Apgabaltiesa Juraša prasībā pret KNAB par atšķirīgu attieksmi piedzen 1800 eiro • IR.lv

Apgabaltiesa Juraša prasībā pret KNAB par atšķirīgu attieksmi piedzen 1800 eiro

33
Juris Jurašs. Attēls no lsm.lv.

Grozīts pirmās instances tiesas spriedums, daļēji apmierinot prasību

Rīgas apgabaltiesa šodien par labu bijušajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšniekam Jurim Jurašam prasībā pret biroju par atšķirīgas attieksmes izbeigšanu piedzina zaudējumus 800 eiro, kā arī morālā kaitējuma kompensāciju 1000 eiro, vēsta aģentūra LETA.

Kā informēja tiesas pārstāvis Raimonds Ločmelis, neminot personas vārdu, apgabaltiesa daļēji apmierināja KNAB bijušās amatpersonas prasību un grozīja pirmās instances spriedumu par atšķirīgas attieksmes izbeigšanu, zaudējumu un morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu, kā arī par darba devēja lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem.

Tiesa atzina, ka KNAB ir pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu un aizliegumu radīt nelabvēlīgas sekas pret bijušo tās amatpersonu, un uzlika KNAB par pienākumu izbeigt atšķirīgu attieksmi pret šo amatpersonu. Par labu Jurašam no KNAB nolemts piedzīt zaudējumus 800 eiro, kā arī morālā kaitējuma kompensāciju 1000 eiro apmērā. Prasība tika noraidīta daļā, kurā bijusī KNAB amatpersona lūdz atzīt par spēkā neesošu KNAB priekšnieka 2015.gada 4.decembra rīkojumu par disciplinārlietas izbeigšanu. Reklāma

Papildus no KNAB valsts ienākumos piedzīta nesamaksātā valsts nodeva. Spriedumu var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no pilna sprieduma sagatavošanas dienas, kas ir noteikta 10.maijā. Lieta tika skatīta slēgti.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn nolēma, ka birojam jāatmaksā 1800 eiro zaudējumi un morālā kaitējuma atlīdzinājums Jurašam, prasību apmierinot daļēji. Tiesa nolēma atcelt KNAB bijušā priekšnieka Jaroslava Streļčenoka 2015.gada 4.decembra rīkojumu par disciplinārlietas izbeigšanu. Tiesa atzina, ka KNAB ir pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu, kas radījis nelabvēlīgas sekas pret Jurašu, un nolēma piedzīt no KNAB par labu Jurašam zaudējumus 800 eiro un morālā kaitējuma atlīdzinājumu 1000 eiro apmērā.

Tiesa noraidīja Juraša prasību pret KNAB daļā par Ētikas komisijas 2015.gada 14.septembra lēmumu atzīšanu par spēkā neesošu. Iepriekš vēstīts, ka KNAB Ētikas komisija Juraša paustajā intervijā «Ir» saskatīja Ētikas kodeksa pārkāpumus un pret Jurašu tika sākta disciplinārlieta, kas noslēdzās ar aizrādījumu.

Paralēli norit vēl viena tiesvedība, un Administratīvā rajona tiesa 6.martā apmierināja Juraša pieteikumu atzīt par spēkā neesošu rīkojumu atbrīvot viņu no amata KNAB. Tiesā pret biroju vērsušies gan Jurašs, gan ilggadējā KNAB amatpersona Juta Strīķe, kā arī bijusī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

Jau ziņots, ka KNAB notika reorganizācija un ar KNAB nu jau bijušā priekšnieka Streļčenoka rīkojumu izveidota vērtēšanas komisija, kas konstatēja, ka četru darbinieku profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem izvirzītajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām.

Starp četriem darbiniekiem, ar kuriem dienesta tiesiskās attiecības tika izbeigtas, ir Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Jurašs, viņa vietnieks Mārtiņš Lode un Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Šikore. Rīkojumu, kas paredz izbeigt dienesta tiesiskās attiecības, saņēma arī kāda Juridiskās nodaļas galvenā speciāliste.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu