VNĪ: Ja jāmaina projekts, Okupācijas muzeju var nepagūt pārbūvēt noteiktajā termiņā • IR.lv

VNĪ: Ja jāmaina projekts, Okupācijas muzeju var nepagūt pārbūvēt noteiktajā termiņā

21
Okupācijas muzeja pārbūves vizualizācija.

Kultūras ministrijas eksperta ieteiktās izmaiņas neietekmējot VARAM iesniedzamo būvniecības ieceri

Valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi” paziņojusi – ja tiks lūgts mainīt projekta risinājumus, tad pastāv risks, ka projekts “Latvijas Okupācijas muzejs” un pārbūves projekts “Nākotnes nams” netiks īstenoti likumā noteiktajā termiņā līdz 2018.gada 1.oktobrim.

Kā vēsta aģentūra LETA, projekta maiņa, iespējams, prasītu papildu finansējumu, informēja VNĪ. Pašlaik projekts “Nākotnes nams” rit atbilstīgi laika grafikam, un tika izpildītas visas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izdotajā administratīvajā aktā noteiktās prasības, lai jau 1.aprīlī varētu iesniegt ar Latvijas Okupācijas muzeju saskaņotu pārbūves ieceres iesniegumu.

Kultūras ministrijā (KM) 29.martā notika sanāksme ar VNĪ, Latvijas Okupācijas muzeja biedrības, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un VARAM pārstāvju dalību, kuras laikā KM pārstāvis arhitekts Jānis Dripe ierosināja izskatīt un nodrošināt atsevišķu grozījumu iestrādāšanu projektā. Ņemot vērā, ka KM pārstāvji sanāksmē vienojās tikties ar projekta autoriem no biroja “5.Iela” un vērtēt izmaiņu iespējamību, tika atlikta muzeja pārbūves būvniecības ieceres iesniegšana VARAM līdz brīdim, kad KM paudīs viedokli par Dripes ierosinātajām izmaiņām.

KM pārstāve Lita Kokale aģentūru LETA informēja, ka 29.marta sanāksmē KM Investīciju un projektu nodaļas eksperta Dripes rosinātās tehniskās izmaiņas Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvē neietekmē precizētā būvniecības ieceres iesnieguma izstrādi, pie gatavo VNĪ. Šie dokumenti VNĪ ir jāiesniedz VARAM līdz 7.aprīlim.

KM sagaida, ka VNĪ noteiktajā termiņā – 7.aprīlī – iesniegs precizēto būvniecības ieceri un pavadošos dokumentus VARAM, un Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve tiks pabeigta likumā noteiktajā termiņā līdz 2018.gada 1.oktobrim, sacīja Kokale. KM un VARAM pastiprināti kontrolēt, VNĪ ievēro termiņus Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves procesā, piebilda Kokale.

LETA jau ziņoja, ka VNĪ lūguši VARAM pagarināt Okupācijas muzeja būvniecības ieceres un to pavadošo dokumentu iesniegšanas termiņu. VNĪ jau bija iesniegusi būvprojektu un būvniecības iesniegumu, kā arī Okupācijas muzeja ēkas tehnisko apskates atzinumu par 2016.gada 15.aprīlī notikušo ugunsgrēku. Tomēr VARAM konstatēja nepilnības un lūdza VNĪ iesniegt būvniecības ieceres dokumentus atbilstīgi normatīvo aktu prasībām līdz 3.aprīlim.

VARAM nav saņēmusi VNĪ precizēto būvniecības ieceri. Ministrija ir saņēmusi VNĪ vēstuli, kurā lūgts pagarināt dokumentu iesniegšanas termiņu. VARAM tuvākajā laikā pieņems lēmumu par turpmāko rīcību. Ministrija uzsver, ka par dokumentācijas atbilstību būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām būvatļaujas izdošanai atbildīga ir VNĪ, kas ir Finanšu ministrijai pakļauta institūcija.

VARAM atbilstoši Latvijas Okupācijas muzeja likumam pilda būvvaldes funkcijas, bet neīsteno Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projektu. Kā ziņots, Saeima rudenī pieņēma Latvijas Okupācijas muzeja likuma grozījumus, nosakot, ka Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekts tiek īstenots līdz 2018.gada 1.oktobrim. Kompleksam noteikts nacionālo interešu objekta statuss. Likuma mainīts arī tāpēc, lai novērstu iespējamo kavēšanos ar projekta īstenošanu. Projektu plānots īstenot divās kārtās, par katru kārtu iesniedzot noteiktajai ministrijai atsevišķu būvniecības ieceres iesniegumu.

Komentāri (21)

west 06.04.2017. 19.51

Tātad, to brīnišķīgo taisnstūra kluci līdz valsts jubilejai pašā Vecrīgas sirdī ielikt nepaspēs ? Tad jau tiešam vairs nav jēgas, jo īstajā laikā “politiķiem ” pa televizoru nebūs kur savus patriotiskos mūļus izrādīt.

Bet ja to būdu beidzot nonest, atbrīvot no tās Vecrīgu un pārcelt visu okupācijas tēmu uz īsto čekas namu ? Nevar ? Kāpēc nevar ? Tāpēc ka otkata nedrīkst atteikties un dažiem čekas nams ir svētvieta ?

+7
-3
Atbildēt

1

    andrejs > west 07.04.2017. 12.53

    pārcelt visu okupācijas tēmu uz īsto čekas namu ?

    —————

    Stuura maja parak tiesi nor’ada uz krievu okupaaciju. Taapeec nevar.

    0
    0
    Atbildēt

    0

zanE. 06.04.2017. 18.22

…pag, kā tad tā?…Kultūras ministrija un VARAM lūdz mainīt Okupācijas muzeja projekta risinājumu?…lieliskais, fantastiski oriģinālais, nacionālais dārgums, kuru “nelieši kopā ar Zaigu Gaili” kritizēja – joprojām nav sagatavots un iesniegts?…viss bija tik labi un cerīgi, vien Zaiga Gaile esot sprunguļus riteņos likusi ilgi gaidītajam Latvijas “Nākotnes namam”, Saeima pat speciālu likumu pieņēma, lai neviens netraucētu…un…nu, izrādās, ka projekts tomēr tāda lēta haltūra, ja pat nacionāļi negaidīti saskatījuši tajā trūkumus…

…klau, protesta akcijas šoreiz nebūs?…

+7
-4
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 06.04.2017. 22.20

Troļļiem nav ansambļa. Vieni grib “kluci” nojaukt, citi saglabāt vienreizējo vēstures pieminekli, vēl mazāk izglītotie sauc atdarināto “Mellngalvju namu”, atdarināto DOMES namu un Gailes tik mīlēto “padomju kluci”, Politehniskā institūta atliekas un citus tuvumā esošus namus par Vecrīgu. Un viss tikai lai pasaulei melotu, ka !940. gadā nav notikusi Latvijas okupācija.

+1
-5
Atbildēt

1

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 06.04.2017. 23.31

    Un vispār… Vai vajadzība par okupāciju atgādināt pirms valsts jubilejas šādi ?

    Vai vismaz piekušinot okupācijas faktu mankurtiem piedāvājot Stabu stūri ? Muļķu balsis varētu “piekopt”.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu