"Freedom House": Polijā un Ungārijā vērojams "iespaidīgs demokrātijas sabrukumus" • IR.lv

“Freedom House”: Polijā un Ungārijā vērojams “iespaidīgs demokrātijas sabrukumus”

42
Ungārijas premjers Viktors Orbāns. Foto: SZILARD KOSZTICSAK, TT NYHETSBYRÅN

Abās valstīs populistu līderi vērsušies pret konstitucionālajām tiesām un sabiedriskie mediji tiek pārvērsti “propagandas ieročos”, norādīts ziņojumā.

Polijā un Ungārijā vērojams “iespaidīgs demokrātijas sabrukumus”, lai gan vēl nesen abas valstis kalpoja par piemēru demokrātiskām pārmaiņā pēc komunistiskā režīma varas sabrukuma Austrumeiropā, secināts otrdien publicētajā ASV nevalstiskās organizācijas “Freedom House” ikgadējā ziņojumā “Nations in Transit”, ziņo LETA.

Ungārijai pašreiz ir zemākais demokrātijas rādītājs Centrāleiropā, un arī Polijas rādītājs krītas, norādīts ziņojumā. Tajā teikts, ka abās valstīs populistu līderi vērsušies pret konstitucionālajām tiesām un sabiedriskie mediji tiek pārvērsti “propagandas ieročos”.

“Iespaidīgajam demokrātijas sabrukumam šajās valstīs vajadzētu kalpot kā brīdinājumam par liberālajai demokrātijai nepieciešamo institūciju trauslumu, sevišķi vidē, kur politiskajām normām ir seklas saknes un kur populisti spēj izmantot savā labā plašo sabiedrības neapmierinātību,” teikts “Freedom House” ziņojumā.

Tajā norādīts, ka lejupvērstā spirāle sākusies līdz ar 2010.gada parlamenta vēlēšanām Ungārijā, kurās uzvarēja premjerministra Viktora Orbāna pārstāvētā konservatīvā partija “Fidesz”.

Kopš tā laika Orbāns ar “Fidesz” pārrakstījuši konstitūciju, pārņēmuši tiesas, vērsušies pret kritiskajiem medijiem un pilsonisko sabiedrību un veicinājuši sabiedrībā nepatiku pret imigrantiem, uzskata “Freedom House”.

Ungārijas parlaments otrdien apstiprināja likumprojektu par augstāko izglītību, kas draud ar slēgšanu ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātajai Centrāleiropas Universitātei (Central European University – CEU). Orbāns vairākkārt kritizējis 86 gadus veco Sorosu par jaukšanos Centrāleiropas un Austrumeiropas lietās un mēģinājumos izpostīt kontinentu, atbalstot atvērtas robežas un bēgļiem un imigrantiem labvēlīgu politiku.

“Freedom House” ziņojumā kritizēta arī Polijā valdošā partija “Likums un taisnīgums” (PiS). Organizācija norādījusi, ka partija spērusi līdzīgus soļus kā “Fidesz”, graujot Konstitucionālā tribunāla neatkarību un pārvēršot sabiedriskos mediju partijas propagandas izdevumos.

“Neskatoties uz to redzamo briedumu, mediji, tiesu vara un demokrātiskās pārstāvniecības institūcijas Polijā un Ungārijā izrādījušās diezgan viegli ievainojamas,” secināts ziņojumā.

Ungārijas valdība jau noraidījusi “Freedom House” secinājumus, paziņojot, ka Ungārijā valda preses brīvība un visiem politiskajiem viedokļiem ir iespēja izpausties.

Vienlaikus valdība piebilda, ka nebrīnās par “Freedom House” uzbrukumiem Ungārijai, jo organizācija saņemot finansējumu no Sorosa.

“Freedom House” preses pārstāvis to noliedza, apgalvojot, ka organizācija 2016.gadā un 2017.gadā nav saņēmusi finansējumu ne no vienas Sorosa atbalstītas institūcijas. Pēdējais šāds maksājums saņemts 2015.gadā un tas veidojis mazāk kā 0,5% no organizācijas kopējā budžeta.

“Freedom House” ziņojumā “Nations in Transit” izvērtēts demokrātijas stāvoklis 29 valstīs Centrāleiropā, Austrumeiropā, Balkānos un Vidusāzijā.

Ziņojumā secināts, ka vairumā valstu situācija ir pasliktinājusies, taču Ukraina, Rumānija un Kosova, pateicoties reformām, guvušu pieticīgus panākumus demokrātijas stiprināšanā.

Latvija šajā vērtējumā ir otrā no 29 valstīm, atpaliekot vienīgi no Igaunijas, kas ieguvusi visaugstāko novērtējumu.

Septiņu punktu skalā, kurā ar viens apzīmēts visaugstākais demokrātijas līmenis, bet ar septiņi – viszemākais, Latvija novērtēta ar 2,04 punktiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijas vērtējums uzlabojies par 0,03 punktiem. Tikmēr Igaunija izpelnījusies 1,93 punktus, taču tās progresa temps šogad bijis tāds pat kā Latvijai.

Trešajā vietā arī ar 2,04 punktiem ierindojas Slovēnija, kurai ar 2,25 punktiem seko Čehija.

Lietuva šajā skalā ieņem piekto vietu ar 2,32 punktiem, taču tās vērtējums gada laikā ir samazinājies par 0,03 punktiem.

Polija, kas ieņem sesto vietu, novērtēta ar 2,57 punktiem, taču tās vērtējuma kritums gada laikā ir 0,21 punkts.

Tikmēr Ungārija jau atrodas vairs tikai desmitajā vietā ar 3,54 punktiem, un tās vērtējums, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājies par 1,4 punktiem.

 

Komentāri (42)

fretka 04.04.2017. 19.26

Polijā ir “demokrātijas sabrukums”, bet Latvija Freedom House kopvērtējumā ir trīs pozīcijas zemāk par Poliju.

Hmm, ko tas nozīmē?

https://freedomhouse.org/sites/default/files/FIW2017_WorldataGlance_Histogram_Circle_Chart-min.jpg

+8
-3
Atbildēt

1

    andrejs > fretka 05.04.2017. 11.33

    Vai atceraties kā pirms 4 gadiem IRsis centās noēst Otto Ozolu, kad vinš vadīja “100 panta preses klubu” LTV1?

    Toreiz IR bija uzcepis veselus cetrus rakstus par slikto vadītāju, jo Ozols bija atteicies dziedāt vienu dziesmu ar eiro propagandistiem. (Valdība bija pieškirusi lidzeklus.

    ARi NEPLP izrādīja ipašu interesi jau pec trešā raidījuma. Pirmā un vienigā reize, kad bijusi tāda interese par vienu pārraidi:

    Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants Ir.lv teica, ka raidījums “100.pants” ar jauno diskusijas vadītāju nu jau ēterā bijis trīs reizes, tāpēc padome no LTV pašreizējās vadības prasīs tā profesionālu izvērtējumu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

west 04.04.2017. 20.12

Nav vērts ņemt par pilnu “liberāļu ” finansēto organizāciju pētījumus. Tāpat viss ir skaidrs. Afroafrikāņu “bēgļus” – visus uz Eiropu un jaunās, “europejiskās vērtības” visur, bērnudārzus ieskaitot ! Kas nepiekrīt – tas fašists.

Pēdējā Sorosa onkuļa un Obamas dotā nauda tomēr ir jāatstrādā. Vairāk var nedabūt. Par to vajag paķēzīties uz Ungāriju un Poliju, kuras neskrien, pareizajā,lielās naudas turētāju norādītajā virzienā.

+9
-4
Atbildēt

2

    west > west 05.04.2017. 08.53

    Lūk,kādu nākotni mums paātrināti gatavo junkeri ar merķelēm. http://www.delfi.lv/news/comment/comment/otto-ozols-cina-par-izdzivosanu-eiropa-notiks-sis-paaudzes-laika.d?id=48700147

    Latvija arī piedalīsies, jo piespiedīs. Polija un Ungārija pretojas. Komisāri tām draud ar izslēgšanu no ES. Aizbiedēsies tiktāl, ka arī Polija un Ungārija pametīs šo komisāru diktatūras savienību.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > west 05.04.2017. 10.45

    Aizbiedēsies tiktāl, ka arī Polija un Ungārija pametīs šo komisāru diktatūras savienību

    ——–

    Nezinu par Ungāriju, bet par Poliju diezgan droši var apgalvot, ka tā neies prom no ES, kamēr pie varas būs Kačiņska partija “Likums un Taisnība”. Tieksmi izstāties no ES Kačiņskim visu laiku pilnīgi nepamatoti cenšas piedēvēt opozīcijas curiki (Tuska “Pilsoniskā platforma”) un Briseles junkerieši. Taču Polija noteikti pretosies junkeriešu patvaļai.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

vitalisvita 05.04.2017. 02.04

Tas gan nav “iespaidīgs demokrātijas sabrukumus”, bet gan tā ir dabiska un likumsakarīga poļu un ungāru nacionālo spēku atdzimšana, – iespaidīga viņu demokrātijas renesanse.

Tas iespaidīgais sabrukums ir vērojams tādām politisko avantūristu novitātēm – kā “kosmopītisms” un “multikulturālisms”.

+9
-5
Atbildēt

2

    kristaps_freimanis > vitalisvita 05.04.2017. 09.43

    “demokrātijas renesanse”

    ==

    Ar demokrātiju tam tiešām ir maz sakara. Tāds Krievijas “demokrātijas” modelis.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    vitalisvita > vitalisvita 05.04.2017. 15.02

    kristaps_freimanis “demokrātijas renesanse”. Kā es to saprotu un ko tā nozīmē?

    Manā skatījumā – lai to nekļūdīgi izprastu, tad jānotiek arī citu politiski nonivelēto, bet dabas likumsakarībās nozīmīgo, jēdzienu renesansei.

    Tā, piemēram, visi mēs zinam, ka demokrātija – tulkojumā no grieķu valodas – ir tautas vara.

    Bet – kas ir tauta? Vai tauta ir vardarbīgi veidots un politiski pakļauts cilvēku sajaukums, – kā mums to cenšas “ieskaidrot” politiski angažēti vēsturnieki, – vai tomēr tas ir brīvas izvēles apstākļos (savu kultūru un valodu veidojošs) etniski integrētu cilvēku kopums…?

    Es domāju, ka tādam kā Homo sapiensam un garīgai attīstībai perspektīvai būtnei vairāk piestāvētu otrais variants. Kā Jums šķiet?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu