Stokholmā pūlī ietriecies autofurgons, nogalinot un ievainojot vairākus cilvēkus • IR.lv

Stokholmā pūlī ietriecies autofurgons, nogalinot un ievainojot vairākus cilvēkus

58
Notikuma vietas foto no LETA-EPA.

Zviedrijas Drošības policija apstiprina apzināti sarīkotu uzbrukumu

Stokholmā piektdien kādā lielveikalā, kas atrodas ļaužu pilnā gājēju ielā, ietriekusies kravas automašīna, nogalinot vairākus cilvēkus, ziņo Zviedrijas Radio. Kā vēsta aģentūras LETA-AFP/THE LOCAL/DPA, faktu, ka ir bojāgājušie, apstiprinājusi Zviedrijas Drošības policija (“Säpo”), piebilstot, ka ir arī liels skaits ievainoto.

“Säpo” paziņojusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums. Aculiecinieki stāsta, ka mediķi uz ielas sniedza palīdzību cietušajiem. Kāds no aculieciniekiem aģentūrai TT pavēstījis, ka redzējis iespējamos bojāgājušos, kas pilnībā pārklāti ar segām. Pāris stundas pēc incidenta ziņots par trim bojāgājušajiem.

Saņemtas ziņas, ka lielveikala “Åhlens city” apkārtnē dzirdēti šāvieni, taču tās pagaidām nav apstiprinātas. Incidents noticis Karalienes ielā (Drottninggatan), kas ir viena no Zviedrijas galvaspilsētas galvenajām iepirkšanās vietām. Policija trauksmes zvanu saņēmusi īsi pirms plkst.15 (plkst.16 pēc Latvijas laika).

Mediji vēsta, ka automašīna pēc ietriekšanās veikalā aizdegusies un no notikuma vietas paceļoties biezi dūmi. Policija ir norobežojusi notikuma vietu, gaisā riņķo helikopteri. Premjerministrs Stēfans Levēns paziņojis, ka noticis “uzbrukums Zviedrijai”. Viņš pavēstījis, ka pēc uzbrukuma ir aizturēta kāda persona.

Policija aicinājusi cilvēkus izvairīties no uzturēšanās Stokholmas centrā Sergela laukuma apkārtnē. Autofurgons, kuru uzbrucējs ietriecis pūlī, pieder alusdarītavai “Spendrups”, un uzņēmums jau paziņojis, ka spēkrats piektdien ticis nolaupīts, kamēr tā vadītājs izkrāvis alu pie kāda restorāna.

Zviedrijas ģenerālprokurora vietnieks Hanss Īrmans sestdien apstiprinājis, ka aizdomās par piektdien pastrādāto teroraktu aizturēts 39 gadus vecs Uzbekistānas pilsonis, vēsta aģentūras LETA-DPA/AP. Preses konferencē Īrmans tomēr atteicās apstiprināt, ka aizturētais sociālajos medijos būtu paudis atbalstu teroristiskajam grupējumam “Islāma valsts” vai citiem islāma ekstrēmistu grupējumiem.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka aizdomās turamā mobilais tālrunis un viņa sociālo mediju konti joprojām tiek pārbaudīti. Kā preses konferencē paziņoja Zviedrijas policijas priekšnieks Dans Eliasons, policija ir “pārliecināta”, ka aizturētais ir “īstā persona”, kura piektdien ar nolaupītu kravas automašīnu ietriecās vienā no Stokholmas lielveikaliem.

“Izmeklēšanas gaitā aizdomas ir pastiprinājušās,” norādīja Eliasons, piebilstot, ka tomēr nevar izslēgt arī citu personu iesaisti terorakta organizēšanā. Komentējot iepriekš medijos izskanējušas ziņas, ka autofurgonā, kas tika izmantots terorakta pastrādāšanā, atrasts spridzeklis, policijas priekšnieks apstiprināja, ka uziets tajā “neiederīgs priekšmets”. Tomēr Eliasons norādīja, ka pagaidām nav zināms, vai tas ir spridzeklis, turpināspārbaude.

Zviedrijas Drošības policijas (“Säpo”) priekšnieks Anderss Tornbergs atzina, ka aizdomās turamais jau iepriekš esot nonācis drošības iestāžu uzmanības lokā, taču ne pēdējā laikā. Tonbergs piebilda, ka Zviedrijas varasiestādes šobrīd izmeklēšanā sadarbojas arī ar citu valstu attiecīgajiem dienestiem, taču sīkākus paskaidrojumus atteicās sniegt.

Komentāri (58)

traductrice 07.04.2017. 19.38

Kā izrādās, Zviedriju nespēj glābt ne sociāli atbildīgā politika, ne pārticība, ne iecietība pret imigrantiem, ne neitralitāte.

Tie ir tie argumenti, kas Latvijai tiek “no augšas” un “no kaimiņiem” piesaukti, lai mēs draudzīgi sadzīvotu ar “saviem” imigrantiem. ļoti pamācoši.

+21
-11
Atbildēt

2

    Anonīms > traductrice 07.04.2017. 19.47

    nu Latvijā tie bēgļi nav – aizmukuši uz bagātām valstīm – mums ir tikai tas gods šiem maksāt pabalstus

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 07.04.2017. 19.56

    es nemaz nerunāju par tiem, kas aizbēguši, es par tiem, kuri lielā skaitā ir tepat – “mūsu vēsturiskais mantojums”.

    +17
    -10
    Atbildēt

    0

west 07.04.2017. 19.36

Kāda riebīga un slepkavnieciska automašīna !

Europā jau vairākas tādas ir bijušas. Labākajā gadījumaā ar nogalinātiem poļu šoferiem kabīnē. Pieminēt musulmaņu slepkavas nedrīkst. Kas to darīs, tas fašists. It īpaši “liberāļu” totalitārisma iebiedētajā Zviedrijā.

+17
-11
Atbildēt

1

    fretka > west 07.04.2017. 20.07

    Līdz šim trakoja vilcēji ar puspiekabēm, tagad sāk uzdarboties autofurgoni.

    Hat aber nix mit nix zu tun!

    +8
    -14
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 08.04.2017. 07.45

nu re , šorīt jau noskaidrots , ka uzbrucējs no bijušā pēzderesa uzbeks.

+8
-3
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu