Briedim par WBC čempiona titulu maksās 28 458 eiro prēmiju • IR.lv

Briedim par WBC čempiona titulu maksās 28 458 eiro prēmiju

38
Mairis Briedis. Ekrāna stopkadrs no lsm.lv.

Naudu maksās ar valdības rīkojumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem

Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona titulu pirmā smagā svara kategorijā ieguvušajam Mairim Briedim prēmijā no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plānots izmaksāt 28 458 eiro, vēsta aģentūra LETA. Valdība par to pieņems atsevišķus Ministru kabineta (MK) rīkojumu.

Jautājumu izskatīšanai valdībā plāno virzīt 11.aprīļa Ministru kabineta sēdē. Koalīcijas partijas šonedēļ vienojās, ka Briedim būtu jāpiešķir valsts prēmija, neskatoties uz to, ka sasniegums neatbilst MK noteikumiem, jo iepriekšējā nedēļas nogalē notikusī cīņa bija profesionālā boksa cīņa, par ko bokseri saņem atlīdzību, nevis pasaules čempionāts.

Aģentūra LETA ziņoja, ka Briedis sestdien Dortmundē uzvarēja Vācijas pārstāvi Marko Huku un izcīnīja WBC čempiona titulu pirmā smagā svara kategorijā. Līdz šim vēl nevienam Latvijas sportistam profesionālajā boksā nebija izdevies kļūt par pasaules čempionu. Pēc cīņas Briedis ieguvis arī Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) čempiona jostu, kas sākotnēji piederēja Hukam.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs, saskaņā ar pašreizējiem MK noteikumiem par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru, Brieža sasniegumu prēmijas izmaksai nevar virzīt kā izcilu sasniegumu sportā noteikumu izpratnē, jo tituls izcīnīts profesionālajā, nevis amatieru boksā, kura federācija pārstāvēta Latvijā.

Severs uzskata, ka nebūtu pareizi grozīt MK noteikumus vienam sportistam, sistēmu pielāgojot vienai situācijai, jo īpaši tādēļ, ka plānots pārskatīt esošo kārtību par naudas balvu piešķiršanu, to padarot stingrāku. IZM rīkojuma projektu nevirzīs caur Latvijas Nacionālo sporta padomi, kā būtu jārīkojas tradicionālā gadījumā, ja sportists pretendētu uz naudas balvu par augstu sasniegumu sportā.

IZM rīkojumprojektu par prēmijas piešķiršanu nevirzīs kā par izcilu sasniegumu sportā – Brieža sasniegums tiks sasaistīts ar pozitīva Latvijas tēla veidošanu starptautiskā mērogā. Šis būs vienreizējs MK rīkojums par konkrētas balvas piešķiršanu, neatsaucoties uz MK noteikumiem par prēmijām par augstiem sasniegumiem sportā, piebilda Severs.

IZM prēmijas izmaksai lūgs ministrijai pārdalīt finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, ieskaitot nodokļus. Severs skaidroja, ka naudas balvas apmērs gan noteikts pēc analoģijas ar esošajiem noteikumiem, kas paredz, ka par izcīnīto Pasaules čempiona titulu sportistam piešķirama naudas balva 28 458 eiro apmērā. IZM naudas balvas piešķiršanu pamatos, skaidrojot boksa specifiku, norādot, ka Pasaules čempionātā boksā startē amatieri, nevis profesionāļi, līdz ar to vienota Pasaules čempionāta šajā sporta veidā nav, jo sistēma tajā veidā ir pilnīgi citādāka, bet Briedis ieguvis vienu no četrām prestižākajām jostām.

Jautāts par to, vai šis gadījums nevarētu “pavērt durvis” arī citu sporta veidu pārstāvjiem, kas startē profesionāļu sacensībās un kas atbilstoši esošajai kārtībai nevar pretendēt uz naudas balvu, pieprasīt prēmijas izmaksu no valsts budžeta, Severs lēsa, ka līdz šim bijis tikai viens līdzīgs gadījums, kad hokejists Sandis Ozoliņš ar komandu ieguva Stenlija kausu, taču pēdējos 20 gados šādi gadījumi nav bijuši. Departamenta direktors pieņēma, ka tas neradīs precedentu, bet teorētiski varētu atsaukties uz sasniegumiem, piemēram, kultūrā.

Komentāri (38)

Anonīms 06.04.2017. 13.14

Iespējams jautājums nevietā. Varbūt kāds zin cik apmēram ir honorārs par uzvarēto cīņu?

0
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 05.04.2017. 19.38

Nu re, IR sagaidīja vajadzīgo kontekstu, kad par Briedi atcerēties. :)

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu