucās uz neilgi pirms tam internetā izplatītajām baumām, kurās bijušais ekonomikas ministrs un investīciju baņķieris apsūdzēts sakaros ar kādu Karību reģiona banku un firmu Nevisas salā.

“Ceru, mums nenāksies atklāt, ka jums ir ārzonas konts Bahamās,” Lepēna izteicās debatēs, kurām sekoja 16,5 miljoni televīzijas skatītāju. Makrona atbalstītāji norādījuši, ka viņš kritis par upuri “kiberdezinformācijas kampaņai”.

Pats Makrons radiostacijai “France Inter” paziņojis, ka viņam nekad nav bijis bankas kontu “nevienā nodokļu paradīzē”. Pēc viņa teiktā, Lepēna izplata melus un viltus ziņas, kas parādījušās vietnēs, “no kurām dažas saistītas ar Krievijas interesēm”. “Mēs nekavēsimies saukt pie atbildības par neslavas celšanu katru, kas atkārtos šo nepatieso informāciju,” viņš piebildis.

Internetā izplatītais dokuments liek domāt par klaju viltojumu. Tajā redzamā Makrona paraksta pirmais burts neatbilst viņa paraksta oriģinālam, un dokumenta metadati liecina, ka tas izveidots tieši pirms izplatīšanas, lai gan anonīmais izplatītājs apgalvojis, ka tas jau nodots “simtiem Francijas žurnālistu, kas pie tā jau ķērušies”.

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama videovēstījumā apliecinājis atbalstu Makronam, raksturodams viņu kā kandidātu, kurš “pievēršas cilvēku cerībām, nevis bažām”. Pēc Obamas teiktā, Makrons piedāvā “vīziju, kurā Francijai ir svarīga loma Eiropā un pasaulē”. Vēstījuma nobeigumā bijušais ASV prezidents franciski izsaucies “Vive la France!” (“Lai dzīvo Francija!”).

Pēc debatēm, kurās abi kandidāti apmainījās ar apvainojumiem, raidsabiedrība BFM TV ceturtdien ekspresaptaujā noskaidroja – 63% skatītāju uzskata, ka pārliecinošāks bijis Makrons. Lepēna ceturtdien uz BFM TV jautājumu, vai viņa oficiāli apsūdz Makronu, atbildējusi noliedzoši. “Nebūt nē. Ja es to būtu gribējusi, būtu to izdarījusi vakar. Es tikai uzdevu jautājumu. Ja man būtu pierādījumi, es to būtu paziņojusi vakardien.”

Jaunākās sazvērestības teorijas pirmavoti nav zināmi, bet izskanējuši pieņēmumi, ka viltojumi saistīti ar galēji labējo aktīvistu aprindām Kalifornijā.

Komentāri (52)

west 06.05.2017. 14.37

tonijs

“Viltus ziņu” jēdziens pēkšņi parādījās tikai pēc pasaules baņķieru kandidātes Klintones neieplānotā zaudējuma. Līdz tam tas vienkārši saucās ” priekšvēlēšanu cīņa “. Tā tas notiek gandrīz visās demokrātiskajās valstīs jau gadu desmitiem. Godīgi un ne visai. Kas cīņu neiztur, tas zaudē. “Liberāļi” vairs zaudēt neprot.

Tramps uzvarēja par spīti masīvajai “demokrātu” propagandai pa visiem viņu kontrolētajiem kanāliem. Un tie ASV bija gandrīz visi.

Nekāds Lepēnas Maskavas brauciens Francijai neko izšķirt nevar. Pārāk liels gods Putinam. Svārstīgie nekad nepārmetīsies no labējiem pie galēji kreisajiem un drīzāk vispār neies balsot. Arī Latvija tam ir dzīvs piemērs.

+5
-3
Atbildēt

2

    basta > west 07.05.2017. 08.06

    to fretka

    Vai tas līdzēs? Kremlis, nopludinot Klintones saraksti, cerēja tā izraisīt krietno amerikāņu žēlumu, bet kļūdījās. Viņi izrādījās pragmātiski un ne tik slimi vairs ar politkorektumu, kādi bija, kad melnādainis tika Baltā namā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > west 06.05.2017. 16.45

    Interesanti arī Makrona priekšvēlēšanu štābam it kā izzagtie un vakar vakarā tīmeklī publicētie e-pastu megabaiti. Francijas aizjūras teritorijās balsošana jau sākusies, pašā Francijā sāksies pēc dažām stundām. Neviens vairs tos megabaitus nepagūs izlasīt un saprast, bet toties visi tagad zina, ka “hakeri uzbrukuši Makronam”.

    Teicams Makrona PR gājiens!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

basta 06.05.2017. 15.07

to west

Trampa kungs, kā jaunās paaudzes politiķis, izmantoja internet priekšrocības, kamēr dinozauri: Obama un Klintone, paļāvās uz tendenciozo un melīgo TV un presi.

+3
-1
Atbildēt

2

    ierados > basta 08.05.2017. 11.47

    ” Trampa kungs, kā jaunās paaudzes (?) politiķis, izmantoja internet priekšrocības…”
    Priekšrocības tendenciozumā un melīgumā?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > basta 08.05.2017. 14.25

    to ierados

    Trampa kungs bioloģiski un morāli noteikti ir jaunāks par Obamu, Junkeru, Dombrovski un Makaronu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

DikembeSakamoto 07.05.2017. 11.03

Viltus ziņas.
Kas ir viltus ziņas? Viltus ziņas ir pasaules valdošās kliķes izdomājums, PR produkts. Pasaules valdošā kliķe bija sagrābusi visus mainstream medijus, mazgāja smadzenes, kā gribēja. Attīstoties tīmeklim un sociālajiem tikliem, pasaules valdošā kliķe zaudēja ietekmi pār cilvēku prātiem.
Lai apkarotu brīvu informācijas paušanu un izplatīšanu, pasaules varenie baņķieri izdomāja brendu fake news.
Globālie sociālie mediji jau ir sākuši cenzūru, atsaucoties uz fake news. Bet patiesībā tas ir mēģinājums atgūt kontroli pār informāciju, atkal nodibināt informācijas monopolu.
Patiesībā fake news lielos apmēros izplata lielās mainstream kompānijas.

+3
-3
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu