VID "Daugavpils dzirnavnieka" maksātnespējas procesā zaudējis miljonu • IR.lv

VID “Daugavpils dzirnavnieka” maksātnespējas procesā zaudējis miljonu

22
Foto: Ieva Čīka, LETA

Naudu vēl cerot atgūt policijas sāktā kriminālprocesa rezultātā, vēsta TV raidījums

Valsts ieņēmumu dienests (VID) “Daugavpils dzirnavnieka” maksātnespējas procesā zaudējis miljonu eiro. VID cer, ka Valsts policija sāktajā kriminālprocesā spēs pierādīt krāpšanu un tādā ceļā naudu varētu atgūt, ziņo TV3 raidījums “Nekā personīga”, vēsta aģentūra LETA.

AS “Daugavpils dzirnavnieks” bankrotēja 2014.gada decembrī, tādēļ sākās tā mantas izpārdošana. Viens no vērtīgākajiem īpašumiem bija akciju kontrolpakete Latvijas lielākajā zivjaudzētavā “Nagļi”. Tā apsaimnieko gandrīz 2000 hektāru plašus zivju dīķus pie Lubānas ezera, kur audzē karpas.

Īsi pirms bankrota “Daugavpils dzirnavnieka” akcionāri šo īpašumu pārdeva paši sev. Vēlāk garā darījumu ķēdē Zivjaudzētavas akcijas nonāca pie akciju sabiedrības “Tukuma straume” padomes priekšsēdētāja vietnieces Aldonas Šlukas.

“Daugavpils dzirnavnieka” vērtīgākais īpašums bija graudu pirmsapstrādes komplekss pilsētas pievārtē. Nodokļu administrācija tam bija uzlikusi hipotēku, lai nodrošinātu 1,8 miljonu nodokļu parādu. Tomēr pirmā roka uz šo kompleksu bija bankai, no kuras akciju sabiedrība bija aizņēmusies 1,2 miljonus eiro.

Maksātnespējas administratora algoti vērtētāji noteica, ka kompleksa cena ir 1,9 miljoni eiro. Īpašums bija jāpārdod izsolē un šo summu noteica par izsoles sākuma cenu. Izsole izgāzās. Lai gan bija pieteikušies graudkopības nozares smagsvari “Latraps” un “Baltic agro”, solīšana izvērtās par farsu. Vairākkārt sevi pārsolot, uzvarēja firma “Lat export holdings”. Nesamērīgi augsto cenu, 5,5 miljonus eiro viņi nesamaksāja.

Tāpēc iegādāties īpašumu bija tiesības otras augstākas cenas solītājam zivsaimniecībai “Nagļi”. Uzņēmuma pārstāvis Gints Lazdiņš solīja 5 miljonus eiro. Taču arī šis pircējs īpašumu neiegādājās. Lai gan “Latraps” bija gatavs maksāt 3 miljonus, administratore izlēma, ka otru izsoli nerīkos, bet atdos īpašumu par sākuma cenu nodrošinātajam kreditoram. 2015.gadā bankas prasījumu pret maksātnespējīgo “Daugavpils dzirnavnieku” bija nopircis graudu pārstrādes uzņēmums “Tukuma straume”.

Izsoli tiesā apstrīdēja gan kooperatīvs “Latraps”, gan VID. Sūdzībās tiesai minēts, ka abu augstāko cenu solītāju darbības rada pamatu bažām par ļaunprātīgu rīcību, kas vērsta uz to, lai AS “Tukuma straume” iegūtu īpašumu par izsoles sākuma cenu.

Tagad nodokļu administrācija cer, ka shēmošanu izdosies pierādīt Valmieras policijai. Krimināllieta par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā policijā atrodas jau vairāk nekā gadu, taču lietā nav neviena aizdomās turamā, arī strīdus īpašums nav apķīlāts.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu