Trešdien LNB notiks filmas "Vārpa - apsolītā zeme" pirmizrāde • IR.lv

Trešdien LNB notiks filmas “Vārpa – apsolītā zeme” pirmizrāde

31
Filmas publicitātes attēls

Filma sniedz ieskatu latviešu baptistu izceļošanā no Latvijas uz Brazīliju 20.gadsimta 20.gadu sākumā

Trešdien, 12. aprīlī plkst.18.20 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks Bruno Aščuka filmas “Vārpa – apsolītā zeme” pirmizrāde, raksta aģentūra LETA. Filma sniedz ieskatu latviešu baptistu izceļošanā no Latvijas uz Brazīliju 20.gadsimta 20.gadu sākumā. 

Dokumentālo filmu veidojis muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē” sadarbībā ar “Studija Centrums”. Filma tapusi, balstoties uz vēsturnieces Brigitas Tamužas ilggadējiem pētījumiem, kas aizsākās ar ekspedīcijām 1999. un 2001.gadā. Pētot latviešu izceļošanu uz Brazīliju, Brigita Tamuža kopā ar muzeja “Latvieši pasaulē” darbinieci Mariannu Auliciemu devās vēl vairākās ekspedīcijās (2009., 2011. un 2013. gadā), lai papildinātu muzeja krājumu ar priekšmetiem, fotogrāfijām un interviju klāstu. 

Izmantojot vēsturiskas fotogrāfijas, dokumentus un dzīvesstāstus, parādīta izceļotāju dzīve Vārpas kolonijā tās dibināšanas un uzplaukuma laikā. Izceļotāju pēcnācēju intervijas ļauj ielūkoties Vārpas ikdienā mūsdienās un centienos saglabāt latviskumu. Atrodoties ilgstošā labprātīgā nacionālā un reliģiskā izolācijā, Vārpa līdz mūsdienām ir saglabājusies kā latviskuma saliņa Brazīlijas vidienē. 

Izceļošanas aculiecinieku emocionālie stāsti skatītājiem atklāj sarežģīto un grūtību pilno iedzīvošanos svešajā zemē – kur pirmajos gados nomira vairāk nekā 200 cilvēki. Muzejs uzaicināja projektā iesaistīties operatoru Valdi Celmiņu, kurš piedalījās divās pēdējās ekspedīcijās. Sākotnējā iecere bija izveidot īsus sižetus un interviju fragmentus muzeja mājaslapai, taču pamazām tā pārauga idejā par pilnmetrāžas dokumentālu filmu. Filmas mūziku komponējis Platons Buravickis.

Filmas tēmu papildina vēsturisko fotogrāfiju izstāde “VĀRPA. Latviešu kolonija Brazīlijā 20. gadsimta 20. – 30. gadu fotogrāfijās”. Tā apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5. stāvā līdz 23. aprīlim. Izstādi sagatavojis muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē”.

Filma no piektdienas skatāma kinoteātrī “Ksuns”

Vairāk muzeja mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu