ASV raida spārnotās raķetes uz Sīrijas aviobāzi • IR.lv

ASV raida spārnotās raķetes uz Sīrijas aviobāzi

73
NULL
Foto: redstate.com

Latvijas ārlietu ministrs raķešu triecienu uzskata par adekvātu soli

Piektdienas naktī ASV bruņotie spēki raidīja 59 spārnotās raķetes “Tomahawk” uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, atsaucoties uz ASV amatpersonām, vēsta aģentūras LETA-AP/AFP.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka gaisa trieciens sarīkots ASV “vitālās nacionālās drošības interesēs”. Viņš aicināja “civilizētās nācijas” “izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā”. Tas bija pirmais tiešais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, ASV bruņotajiem spēkiem izpildot prezidenta Donalda Trampa nozīmīgāko militāro pavēli kopš viņa inaugurācijas.

ASV raķešu trieciens Šairatas aviobāzei Sīrijas vidienē bija adekvāts solis, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” teica Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Ministrs skaidroja, ka diplomātiskie soļi un sankcijas nav devušas rezultātu. Raķešu triecieni bija atbilde uz Sīrijas spēku veiktajiem ķīmiskajiem uzbrukumiem iedzīvotājiem.

Rinkēvičs atzina, ka situācija kļūst arvien sarežģītāka un bīstamāka, taču, neraugoties uz militāriem soļiem, diplomātiskais darbs ir jāturpina un jāmeklē konflikta risināšanas iespējas. Novērotāji pauduši bažas par tālākajām ASV attiecībām ar Krieviju un Ķīnu, kuras atbalsta Asada režīmu.

Raķetes izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem “Porter” un “Ross” Vidusjūras austrumos. Tās raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, izpildot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

“Šī vieta bija saistīta ar Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu un tieši saistīta ar šausmīgo 4.aprīļa ķīmisko ieroču uzbrukumu,” sacīja Baltā nama amatpersona. “Mēs ar lielu ticamības pakāpi lēšam, ka šonedēļ notikušais ķīmisko ieroču uzbrukums tika veikts no šīs vietas ar aviāciju, kas pakļauta Asada režīma pavēlniecībai,” piebilda amatpersona. “Mēs ar līdzīgu ticamības pakāpi arī lēšam, ka Asada režīms šajos uzbrukumos izmantoja nervu gāzi, kas līdzīga zarīnam,” sacīja amatpersona.

ASV raķešu triecienā Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē nogalināti četri karavīri un faktiski iznīcināti teju visi objekti tajā, paziņoja novērotāju organizācija. “Aviobāze tika gandrīz pilnībā iznīcināta – skrejceļš, degvielas cisternas un pretgaisa aizsardzība – viss tika saspridzināts gabalos,” sacīja Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) direktors Rami Abderrahmans. “Tur uz vietas bija iznīcinātāji “Su-22”, “Su-24” un “MiG-23″.”

“Starp četriem nogalinātajiem karavīriem ir aviācijas brigādes ģenerālis,” sacīja Abderrahmans. Pēc viņa teiktā, triecienā arī sapostītas virsnieku kazarmas. Homsas provinces gubernators Talals Barazi pavēstīja, ka triecienā nogalināti pieci cilvēki – trīs militārpersonas un divi civilisti, bet bāzei nodarīti smagi materiālie postījumi. Pēc viņa teiktā, bāzē esošie spēki “sniedz svarīgu atbalstu” cīņā pret džihādistu grupējumu “Islāma valsts” Palmīras reģionā. “ASV bombardēšana vājina Sīrijas armijas spējas karā pret terorismu,” sacīja Barazi.

Kā norāda aktīvisti un nemiernieki, Šairatas aviobāze ir viena no valdības spēku aktīvākajām bāzēm uzlidojumu veikšanai visām nemiernieku teritorijām Sīrijas vidienē un ziemeļos. Šairatas aviobāze ir valdības spēku otra svarīgākā aviobāze un par to plašāka ir tikai Latākijas aviobāze Vidusjūras piekrastē, kur izvietojušies arī režīmu atbalstošie Krievijas spēki. Sīrijas opozīcijas grupējums Sīrijas Koalīcija apsveica ASV triecienu, paziņojot, ka tas izbeidz “nesodāmības” ēru un tam ir jābūt tikai sākumam.

Trieciens bija negaidīts, jo Tramps kā ASV prezidenta kandidāts bija brīdinājis ASV neiesaistīties Sīrijas pilsoņkarā, kurš sākās pirms sešiem gadiem. Tramps tomēr asi reaģēja uz otrdien notikušo ķīmisko uzbrukumu, nosaucot to par “cilvēces negodu”, ar kuru tikušas pārkāptas “daudzas līnijas”. Tramps iepriekš nepaziņoja par ieceri veikt gaisa triecienu Sīrijā, lai gan viņš un ASV nacionālās drošības amatpersonas ceturtdienas gaitā pastiprināja brīdinājumus Sīrijas valdībai.

Gaisa trieciens Sīrijā notika laikā, kad Tramps Floridas štatā tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu. “Es domāju, ka tas, kas notika Sīrijā, ir viens no patiesi kliedzošiem noziegumiem, tam nevajadzēja notikt un nevajadzēja pieļaut, ka tas notiktu,” Tramps sacīja reportieriem ASV prezidenta lidmašīnā “Air Force One”, lidojot uz divu dienu samitu ar Ķīnas prezidentu Floridā.

Sīrijas militārpersonas, pēc visa spriežot, nojautušas par gaidāmo ASV triecienu Sīrijas Šairatas aviobāzei un vēl pirms trieciena no bāzes evakuējušas personālu un militāro tehniku, raidorganizācijai ABC apliecināja trieciena aculiecinieks. Vairāki desmiti raķešu “Tomahawk” trāpījuši gaisa spēku bāzei līdzās Homsai, nodarot postījumus skrejceļiem, torņiem un satiksmes kontroles ēkām, apliecināja vietējais iedzīvotājs un cilvēktiesību aktīvists, kurš dzīvo netālu no bāzes.

Piektdienas trieciens ildzis 35 minūtes un tā sekas bijušas jūtamas visā pilsētā. Aviobāzes abi galvenie skrejceļi sapostīti, postījumi nodarīti dažiem no 40 nocietinātajiem bunkuriem. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka bāzi 2016.gada sākumā izmantojusi arī Krievijas armija, tomēr Krievijas karavīri pēc tam pārcelti uz citurieni, bet bāzē pamatā darbojušies Sīrijas un Irānas karavīri.

Sīrijas valsts televīzija piektdien ziņoja, ka ir noticis “ASV agresijas akts pret Sīrijas militāriem mērķiem, izmantojot vairākas raķetes” un ir nodarīti “zaudējumi”. ANO Drošības padome ceturtdien nespēja vienoties par prasībām pienācīgi izmeklēt ķīmisko uzbrukumu Sīrijas ziemeļrietumu pilsētā Hān Šeihūnā, kurā otrdien tika nogalināti vismaz 86 cilvēki, tai skaitā 27 bērni.

Tramps dažas stundas pēc ANO Drošības padomes tikšanās nāca klajā ar īsu televīzijas uzrunu, apstiprinot Sīrijā notikušo gaisa triecienu un aicinot “visas civilizētās nācijas” apvienoties, lai izbeigtu asinsizliešanu Sīrijā. “Sīrijas diktators Bašars al Asads otrdien sarīkoja šausmīgu ķīmisko ieroču uzbrukumu nevainīgiem civiliedzīvotājiem, lietojot nāvējošu nervu gāzi,” sacīja Tramps. “Pat skaisti zīdaiņi tika nežēlīgi noslepkavoti šajā ļoti barbariskajā uzbrukumā.”

“Šonakt es pavēlēju veikt mērķētu militāru triecienu lidlaukam Sīrijā, no kura tika sarīkots ķīmiskais uzbrukums. ASV vitālās nacionālās drošības interesēs ir novērst nāvējošu ķīmisko ieroču izplatīšanu un lietošanu,” teica Tramps. “Šonakt es aicinu visas civilizētās nācijas mums pievienoties, cenšoties izbeigt šo slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā un arī izbeigt visu veidu un visu tipu terorismu,” sacīja ASV prezidents.

Gaisa trieciens notika neilgi pēc Krievijas brīdinājuma par potenciālām “negatīvām sekām”, ja ASV uzbruktu Sīrijai. “Visa atbildība, ja notiks militāra rīcība, gulsies uz to pleciem, kas būs iniciējuši šādu šaubīgu traģisku pasākumu,” sacīja Krievijas vēstnieks ANO Vladimirs Safronkovs. ASV amatpersona paziņoja, ka Vašingtona par savu gaisa triecienu Sīrijā bija iepriekš informējusi Krieviju.

Abu ASV lielo partiju Kongresa līderi ceturtdien pauduši atbalstu prezidenta Donalda Trampa rīkojumam par militāru triecienu Sīrijas gaisa spēku bāzei, tomēr likumdevēji arī pauduši iebildumus pret tālākiem soļiem bez Kongresa pilnvarojuma.

“Ir pareizi garantēt, ka [Sīrijas prezidents Bašars al] Asads zina – kad viņš veic šādas nelietīgas zvērības, viņš par to samaksās,” paziņojumā apliecināja Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers. Pārstāvju palātas spīkers republikānis Pols Raiens triecienu Sīrijai raksturoja kā “atbilstošu un attaisnojamu”, piebilstot – ar šo triecienu tiek “skaidri apliecināts, ka Asada režīms nevar vairs rēķināties ar ASV bezdarbību, kad viņš veic zvērības pret Sīrijas tautu”.

Senators republikānis Džons Makeins, kurš ir pazīstams ar savu kareivīgo nostāju, uzbrukumu raksturoja kā “uzticības cienīgu pirmo soli”. “Atšķirībā no iepriekšējās administrācijas prezidents Tramps izšķirīgā brīdī Sīrijā stājās tieši pretī un rīkojās”.

Pentagons izplatījis videoierakstu par raķešu uzbrukumu Sīrijai.

Komentāri (73)

jurisml_inbox_lv 07.04.2017. 09.23

Sāku Trampu cienīt par drošu rīcību , cik ilgi ļaus krieviem ērmoties visas pasaules priekša , vēl viņus vajag izmest no ANO drošības komitejas , tas ir kauna traips visai tai organizācijai

+22
-11
Atbildēt

1

    Austras koks > 07.04.2017. 09.31

    ANO amerikāņi kopā ar britiem un francūžiem jau sniedza rezolūcijas projektu par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā, kas tika nobloķēts. Uz ko ASV tad arī pateica, ka jārīkojas būs pašiem, ja ANO ir bezspēcīga. Ņemot vērā biežos gadījumus, kad RU un Ķīna izmanto veto tiesības, ANO ir palikusi par bezjēdzīgu organizāciju.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

fretka 07.04.2017. 12.25

ASV Valsts sekretārs Rekss Tillersons drīz pēc amerikāņu raķešu trieciena Sīrijā paziņoja, ka Krievija neesot izpildījusi savas saistības sakarā ar Sīrijas ķīmisko ieroču neizmantošanu. Viņš uzskata, ka ķīmiskie ieroči pielietoti vai nu ar Krievijas līdzdalību, vai Krievijas nekompetences dēļ.

http://m.washingtontimes.com/news/2017/apr/6/rex-tillerson-russia-failed-deliver-vow-secure-syr/

+16
-5
Atbildēt

1

    Austras koks > fretka 07.04.2017. 12.34

    Nu jā, bet tā jau bija, ka RU apņēmās nokontrolēt kā Sīrija iznīcina ķīmiskos ieročus un pēc tam vēl paziņoja, ka viss ir iznīcināts, ķīmisko ieroču Asadam vairs nav.

    Bet vispār šitais izskatās, kā šobrīd Tramps Putinam ar buldozeru virsū būtu uzbraucis :)

    Cik saprotu, Tilersonam nākamnedēļ bija paredzēta vizīte Maskavā. Diez notiksies?

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

andrejs 07.04.2017. 11.17

paskatijos RUS.delfi.

Nav vairs Tramps Kremļa draugs… :)

agresija,… IGIL atkal tieši šorīt sācis uzbrukumu,… Sīrija suverēna valsts, (Ukraina nav valsts)…

Daži gan samierinieciski piebilst, ka “neviens krievs neesot cietis”, un nepārspējamā S-400 spējot aizsargāt tikai krievu karabāzes nevis visu Sīriju.

+14
-4
Atbildēt

1

    Krotow > andrejs 07.04.2017. 21.36

    Tā ir. Tagad Tramps Krievijā bojā ceļus un čurā liftos.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu