Rēzeknes mēra Bartaševiča un "Ludzas Zemes" lietu nosūta Latgales apgabaltiesai • IR.lv

Rēzeknes mēra Bartaševiča un “Ludzas Zemes” lietu nosūta Latgales apgabaltiesai

31
Aleksandrs Bartaševičs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Laikraksta redaktore pārsūdz spriedumu, kas liek atsaukt informāciju un maksāt kompensāciju

Rēzeknes tiesa Balvos nosūtījusi Latgales apgabaltiesai izskatīšanai apelācijas kārtībā Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča (SC) ģimenes un laikraksta “Ludzas Zeme” strīda lietu, vēsta aģentūra LETA. Apelācijas sūdzību par tiesas lēmumu daļēji apmierināt Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Bartaševiča un viņa sievas Olgas prasību pret laikrakstu iesniedza galvenā redaktore Laima Linuža.

Jau vēstīts, ka tiesa atzinusi laikrakstā “Ludzas Zeme” publicēto informāciju par Bartaševiču ģimeni par nepatiesu un uzlikusi avīzei par pienākumu to atsaukt. Saskaņā ar tiesas lēmumu laikrakstam jāmaksā katram prasītājam 3000 eiro morālā kompensācija.

Linuža aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka pārsūdzēs tiesas spriedumu. “Esmu šokēta, jo tiesas process, pēc manām domām, ritēja normāli, mēs bijām pārliecinoši, bet, lūk, šāds spriedums. Esmu mācīta ticēt godīgumam, taču tagad esmu apņēmības pilna pārsūdzēt šo spriedumu nākamajā instancē,” teica Linuža.

Laikraksta redaktore pauda, ka viņai, iespējams, bijis jāizsaka noraidījums tiesas sastāvam, jo līdz viņai esot “nonākušas nelāgas ziņas”. “Aizvien vairāk nāku pie secinājuma, ka vārda un preses brīvības Latvijā ar katru mirkli kļūst arvien mazāk. Visu diemžēl izlemj nauda, kuras Bartaševiču saimei nav maz,” teica Linuža.

Laikraksta vadītāja domā, ka Rēzeknes mēra mērķis ir laikraksta “Ludzas Zeme” iebiedēšana un “nolikšana pie vietas”, lai pirms vēlēšanām neviens Bartaševiču nekritizētu.

Prasības pieteikums liecina, ka Bartaševičs par godu un cieņu aizskarošām uzskata vairākas publikācijas laikrakstā “Ludzas Zeme”. Kopumā pieteikumā minētas 14 publikācijas, vairākas ir pārpublicētas no interneta portāla “kompromat.lv”. Pašvaldības vadītājs un viņa sieva pieprasījuši atsaukt ziņas un katrs 5000 eiro kompensāciju.

Laikraksta “Ludzas Zeme” redaktore iepriekš pauda pārliecību, ka Rēzeknes mēra mērķis ir iebiedēt laikrakstu, lai tas pārstāj kritizēt politiķi. “Jā, mēs esam politiķi kritizējuši un turpināsim to darīt. Diemžēl uz kontaktu ar laikrakstu Bartaševičs nenāk un savu viedokli avīzei nepauž, lai gan esam to lūguši arī ar domes preses dienesta starpniecību,” teica Linuža.

Bartaševičs aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka viņam kā politiķim nav nekādu iebildumu pret konstruktīvu un pamatotu kritiku. “Uztveru to veselīgi un arī labprāt komentēju, izdarot attiecīgus secinājumus, taču laikraksta “Ludzas Zeme” gadījumā tā ir ilgstoša nomelnošanas kampaņa, kas turpinās joprojām ar mērķi aizvainot un nepatiesi nomelnot mani un manu ģimeni. Tiek publicēta nepārbaudīta, nepatiesa informācija, ko uztveru kā publisku cieņas un goda aizskaršanu,” pauda Bartaševičs.

Viņš apgalvoja, ka pēc vairākiem rakstiskiem lūgumiem atsaukt nepatiesu informāciju no Linužas puses ticis izrādīts vēl lielāks spiediens, par platformu izmantojot laikraksta “Ludzas Zeme” publikācijas, tāpēc ticis pieņemts lēmums atrisināt situāciju tiesiskā ceļā. “Mani izbrīna, ka laikraksta redakcija tiesības aizstāvēt godu un cieņu uztver kā spiedienu vai mēģinājumu iebiedēt žurnālistus,” pauda Bartaševičs.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu