Nodokļu reforma jāsāk nekavējoties • IR.lv

Nodokļu reforma jāsāk nekavējoties

40
Foto: Ieva Čīka, LETA
Aigars Rostovskis

Pārmaiņu mērķis – uzņēmumu attīstība un vairāk naudas cilvēku makos

Nodokļu reforma jāsāk tagad un nekavējoties, lai pēc dažiem gadiem varam teikt – nenobijāmies un esam uz pareizā ceļa! Tieši tā gribas teikt par plānoto nodokļu reformu, pie kuras pēdējo gadu strādā ne tikai Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar dažādām nozaru asociācijām, bet arī Latvijas Banka, Finanšu ministrija un citas organizācijas.

Pašlaik nav skaidrs, kā interesēs ir paust viedokli par stratēģijas fiskālo efektu un regulāri izraut atsevišķus skaitļus no kopējā aprēķina konteksta, papildus vēl norādot, ka darbs notiek slepeni. Varu vien piebilst, ka tik kupli apmeklētas sanāksmes, kur pietrūkst sēdvietu, lai diskutētu par jauno nodokļu politiku, vēl nav bijušas, jo pieaicinātas ne tikai nevalstiskās organizācijas, bet arī plaši pārstāvēti dažādu nozaru uzņēmēji, pašvaldības un valsts pārvalde.

Ticiet man – ieguvēji būs visi! Gan tie, kuru maciņā būs vairāk naudas, jo samazināsies darbaspēka nodokļi un neapliekamais minimums, gan uzņēmēji, kuriem būs lielāka motivācija ieguldīt savā attīstībā. Tie arī ir galvenie nodokļu reformas mērķi, kurus vēlamies sasniegt.

Jau vairākus gadus esmu paudis viedokli, ka ilgtspējīga ekonomikas izaugsme ir iespējama tikai tad, ja uzņēmēju organizācijas kopā ar politiķiem un vadošajiem ierēdņiem, pamatojoties uz profesionāliem aprēķiniem un pētījumiem, spēs vienoties par labākajiem risinājumiem valstij.

Latvijas Bankas ekonomisti skaidri pateikuši – ja nebūs izmaiņu, ekonomika attīstīsies, bet ne tik strauji, kā vēlamies.

Ja iesim to ceļu, ko norādījusi Pasaules Banka, kur galvenais uzsvars ir uz nodokļu palielināšanu tiem, kuri jau tos godprātīgi maksā, panāksim pilnīgi pretēju efektu – maksātspējīgo iedzīvotāju neapmierinātība pieaugs un cilvēki turpinās aizbraukt.

Jāpiekrīt viedoklim, ka atsevišķos punktos jaunā nodokļu stratēģija rada patēriņa nodokļu pieaugumu. Taču ņemot vērā to, ka plānots palielināt minimālo algu un celt neapliekamo minimumu, domājams, ka cilvēkiem būs lielākas iespējas iegādāties preces un pakalpojumus, stimulējot iekšējo patēriņu. Savukārt tiem uzņēmējiem, kuru primārais mērķis ir attīstīties, audzēt produktivitāti, iegādāties jaunas iekārtas un investēt darbības paplašināšanā, būs iespēja to darīt bez papildu izmaksām, jo paredzēts noteikt 0% reinvestētās peļņas nodokli.

Tas nozīmē, ka bizness uzrādīs reālo peļņu, lai varētu saņemt labākus kredītu piedāvājumus un tādā ceļā audzētu savu kapitālu un konkurētspēju.

Pirms nedēļas parādījās informācija, ka Finanšu ministrijas aprēķini liecina – samazinot iedzīvotāju ienākumu nodokli un uzņēmumu ienākumu nodokli nosakot 0% apjomā reinvestētajai peļņai un 20% dividendēm, valsts budžets kopumā samazināsies par vairāk nekā 400 miljoniem eiro. Skatoties tikai uz zaudējumiem, tā varētu būt, bet mēs esam pārāk piesardzīgi ar kompensējošajiem mehānismiem, kuri šo summu būtiski samazina.

Pirmkārt, plānots palielināt akcīzes nodokli naftas produktiem, alkoholam un cigaretēm. Jau tagad, salīdzinot ar Igauniju, mēs maksājam salīdzinoši mazāk par šīm precēm, tādēļ reģionālā konkurētspēja necietīs. Tiek monitorēta situācija arī Lietuvā, neradot konkurētspējas riskus.

Noteikti jāpiemin pievienotās vērtības nodokļa reversa paplašināšana. Lai arī Finanšu ministrija ir ļoti piesardzīga aprēķinos, pētījumi un aplēses liecina – iespējams palielināt valsts budžetu līdz pat 100 miljoniem eiro, ja efektīvi tiks izskausti ”karuseļi” un krāpšanās. Turpināsies cīņa ar ēnu ekonomiku, kas būs iespējams, gan vienkāršojot nodokļu sistēmu un radot uzņēmējdarbības vidi tādu, ka vienkāršāk ir samaksāt nodokļus nekā meklēt veidus, kā to nedarīt, gan arī aicinot kompānijas atšifrēt savus darījumus ar zemāku naudas slieksni utt.

Pašreizējie aprēķini liecina, ka nākamā gada laikā valsts budžets cietīs aptuveni 30 miljonu eiro zaudējumus, taču vēlos atgādināt – tas ir tāpēc, ka kompensējošo mehānismu aprēķins ir ļoti piesardzīgs, kā arī pilnībā nav iekļauts iekšzemes kopprodukta plānotais pieaugums, ko ekonomisti prognozē vismaz 3% apjomā, bet ar reformu – ievērojami vairāk!

Līdz šim nopietna nodokļu sistēmas vērtējuma nebija.

Ik gadu, kad sākās valsts budžeta plāna gatavošana, radušies “caurumi” tika aizlāpīti ar jauniem nodokļiem vai esošo celšanu.

Ir sen pagājis laiks, kad šāda pieeja tika pieņemta. Mēs visi vēl arvien atceramies bezjēdzīgā solidaritātes nodokļa sekas, kur 30% šajā kategorijā ietilpstošo vienkārši samazinājās algas.

Mums ir jābeidz gausties un meklēt problēmas! Jāsāk rīkoties, jāparāda drosme, jāpārkārto nodokļu sistēmu tā, lai brīdī, kad pašlaik vēl papildu finansējumu nesošie Eiropas Savienības fondi samazinās vai beidzas, Latvijas ekonomika nevis sabrūk, bet gan turpina augt un attīstīties. Jo vienkāršāka un saprotamāka reforma būs, jo labāk attīstīsies bizness un iedzīvotāji katrs savā makā ieraudzīs vairāk naudas.

Aigars Rostovskis ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents.

Komentāri (40)

skaidrais 13.04.2017. 10.28

Rostovskis saka: “Mēs visi vēl arvien atceramies bezjēdzīgā solidaritātes nodokļa sekas, kur 30% šajā kategorijā ietilpstošo (lasi: tos, kas paši sevi dēvē par eliti, īsteniem “saimniekiem” savā zemē. Iespraudums mans. S.) vienkārši samazinājās algas.”, bet pats tai pat laikā LR1 aicina pacelties pāri pašlabumam Latvijas kopēja labuma nākotnē labad. Nu , gluži vienkārši, nepārliecina, Rostovska k-gs!

+14
-1
Atbildēt

1

    tonijs > skaidrais 15.04.2017. 16.11

    Šis jau no tās pašas sērijas: “Ja iesim to ceļu, ko norādījusi Pasaules Banka, kur galvenais uzsvars ir uz nodokļu palielināšanu tiem, kuri jau tos godprātīgi maksā, panāksim pilnīgi pretēju efektu – maksātspējīgo iedzīvotāju neapmierinātība pieaugs un cilvēki turpinās aizbraukt.” Lasi: Ja palielināsiet nodokļus, mums, miljonāriem, tad vienkāršā tauta turpinās aizbraukt :) Man arī neradās pārliecība, ka Rostovskis vairāk domātu par valsti un attīstību nekā par sevi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

zanE. 10.04.2017. 18.14

…nodokļu reforma ir nepieciešama, bet…ja tā tiešām ir nodokļu reforma, nevis slēpta nodokļu paaugstināšana…

…piedāvātā reforma gan izskatās pēc slēptas nodokļu paaugstināšanas…mūs mēģina pārliecināt, ka iedzīvotājiem pēc tās maciņi kļūs biezāki, tomēr tas īsti neatbilst patiesībai…

…piedāvājums paredz samazināt IIN, paaugstināt māmiņām/ģimenēm domātos pabalstus…rezultātā – atvieglojumi un neapliekamais minimums nelielajām algām nosedz to daļu par kuru nāktos maksāt IIN, līdz ar to iedzīvotāju ienākuma nodoklis nebūs jāmaksā, bet…ja netiek maksāts IIN, vairs nav iespēju atgūt pārmaksāto IIN par bērnu interešu pulciņiem, izglītībai, medicīnai un ārstniecībai iztērētajiem līdzekļiem…arī pārmaksāto IIN par ģimenes locekļiem…tātad – maciņš nekļūs biezāks…

…tiek spriests par VSAOI likmes paaugstināšanu…jā, Pēterim Strautiņam uzmetas zosāda, ja kāds sociālās iemaksas nosauc par nodokli, bet no nosaukuma nemainās makā atrodamo banknošu skaits…

…paaugstinās minimālo algu – ļoti jauki!…makā vidēji palikšot 40 eiro…taču – to “noēdīs” PVN likmes paaugstināšana siltumam un medikamentiem…par tūrisma pakalpojumiem nerunāsim – var nakšņot arī teltīs un visu vērot attālināti…:)

…paaugstinātais akcīzes nodoklis degvielai sadārdzinās ne tikai transporta izmaksas, arī piegādes un preču cenas…paaugstināta akcīze alkoholam, cigaretēm un azartspēlēm – normāls risinājums…

…gāzes cenas pieaugums mājsaimniecībām – par to jau izlemts un zināms konkrēts datums…

…starp citu – interesanti…ēnu ekonomika mūsu valstī budžetā iecērtot robu ~ 600 miljonu apmērā…bet…plānots budžetu papildināt ar 54 miljoniem no ēnu ekonomikas…hmm…ļoti ražīgs darbs tiek plānots ēnu ekonomikas apkarošanai…

…vai pēc šīm reformām mūsu maciņi kļūs plānāki vai biezāki?…nodokļi samazinās vai pieaug?…

+16
-6
Atbildēt

9

    Ēriks > zanE. 11.04.2017. 14.01

    …atgūt pārmaksāto IIN par bērnu interešu pulciņiem, izglītībai… medicīnai un ārstniecībai iztērētajiem līdzekļiem…arī pārmaksāto IIN par ģimenes locekļiem…neattiecas uz mani….taču – to “noēdīs” PVN likmes paaugstināšana siltumam un medikamentiem…arī neattiecas……gāzes cenas pieaugums mājsaimniecībām…neattiecas…nu nemaz tik slikti neizskatās cilvēkiem,kuri rūpējas par savu veselību,nedzīvo daudzstāvenēs ar centralizēto apkuri un nelieto gāzi.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Normunds > zanE. 12.04.2017. 21.13

    Vienotība visu šo ievārīja gadus vadot finanšu ministriju.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Absints > zanE. 11.04.2017. 12.44

    Zane, jūsu komentārs izskatās pēc kritikas par katru cenu, un argumenti tomēr nepārliecinoši. To kā jādara, jau esat jau nodemonstrējuši, laika ir bijis pietiekami, un tur nekas labs nav iznācis. Tāpēc, protams, var meklēt skabargu cita acī, bet…

    Tas, ka reformas ir vērstas tai virzienā, ko rekomendē Pasaules banka, izskatās, nav arguments priekš Jums, jo starppartiju greizsirdība ir lielāka.

    Protams vieglāk un drošāk ir nedarīt neko, un kritizēt citus…

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Normunds > zanE. 11.04.2017. 10.10

    bet…ja netiek maksāts IIN, vairs nav iespēju atgūt pārmaksāto IIN par bērnu interešu pulciņiem, izglītībai, medicīnai un ārstniecībai iztērētajiem līdzekļiem…arī pārmaksāto IIN par ģimenes locekļiem…tātad – maciņš nekļūs biezāks…

    —————-

    zanE, tādu atvieglojumu vairs nebūs vispār, izņemot atvieglojumi līdz 1200 eur par med pakalpojumiem. Un tas ir pareizi, jo cilvēks ar minimālo algu patreiz var dabūt atpakaļ ne vairāk kā 101,20 eur gadā, kamēr lattelekoma Gulbis saņēma atpakaļ vairāk kā 7000 eur gadā. Kārtējā Vienotības izgudrotā afēra, lai bagātie paliktu bagātāki, bet nabagi nabagāki.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Normunds > zanE. 12.04.2017. 21.12

    Un 3.pensiju līmenis, uzkrājošā apdrošināšana bez griestiem!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > zanE. 11.04.2017. 10.14

    Par diferencēto neapliekamo minimumu piekrītu. Turklāt tas rada demotivējošu trepi, kad vienā brīdī, cilvēks, kurš nopelna vairāk, uz rokas saņems mazāk. Tas nav tik akūti redzams, ja saņem cieto algu, bet kad cilvēks strādā divos darbos, vai virsstundas, saņem prēmiju, tad tāda diferencētā likme ir pilnīgs idiotisms. Tā vietā jābūt progresīvai IIN likmei.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 11.04.2017. 12.07

    …Normund…man žēl Tevi sarūgtināt, bet…Tu esi saputrojies par attaisnoto izdevumu atgūšanu…ir noteikti griesti, neatkarīgi no algas lieluma, cik iespējams gadā atgūt – 215 EUR par izglītību, interešu izglītību un medicīnu; 215 EUR par ziedojumiem partijām un pārmaksāto solidaritātes nodokļa daļu…Gulbis ir atguvis solidaritātes nodoklī pārmaksāto, kas ir 2016.gada jaunievedumus:

    – “Jaunā attaisnoto izdevumu norma saistīta ar solidaritātes nodokli, ko piemēro gada atalgojuma daļai virs valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) griestiem. 2016.gadā no algas virs 48 600 eiro jāmaksā solidaritātes nodoklis VSOAI apmērā – 34,09 procenti, 23,59 % maksā darba devējs un 10,50% – darba ņēmējs.

    Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likums tagad paredz, ka darbinieki, kuru algota darba ienākumi pārsniedz obligāto iemaksu maksimālo objektu, attaisnotajos izdevumos varēs iekļaut izdevumus, kas radušies, nomaksājot solidaritātes nodokli, no ienākumiem ieturēto uz darbinieku attiecināmo solidaritātes nodokļa daļu (10,50%).”

    …un kāds tam visam sakars ar Vienotību?…

    http://www.lvportals.lv/wwwraksti/TEMAS/2015/DECEMBRIS/BILDES_LIELAS/ATTAISNOTIE.JPG

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 11.04.2017. 12.55

    …Ķīps…nē, nu, Tu protams vari slēpto nodokļu paaugstināšanu saukt par veiksmīgu reformu…tikai…tad runā skaidru valodu un sauciet to īstajā vārdā – šis ir piemērots laiks nodokļu paaugstināšanai, mēs to darīsim, jo citādi nevaram…kaut ko izskata pēc samazināsim, lai sabiedrībai mierīgāks prāts…taču…kāds būs rezultāts?…vai Pasaules bankas ieteiktā nevienlīdzības samazināšana?…tak, nē!…

    …nevajag muļķot lētticīgos un runāt caur puķītēm, tā pati pozitīvisma kampaņa no Tavas puses vien sanāk…

    …Tev nerodas jautājums, kāpēc budžetā plānots iekasēt tikai 54 miljonus no ēnu ekonomikas apkarošanas, bet lielāko nodokļu sloga palielinājumu atkal uzlikt uz iedzīvotāju pleciem?…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 10.04.2017. 18.18

    …un vēl – joprojām zemo algu saņēmēji turpinās kreditēt valsti ar diferencēto neapliekamo minimumu – “aizdodot” savu naudu valstij, kuru varēs atgūt pēc vairāk kā gada…un bez procentiem… :)

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 10.04.2017. 11.50

pēdējie divi sižeti atbilstoši šim aicinājumam

https://www.youtube.com/watch?v=I1wA0w6IW4E

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu