Sprādzienos koptu baznīcās Ēģiptē 44 bojāgājušie • IR.lv

Sprādzienos koptu baznīcās Ēģiptē 44 bojāgājušie

32
Pēc terorista sarīkotā sprādziena koptu baznīcā Tantā. Foto: LETA-EPA

”Islāma valsts” pašnāvnieki terora aktus sarīkojuši Pūpolsvētdienas dievkalpojumu laikā

Sprādzienos divās kristiešu koptu baznīcās Ēģiptē svētdien gājuši bojā 44 un ievainoti vairāk nekā 100 cilvēki, paziņojušas valsts amatpersonas, vēsta aģentūras LETA-AP/AFP/DPA. Terorakti notikuši, kad baznīcās uz Pūpolsvētdienas dievkalpojumiem bija sapulcējušies daudz cilvēku.

Pirmā eksplozija notika Svētā Jura (koptu valodā Mar Girgis) baznīcā valsts ziemeļu pilsētā Tantā, kas atrodas apmēram 100 kilometrus no galvaspilsētas Kairas. Sprādzienā gājuši bojā 27 un ievainoti 78 cilvēki. Sprādziens noticis netālu no altāra, taču netiek ziņots, vai to sarīkojis terorists pašnāvnieks.

Otrā eksplozija nogranda Svētā Marka katedrālē Ēģiptes otrajā lielākajā pilsētā Aleksandrijā. Sprādzienā zaudējuši dzīvību 17, viņu vidū četri policisti, un ievainoti 40 cilvēki. Pēc amatpersonu teiktā, uzspridzinājies terorists pašnāvnieks, kad viņš apturēts pie baznīcas ieejas.

Par abiem sprādzieniem uzņēmies atbildību islāmistu ekstrēmistu grupējums “Islāma valsts”, vēstīja šī grupējuma propagandas struktūra “Aamaq”.

Ēģiptes prezidents Abdelfatāhs al Sisi pēc teroraktiem valstī uz trīs mēnešiem izsludinājis ārkārtas stāvokli. Prezidents norīkojis armiju apsargāt “vitālo un nozīmīgo infrastruktūru”, paziņojusi Sisi kanceleja. Uzbrukumus koptu baznīcām Ēģiptē nosodījusi ANO Drošības padome, paziņojumā tos nodēvējot par gļēvulīgiem.

Kopti ir apmēram 10% no Ēģiptes 90 miljoniem iedzīvotāju. 30 gadus ilgās prezidenta Hosnī Mubaraka valdīšanas laikā kopti tika vajāti un diskriminēti. Pēdējo gadu laikā desmitiem koptu kristiešu gājuši bojā reliģiska rakstura sadursmēs un uzbrukumos visā Ēģiptē. Kopti lielākoties atbalstīja prezidenta islāmista Mohammeda Mursi gāšanu, ko 2013.gadā sarīkoja armija tagadējā prezidenta Abdelfatāha al Sisi vadībā.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu