Makrons un Lepēna iekļūst Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā (papildināta) • IR.lv

Makrons un Lepēna iekļūst Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā (papildināta)

33
Emanuels Makrons. Foto: AP-LETA

Visvairāk balsu – teju ceturtdaļu – pirmajā kārtā saņēmis centrists Emanuels Makrons

Pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas noskaidrots, ka svētdien notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmis centrists Emanuels Makrons un galēji labējā Marina Lepēna, apstiprinot aptauju veicēju prognozes, vēsta aģentūras LETA-REUTERS.

Pirmajā kārtā Makrons saņēmis 23,82% balsu, Lepēna – 21,57%, konservatīvais Fransuā Fijons – 19,95 un kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons – 19,50% balsu, vēsta Francijas telekanāls “France 24”. Tas nozīmē, ka bijušajam ekonomikas ministram Makronam un Nacionālās frontes līderei Lepēnai būs jācīnās vēlēšanu otrajā kārtā 7.maijā.

Politico.eu vēsta, ka Makrona panākums dod cerību vienotas Eiropas piekritējiem un jau apsveikta Vācijā. Paaugstinājies arī eiro kurss, taču to eksperti vērtē kā īslaicīgu reakciju.

Uzrunājot atbalstītājus Parīzē, Makrons sacīja, ka “šis ir bezprecedenta mirklis vēsturē”. Viņš sacīja, ka pagājušajā gadā, nodibinot politisku kustību “En Marche!” (“Uz priekšu!”), viņi ir mainījuši Francijas politisko seju. Makrons norādīja, ka nepieciešams salabot politisko sistēmu, kas pēdējos 30 gados nav spējusi atrisināt problēmas, un radīt jaunu politisko ainavu Francijā un Eiropā. Viņš solīja ievest Francijas politikā jaunas sejas un jaunus talantus.

Netieši norādot uz Lepēnu, Makrons sacīja, ka vēlas būt patriotu prezidents un iestāties pret draudiem, ko rada nacionālisti. “Es vēlos runāt ar visiem Francijas pilsoņiem,” viņš piebilda. Fijons un sociālistu kandidāts Benuā Amons, kurš pirmajā kārtā spēja iegūt tikai 6,4% balsu, paziņojuši, ka otrajā vēlēšanu kārtā atbalstīs Makronu.

Arī Lepēna uzrunā saviem atbalstītājiem nodēvēja šo par vēsturisku mirkli. “Ir pienācis laiks atbrīvot Francijas tautu no uzpūtīgās elites, kas vēlas diktēt, kā tai uzvesties,” paziņoja Lepēna, kura sevi nodēvēja par tautas kandidāti. “Pirmais solis (..) ir sperts. Šis rezultāts ir vēsturisks,” sacīja Lepēna, uzsverot, ka uz spēles likta “Francijas izdzīvošana”.

Francijā svētdien notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kas tika rīkota pastiprinātos drošības apstākļos, reaģējot uz to priekšvakarā Parīzes centrā notikušo kārtējo islāma ekstrēmistu uzbrukumu. Vēlēšanās startēja 11 kandidāti. Tajās reģistrēta augsta vēlētāju aktivitāte – ap 70% balsstiesīgo.

Komentāri (33)

Anonīms 24.04.2017. 09.48

Nedaudz nošokeja LSM, kas pazinoja ka ka Lepenai ir 24%, izradas zinas LSM nem no Sputnik, savadi gan …….

+8
-4
Atbildēt

4

    Svešinieks > Anonīms 24.04.2017. 11.10

    izradas zinas LSM nem no Sputnik

    Tas ir viss, kas jāzina par LSM.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Anonīms 24.04.2017. 11.35

    andris_rivaner. Ziņa bija pareiza – skaitot balsis, situācija mainās.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Anonīms 24.04.2017. 12.52

    Delfos arī visu nakti līdz agram rītam stāvēja tāda info – ka pēc aptuveni puses balsu saskaitīšanas Lepēnai ir gandrīz 24% un Makronam, ja pareizi atceros, kaut kas ap 21,5. Mūsu medijos no rīta tik parādījās info, ka esot gandrīz visas balsis saskaitītas un priekšā tomēr Makrons.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 24.04.2017. 11.46

    Es gan visu laiku skatijos http://elections.interieur.gouv.fr/presidentielle-2017/index.html, oficalo Francijas valdibas lapu, un neko tadu neredzeju, varbut palaidu garam.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

lno 24.04.2017. 12.25

west 24.04.2017. 08.43

Skumji. Viens ir par Francijas un visas Eiropas turpmāku musulmanizāciju, otra skrien pie Putina draudzēties. Abi varianti no mūsu viedokļa ir vienlīdz slikti.

Pastāv klusa cerība, ka Lepēna nav nemaz tik prokrieviska, kā to mēģina uzpūst “liberāļu” masu melošanas līdzekļi. Ar Trampu bija tas pats.

Redzēsim..

+11
-9
Atbildēt

2

    lno > west 24.04.2017. 11.32

    nomale. Centrists? Nesmīdini, kreisais, Olanda cilvēks. 2015. bija par sankciju atcelšanu RU. Francijā nav izcilu, mums atbalstamu kandidātu.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > west 24.04.2017. 08.53

    Skumji? No visiem iespējamajiem variantiem centrists Makrons ir vislabākais. Kas tie pārējie? Sankciju atcēlēji un ultra musulmanizētāji.

    +15
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu