Sankciju sarakstā iekļautie Krievijas miljardieri izmanto Latvijā reģistrētas firmas • IR.lv

Sankciju sarakstā iekļautie Krievijas miljardieri izmanto Latvijā reģistrētas firmas

12
Foto: pixabay.com

”Nekā personīga”: Putinam pietuvinātie brāļi Rotenbergi turpina slēpti darboties Eiropā

Pēc Krimas aneksijas Eiropas Savienības (ES) un ASV veidotajā sankciju sarakstā iekļautie miljardieri brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi turpina slēpti darboties Eiropā, izmantojot vairākas Latvijā dibinātas firmas un kādu uzticamu sabiedroto no Maskavas, svētdien vakarā vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Kā citē aģentūra LETA, to atklājot Lietuvā dzīvojošā Krievijas opozicionāra Mihaila Maglova pētījums. Maglovs pārstāv kustību “Solidaritāte”. Kā vēsta raidījums, līdz sankciju noteikšanai Latvijā strādāja brāļu Rotenbergu Krievijas bankas “SMP bank” filiāle. No sankcijām banka izvairījās, jo 2014.gadā to pārsauca par “Meridian Trade Bank” un tās akcijas nopirka menedžments. Opozicionāra pētījumā esot atklāts, ka ar uzticamiem “SMP bank” darbiniekiem Rotenbergi slēpti turpina biznesu Latvijā.

Rotenbergu uzticamības persona esot Deniss Pospelovs. Viņš savulaik “SMP bank” bijis priekšsēdētāja pirmais vietnieks. Pospelovs uz sava vārda reģistrēja firmas Kiprā, kas dibināja firmas Maskavā, Sanktpeterburgā un Tjumeņā. Tās būvēja un attīstīja nekustamos īpašumu projektus.

Pirms trim gadiem tieši brīdī, kad rietumi pret Krieviju noteica sankcijas, Pospelovs pēkšņi uzrakstīja atlūgumu un augsto amatu bankā atstāja. Pēc dažiem mēnešiem Pospelovs 2014.gada decembrī Latvijas Uzņēmumu reģistrā reģistrēja firmu “DOP Investment”. Tajā viņš ir vienīgais īpašnieks un valdes loceklis.

Divu gadu laikā Pospelovs Latvijā ir izvērsis sazarotu un sarežģītu uzņēmumu struktūru, vēsta “Nekā personīga”. Tajā figurē cilvēki, kas savulaik bijuši vai joprojām ir saistīti ar “ABLV bank” un tās meitas uzņēmumiem, norāda raidījums.

Viens no šādiem biznesiem ir reģistrēts Lāčplēša ielā. No 2015.gada decembra Pospelova firmai pieder 25% uzņēmumā “Money express credit”. Pospelovs ir firmas padomes priekšsēdētājs. Viens no padomes locekļiem ir Leonīds Kiļs – “ABLV bank” meitas kompānijas “ABLV Asset Management” valdes priekšsēdētājs. Pēc pēdējiem datiem “Money express credit” apgrozījums bijis 1,9 miljoni eiro un tā nodarbojas ar finanšu pakalpojumiem, kredītiem un juvelierizstrādājumiem. Firmas adresē Pospelovu sastapt neizdevās.

Apjomīgāks Rotenbergu uzticamības personas Pospelova bizness atrodas Skanstes ielas biroju mājā zem viena jumta ar Valsts kontroli, noskaidrojis “Nekā personīga”. Te ēkas divos stāvos izvietots uzņēmums “IMG”. Šajos birojos reģistrētas trīs firmas, kuras Pospelovs dibinājis kopā ar “ABLV Asset Management” valdes priekšsēdētājam Kiļam piederošo firmu “LK Investment” un savulaik ar “ABLV Asset Management” saistītā Vadima Burceva uzņēmumu “VIB Investment”.

Firmas “AFI Investīcijas” un “PV Investīcijas” katra reģistrējusi 1 miljona eiro pamatkapitālu, “Bonds Invest” – 9,2 miljonus eiro. Kā liecina pētījums, šīs firmas izdevušas obligācijas vairāk nekā 48 miljonu ASV dolāru vērtībā un tirgo tās arī ASV un Lielbritānijā.

Krievijā ir reģistrēts uzņēmums ar tādu pašu nosaukumu kā Rīgā – “IMG” jeb “Integral Management Group”. Maskavā šī firma tiek uzdota par vienu no lielākajām holdingkompānijām no Austrumeiropas, kam galvenais “sēdeklis” atrodas Rīgā. Starp holdinga partneriem minēta arī “ABLV bank”.

Starp šīs it kā no rietumiem nākušās firmas projektiem uzrādītas tās pašas viesnīcas, biznesa centri un izklaides parki Maskavā, Sanktpēterburgā un Tjumeņā, kurus savulaik brāļu Rotenbergu uzticamības persona Pospelovs bija reģistrējis vairākām Kiprā dibinātām firmām. Pašlaik šie īpašumi tiek uzrādīti kā Latvijā reģistrētu firmu investīciju objekti. Viens no tiem ir jauns vairāku daudzstāvu māju guļamrajons netālu no Maskavas, vēsta “Nekā personīga”.

“ABLV Bank” rakstiskā atbildē raidījumam norāda, ka tā stingri ievēro sankciju režīma normas un neapkalpo sankciju sarakstā iekļautās personas. Par vairāku “ABLV Bank” meitas uzņēmumu valdes priekšsēdētāja Kiļa dalību dažādos ar banku nesaistītos biznesa projektos finanšu iestāde no komentāriem atturējās.

Viens no Pospelova partneriem Latvijā Burcevs raidījumam norāda, ka viņa rīcībā nav informācijas, kas apstiprinātu “SMP bank” agrākā darbinieka naudas saistību ar brāļiem Rotenbergiem. Tās esot Pospelova privātās investīcijas, un viņš firmas Latvijā dibinājis tikai tāpēc, ka novērtējis te labo biznesa vidi.

Komentāri (12)

ramonaskerberga 02.05.2017. 16.27

Sāc finansēt algas, nodokļus, jaunos projektus un savu augošo biznesu jau šodien! Aizdevums biznesam pret izrakstīto rēķinu! https://www.cityfinances.lv/rekinu-finansesana/

0
0
Atbildēt

0

vvilums 01.05.2017. 20.22

Krimināla valsts jau nu izdomās, kā apšmaukt un apiet ES uzliktās sankcijas.

0
0
Atbildēt

1

    basta > vvilums 01.05.2017. 20.41

    Tikai valstīs, kur tai ir nopirkti un sakompromitēti lielākā daļa politiķu. Polijā, Igaunijā vai Lietuvā, kremļa emisāri sastopas ar milzīgām grūtībām.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

basta 01.05.2017. 16.13

Ja tos nepiesegtu IeM, DP un SAB, nekas tāds nevarētu notikt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu