Lielbritānijas parlaments atbalsta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu • IR.lv

Lielbritānijas parlaments atbalsta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu

16
Britu parlaments. Foto: rudaw.net

 

Lielbritānijas parlaments trešdien atbalstījis premjerministres Terēzas Mejas ieceri šogad 8.jūnijā rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, vēsta aģentūras LETA-AFP/AP. Par vēlēšanu rīkošanu nobalsoja 522 likumdevēji, pret – 13. Kārtējām parlamenta vēlēšanām būtu bijis jānotiek 2020.gadā – gadu pēc “Brexit” sarunu noslēguma.

Meja trešdien pirms balsojuma aizstāvēja savu lēmumu par pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu rīkošanu, sakot, ka tā tiks nostiprinātas valdības pozīcijas sarunās par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Meja noraidīja pārmetumus par lēmumu trešo reizi divu gadu laikā sūtīt pilsoņus pie balsošanas urnām.

“”Brexit” nav tikai vēstule, kurā teikts, ka mēs vēlamies iet prom. Tā ir īstas vienošanās panākšana no Eiropas,” sacīja Meja. Ja Lielbritānija turpinātu sarunas ar bloku, tuvojoties nacionālajām vēlēšanām, “eiropieši to varētu uzskatīt par vājuma laiku, kad viņi var vērst pret mums spiedienu”, Meja skaidroja laikrakstam “The Sun”.

Pateicoties 8.jūnija pirmstermiņa vēlēšanām, premjerministrei vai politiķim, kas nāks viņas vietā, būs vairāk laika, lai pirms nākamajām vēlēšanām pabeigtu “Brexit”. Meja sacīja raidorganizācijai BBC, ka viņas politiskie oponenti centušies “graut “Brexit” procesu” pat pēc tam, kad parlaments bija pilnvarojis sākt sarunas par ”šķiršanos” no ES.

Mejas konservatīvajiem pašlaik ir 330 no 650 parlamenta vietām. Sabiedriskās domas aptaujās torijiem ir ievērojams pārsvars pār opozīcijas leiboristiem, un Meja cer, ka vēlēšanu rezultātā viņa saņems no vēlētājiem personīgu mandātu, bet konservatīvie iegūs lielāku pārsvaru parlamentā.

Meja noraidījusi iespēju, ka viņa varētu piedalīties priekšvēlēšanu debatēs televīzijā. “Mēs nepiedalīsimies televīzijas debatēs,” sacīja Meja, piebilstot, ka politiķiem kampaņas gaitā būtu jātiekas ar vēlētājiem.

Liberāldemokrātu līderis Tims Farons sacīja, ka raidorganizācijām tomēr vajadzētu rīkot debates, Mejas vietā novietojot tukšu krēslu. “Premjerministres mēģinājums izvairīties no pārbaudes apliecina, ka viņa ar nicinājumu izturas pret sabiedrību,” viņš sacīja.

Komentāri (16)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu