''Vienotība" neatbalstīs nekvalitatīvu nodokļu reformu, bet atbalstot valdību • IR.lv

”Vienotība” neatbalstīs nekvalitatīvu nodokļu reformu, bet atbalstot valdību

40
Koalīcijas padome. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ārvalstu investori iesaka nodokļu reformu sākt ar 2019.gadu

Partija “Vienotība” neatbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes, kamēr tās nebūs kvalitatīvi izstrādātas, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) paziņoja Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa. Kā ziņo aģentūra LETA, vienlaikus gan Āboltiņa, gan partijas līderis Andris Piebalgs pauda atbalstu ZZS valdībai.

“Vienotības” ministri nepiedalīsies balsojumā par valdības pamatnostādnēm un iesniegs savu atsevišķo viedokli. Partija nevarot atbalstīt pamatnostādņu pašreizējo projektu, jo netiek sasniegti izvirzītie mērķi – politiskais spēks neredz, ka ar šo plānu tiktu mazināta nevienlīdzība, nav pilnīgas skaidrības, kā reforma palīdzēs ekonomikas attīstībai, tāpat neparādās informācija, kā kompensēt ieņēmumu samazināšanos. Ir daudz neatbildētu jautājumu, piemēram, par finansējumu veselības aprūpei, sacīja Āboltiņa.

Kučinskis norādīja, ka viņam pašlaik ir grūti sniegt sīkāku skaidrojumu par tālāko rīcību. Premjerministrs secinājis, ka “Vienotība” lēmumu par pamatnostādnēm pieņēmusi jau pirms tikšanās. No koalīcijas partnera neesot skaidrs piedāvājums, kā tālāk rīkoties, pauda valdības vadītājs, skaidrojot, ka ir gatavs piekāpties un ir iespēja atrast kompromisu, “bet ir jābūt ticībai, ka mēs gribam kaut ko pieņemt”.

Ministru prezidents prognozēja, ka vēl būs nepieciešama papildu saruna gan ar koalīcijas partiju līderiem, gan ministriem par tālāko virzību šajā lietā. “Būs jāsatiekas vēlreiz,” pauda premjers. Rīt, 3.maijā, pirms valdības sēdes, kurā paredzēts spriests par nodokļu pamatnostādnēm, ir paredzēta koalīcijas sanāksme. Vaicāts, vai koalīcijas nevienprātības dēļ ir apdraudēta valdības stabilitāte, Kučinskis atbildēja, ka vispirms jāgūst skaidrība par situāciju.

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) iesaka izstrādāt kvalitatīvu nodokļu reformas piedāvājumu un to sākt ar 2019.gada 1.janvāri, nevis ar nākamgad, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) žurnālistiem sacīja ĀIPL vadītāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Kā vēsta LETA, viņa atgādināja, ka ārvalstu investori jau vairākus gadus norāda uz novecojušo Latvijas nodokļu sistēmu un nepieciešamību to mainīt. Tomēr ĀIPL dara bažīgu tas, kādā tempā un cik kvalitatīvi tiks sagatavotas likumu normas. “Patlaban koalīcijā spriež – pieņemt vai nepieņemt nodokļu politikas pamatnostādnes, bet darbs pie attiecīgu likumu grozījumiem vēl tikai gaidāms. Ārvalstu uzņēmējus biedē tas, ka ir pārāk maz laika, lai kvalitatīvi izstrādātu likumus,” sacīja Elksniņa-Zaščirinska.

Valdība nodokļu reformai ir izvirzījusi četrus galvenos mērķus – konkurētspēja, vienlīdzība, cīņa ar ēnu ekonomiku un taisnīgums. Elksniņas-Zaščirinskas ieskatā nevienlīdzība un taisnīgums tiks nodrošināti, tomēr nav skaidras atbildes par to, kādā veidā nodokļu politika uzlabos konkurētspēju. Viņa atzina, ka patlaban pasaulē ir novērojama pozitīva ekonomikas izaugsmes tendence, kas nozīmē, ka tāda tā sagaidāma arī Latvijā, un tas ir labs fons, lai Latvijā ieviestu nodokļu reformu. Tomēr pēc ekspertes domām, nodokļu politiku nevajadzētu skatīt atrauti no administrēšanas uzlabošanas.

Komentāri (40)

fretka 03.05.2017. 09.01

”Vienotība” neatbalstīs nekvalitatīvu nodokļu reformu, bet atbalstot valdību

———-

Kārtējais virsraksts curiku valodā (jeb SIMBOLISKAJĀ, arī eirokrieviem pieņemamajā Latvijas valsts valodā).

Normālā latviešu valodā varam to pārtulkot divējādi:

1. ”Vienotība” neatbalstīs nekvalitatīvu nodokļu reformu, bet ATBALSTĪS valdību

2. ”Vienotība” neatbalstīs nekvalitatīvu nodokļu reformu, TOMĒR atbalstot valdību

+2
-2
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 02.05.2017. 18.56

nekas tur nebūs , rīt lembe pirms valdības seedes nodos puteni , sauks vienotību par trakiem , mētāas pa galdu papīrus un aizies viss kaa gkungs vēlas.

+1
-8
Atbildēt

3

    jurisml_inbox_lv > 03.05.2017. 08.48

    tiem mīlīt nav nekādas teikšanas pie pirmā galda , patreiz lembe galvenais režisors politteijāterī un pieskatītājs shodņakā

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > 03.05.2017. 09.00

    Aiz tiem stāv visa milzīgā teoristiskā, narko, ieroč un cilvēktirgoņu organizācija, Krievijas FSB, kam ir atslēgas no visiem vienotībnieku skeletu skapjiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > 03.05.2017. 08.04

    Vai Meļņiku, Zaharjinu, Savicki, Rāvi, Korenu, pavisam zem tepiķīša esi paslaucījis, tiem nekāda teikšana vairs nav? Utubunga Lembergs pērn nopelnījis knapi pāri pusmiljonam, Vairoga & Zobena bruņiniekam Savickim tikai uz TECII 2. kārtā patērētās gāzes sanāks daudz vairāk, nemaz nerunājot par UA vairumtirgotājiem: Esterkinu, Suharenko, Fiļu un Berni, vai pastāvīgiem valsts pasūtījumu saņēmējiem: “Skonto būve”, Re&Re un Binders.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

basta 02.05.2017. 17.53

Vai Vienotības valdības darba sabotēšanas mērķis būtu ārkārtas Saeimas vēlēšanas?

0
-11
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu